Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012 - 00:21

Το φεγγάρι του Άρμστρονγκ

Το φεγγάρι του Άρμστρονγκ

Για το ακριβές του ζητήματος, στον Λανς Άρμστρονγκ δεν αφαιρέθηκαν οι επτά νίκες στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας επειδή πιάστηκε ντοπαρισμένος. Του αφαιρέθηκαν επειδή από εκείνο το δημοσίευμα της «L’ Equipe» ο πιο διάσημος ποδηλάτης όλων των εποχών μπήκε σε μία δικαστική διαμάχη την οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σταματάει. Ο Άρμστρονγκ αποχωρίστηκε τους επτά συνεχόμενους τίτλους του (1999-2005) με μία κίνηση που διαβάζεται ποικιλοτρόπως: η πρώτη είναι ότι το παράτησε με τον κίνδυνο της έκθεσης, ότι πράγματι, γνωρίζοντας ότι η κατάληξη θα είναι οδυνηρή για εκείνον, αποφάσισε να μην δώσει την ικανοποίηση στους κατήγορούς του- κυρίως την Υπηρεσία Αντί-Ντόπινγκ των ΗΠΑ- να τον εξευτελίσουν. Η δεύτερη, ότι κουράστηκε. Η παραίτησή του, όπως και να έχει, συνιστά ενοχή. Αλλά η φράση «ο Λανς Άρμστρονγκ είναι ντοπέ» δεν είναι πραγματικότητα με την κυριολεκτική έννοια. Πάντως, η ενοχή του δεν θα αποδειχθεί.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Η Μάριον Τζόουνς κλαμμένη παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά αυτή η ειλικρινής μετάνοια δεν έκανε λιγότερο σκληρή η κριτική. Η αλήθεια είναι ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχει δικαιοσύνη: ο ίδιος ο αθλητισμός δεν είναι δίκαιος, όταν τα σπορ είναι διαφορετικά. Και η Μάριον Τζόουνς δεν θα μπορούσε να είναι ίδια με τον Λανς Άρμστρονγκ.

Για τις ΗΠΑ η ποδηλασία δεν είναι ένα αγώνισμα που έχει το ίδιο διαμέτρημα με τον στίβο. Και, αν και αυτό είναι παράδοξο με βάση τη δημοφιλία των αγωνισμάτων, ο Λανς Άρμστρονγκ είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερος σταρ από την Τζόουνς. Είναι από τις υπέροχες προσωπικότητες, ένα σχεδόν πολιτιστικό μνημείο, για τη χώρα, η οποία δεν είναι ακριβώς χώρα και δεν είναι ακριβώς ήπειρος, όχι μόνο επειδή είναι ένας σπουδαίος πρωταθλητής αλλά διότι, την ίδια εποχή που πετύχαινε τις μεγάλες νίκες του, κατάφερνε να παλέψει και να νικήσει τον καρκίνο.

Εκείνη η ιστορία έχει αποτυπωθεί στα μυαλά των φιλάθλων, μαζί με τη μεταγενέστερη καλή μαρτυρία που συνδέει τον Άρμστρονγκ ως το έμβλημα στη μάχη απέναντι στην επάρατη νόσο. Ο Τεξανός ανακοίνωσε τον τερματισμό της υπόθεσης και άφησε την αίσθηση της ανακούφισης. «Σήμερα γυρίζω σελίδα. Σταματάω την υπόθεση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες», ανακοίνωσε ο Τεξανός, ο οποίος περιέγραψε τη στιγμή που με το ποδήλατο ανέβαινε στις Άλπεις, με τους υπόλοιπους ποδηλάτες να τον ανταγωνίζονται και που τερμάτιζε πρώτος, φορώντας το μπλουζάκι της κίτρινης ομάδας και η αφήγηση τελείωνε με το λυρικό, «αυτή η στιγμή είναι η μόνη που μετράει και δεν αλλάζει».

Ο Λανς Άρμστρονγκ θα παραμείνει στις ΗΠΑ ένα είδωλο. Και μάλλον στον κόσμο αυτή η άτυπη νίκη της USADA δεν λέει τίποτα, διότι η ποδηλασία είναι ένα άθλημα που, παρά το γεγονός ότι η ιστορικότητά του μπορεί να το καθιστά ακλόνητο στις συνειδήσεις, εν τούτοις αναδεικνύει το άρωμα της έξωθεν βοήθειας. Τρέχοντας σαν Θεός στις κατηφόρες των μεγάλων οροσειρών, μόνο ο Ρόμπερτ Ροντρίγκες θα μπορούσε να πιστέψει ότι για οποιονδήποτε ποδηλάτη αψηφά τη βαρύτητα, υπάρχει μία ρομαντική αλήθεια που συνάδει με τη σκληρή δουλειά.

Ο Λανς Άρμστρονγκ πάτησε το αθλητικό φεγγάρι- και ο Νιλ Άρμστρονγκ είχε πατήσει το φεγγάρι, μία ιστορία που ακόμα και αν είναι ψευδαίσθηση, είναι ένα άσμα ηρωικό. Και το Παρίσι μπορεί να μην το επισκεφθεί ξανά, διότι πρέπει να λογίζεται ως ένας αποδιοπομπαίους τράγους για την πόλη: αλλά όπως συμβαίνει και με τον Ράφαελ Ναδάλ, που έχει κατακτήσει επτά φορές το Ρολάν Γκαρός- όμως ποτέ στην ιστορία του Γκραν Σλαμ δεν γιορτάστηκε στιγμή όπως εκείνη που ο Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε το συγκεκριμένο Major το 2009- δεν σημαίνει ότι είναι η αγαπημένη πόλη του.

Ήταν απλώς ο σταθμός προς την αθλητική αιωνιότητα, μία ιστορία από ανθρώπους που έκαναν κάτι πολύ καλά στο μέρος που αυτό το «κάτι» έτυχε να φέρνει μαζί του δόξα.

 

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Δεν υπάρχει ενεργή δημοσκόπηση