Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η «χρυσή» εποχή της θρυλικής ακαδημίας

Η «χρυσή» εποχή της θρυλικής ακαδημίας
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 - 14:53

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον Ολυμπιακό, είχε τονίσει πως το όραμά του ήταν να βλέπει διαχρονικά Έλληνες ποδοσφαιριστές να φορούν την ερυθρόλευκη φανέλα και να πρωταγωνιστούν στην ομάδα. Ελληνόπουλα τα οποία θα αξίζουν να προχωρήσουν και μαζί με τον Ολυμπιακό να ανεβάζουν επίπεδο και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι «ερυθρόλευκοι» αυτό το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια, με διάφορες κινήσεις οι οποίες έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα.

Ποδοσφαιριστές οι οποίοι «βγήκαν» από την ακαδημία του Ολυμπιακού και πλέον αγωνίζονται στο εξωτερικό και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, παίκτες οι οποίοι απαρτίζουν την πρώτη ομάδα των «ερυθρόλευκων», παιδιά τα οποία αγωνίζονται σε ομάδες της Ελλάδας στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία, το δίκτυο των σχολών ποδοσφαίρου έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ιστορικές μεταγραφές παικτών από την ακαδημία σε συλλόγους του εξωτερικού με ποσά «μαμούθ» για τα ελληνικά δεδομένα.

Είναι μία σειρά γεγονότων που έχει βάλει τον Ολυμπιακό ψηλά στην Ευρώπη και σε επίπεδο ακαδημίας.

Μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες

Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη και μοναδική ομάδα η οποία είχε λάβει μέρος στη διοργάνωση πριν από το Youth League της UEFA, στο NextGen Series, στην οποία είχαν συμμετάσχει ομάδες απ' όλη την Ευρώπη και είχαν νικήσει Ατλέτικο Μαδρίτης, Άντερλεχτ, Άρσεναλ. Οι «ερυθρόλευκοι» στην πρώτη τους συμμετοχή σε επίσημη ευρωπαϊκή διοργάνωση είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τους «8» του θεσμού, όποτε και είχαν αποκλειστεί το 2013 από την Άστον Βίλα στον νοκ-άουτ αγώνα που είχε γίνει στην Αγγλία με σκορ 1-0.

Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός έλαβε μέρος με το τμήμα των Νέων του στην επίσημη διοργάνωση της UEFA Youth League. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μεγάλες νίκες απέναντι σε μεγαθήρια της Ευρώπης όπως ήταν η Γιουβέντους και όχι μόνο. Μάλιστα τη σεζόν 2014-15 ο Ολυμπιακός είχε φτάσει μέχρι τη φάση των «16» της διοργάνωσης, τότε που αποκλείστηκε σε νοκ άουτ ματς από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ στα πέναλτι ενώ η κανονική διάρκεια είχε λήξει με 1-1.

Ιστορικές μεταγραφές στο εξωτερικό

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις μεγάλες μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό. Παικτών οι οποίοι αποτελούν γνήσια παιδιά της «ερυθρόλευκης» ακαδημίας.

Δύο από τα μεγαλύτερα παραδείγματα είναι αυτά των Κωνσταντίνου Τσιμίκα, Παναγιώτη Ρέτσου.

Ο πρώτος πήρε μεταγραφή στην τότε πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λίβερπουλ, κάνοντας αίσθηση σε όλη την Ευρώπη η μετακίνησή του και στη συνέχεια έφτασε σε σημείο να έχει μέχρι και βασικό ρόλο στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ.

Από εκεί και πέρα, η μεταγραφή του Παναγιώτη Ρέτσου στην Μπάγερ Λεβερκούζεν έγινε με ποσό «μαμούθ» για την Ελλάδα, καθώς έφτασε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό το οποίο αποτελεί ρεκόρ μεταγραφής Έλληνα παίκτη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Παίκτες στην Ευρώπη

Δεν είναι μόνο οι Ρέτσος, Τσιμίκας αυτοί οι οποίοι έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό και προέρχονται από την ακαδημία του Ολυμπιακού. Υπάρχει μία μεγάλη λίστα αυτών των παικτών.

Ενδεικτικά κάποια από τα ονόματα αυτά είναι των Λυκογιάννη, Νικολάου, Σιώπη, Λάτσι, Βέργου, Ιωαννίδη, Διαμαντάκου, Ρούγκαλα, Σάλιακα.

Μέλη της πρώτης ομάδας

Αρκετοί από τους παραπάνω ποδοσφαιριστές, όπως και άλλοι ακόμη, ανήκουν και στην κατηγορία παικτών οι οποίοι αγωνίστηκαν στην πρώτη ομάδα του Θρύλου. Λυκογιάννης, Νικολάου, Διαμαντάκος και από εκεί και πέρα Φετφατζίδης, αλλά και οι τωρινοί Ρέτσος, Ανδρούτσος, Βρουσάι.

Παίκτες οι οποίοι «ανέβηκαν» στην πρώτη ομάδα από την ακαδημία και κατάφεραν να αγωνιστούν με την ερυθρόλευκη φανέλα ακόμη και σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Φυσικά οι Τσιμίκας, Φετφατζίδης, Ρέτσος είναι αυτοί οι οποίοι ξεχώρισαν περισσότερο απ' όλους και κατάφεραν παράλληλα να κάνουν διεθνή καριέρα.

Βέβαια και τώρα ο Λυκογιάννης έχει δείξει τα δικά του διαπιστευτήρια στο δύσκολο πρωτάθλημα της Serie A στην Ιταλία, όπως το ίδιο ισχύει και για τον Νικολάου, εκεί όπου έχει αγωνιστεί στο παρελθόν και ο Φετφατζίδης ενώ τώρα παίζει στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας.

Διεθνές δίκτυο σχολών ποδοσφαίρου

Δεν μπορεί φυσικά να λείπει από τη συζήτηση ανάπτυξης της ακαδημίας του Ολυμπιακού το δίκτυο που έχει δημιουργήσει ο σύλλογος σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Μαρινάκη οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρες όπως είναι η Αμερική, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, ακόμη και στο Ντουμπάι, αλλά και την Αργεντινή στη γενέτειρα του Λιονέλ Μέσι στο Ροζάριο!

Έτοιμος να σηκώσει το πρωτάθλημα και η ΕΠΟ τα... δικά της

Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός σε επίπεδο ακαδημίας είναι πρώτος σε όλες τις κατηγορίες των πρωταθλήματων υποδομής της Super League. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι στην κορυφή τόσο στους Κ19, όσο σε Κ17, Κ15 και κυνηγάει κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ακαδημία, να αναδειχθεί πρωταθλητής και στις τρεις κατηγορίες σε μία χρονιά. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται, άλλο τόσο εφικτό είναι για τους Πειραιώτες.

Μέσα σε όλα όμως η ΕΠΟ κάνει τα... δικά της ακόμη και σε επίπεδο ακαδημίας.

Τι εννοούμε;

Βλέπουμε εδώ και πόσο καιρό στις κλήσεις των Εθνικών ομάδων να υπάρχει μία ανισορροπία την οποία τη λες και ανεξήγητη. Στην αντίστοιχη ηλικιακά Εθνική ομάδα της Super League Κ19, οι κλήσεις εδώ και αρκετό καιρό είναι ως εξής:

Μόλις δύο ποδοσφαιριστές από τον Ολυμπιακό και έντεκα από τον ΠΑΟΚ!

Δηλαδή η ομάδα η οποία θέλει μία νίκη για να εξασφαλίσει τον φετινό τίτλο στη Super League Κ19 έχει μόνο δύο καλούς παίκτες σύμφωνα με την ΕΠΟ και η δεύτερη της βαθμολογίας ομάδα, ο ΠΑΟΚ, έχει έντεκα!

Διαβάστε επίσης