Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στον δρόμο που χάραξαν Μπενφίκα και Πόρτο!

Στον δρόμο που χάραξαν Μπενφίκα και Πόρτο!
Τρίτη, 7 Μαΐου 2024 - 20:47

Το πορτογαλικό ποδόσφαιρο αποτελεί το παράδειγμα για πολλά άλλα πρωταθλήματα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση ποδοσφαιριστών από τις μικρές ηλικίες και βλέπουμε πως οι δύο πρωταθλήτριες Ευρώπης κ19 από τη χώρα, δηλαδή η Πόρτο της σεζόν 2018-19 και η Μπενφίκα της σεζόν 2021-22, έβγαλε πραγματικούς «θησαυρούς» μέσω της διοργάνωσης του Youth League. Και ο Ολυμπιακός Κ19, θα μπορούσε να βαδίσει στα χνάρια των ομάδων αυτών με παίκτες όπως ο Κουτσίδης, οι Κωστούλες, ο Σίνα, o Mπακούλας, ο Μουζακίτης, ο Παπακανέλλος που στέφθηκαν πρόσφατα πρωταθλητές Ευρώπης.

Αναφορικά με την ομάδα της Πόρτο, αυτή τη στιγμή κάτω από τα δοκάρια της βρίσκεται ο γκολκίπερ που σήκωσε τότε την κούπα του Youth League. Ο λόγος για τον Ντιόγκο Κόστα που δεν είναι μόνο ο «φύλακας-άγγελος» των «δράκων», αλλά και της Εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας! Ο διεθνής γκολκίπερ ωστόσο, είναι μόνο η αρχή. Πολύ σημαντικό «στέλεχος» για την ομάδα του Σέρτζιο Κονσεισάο είναι και ο Ζοάο Μάριο, ο οποίος πήγε σταδιακά από την U15 των «δράκων» μέχρι και τη δεύτερη ομάδα και έφτασε πλέον στην πρώτη ομάδα. Ο 24χρονος δεξιός μπακ, με 42 συμμετοχές, πάνω από 3000 αγωνιστικά λεπτά και 2 γκολ και 4 ασίστ αυτή τη σεζόν, διανύει μια εξαιρετική σεζόν και το Youth League ήταν το σημείο «κλειδί» για την «έκρηξη» του. Αξιοσημείωτη και η παρουσία του χαφ, Ρομάριο Μπάρο που δεν είναι βασικό «στέλεχος» της Πόρτο, αλλά παίρνει τις ευκαιρίες του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον εξτρέμ Γκονσάλο Μπογρές που είναι στο rotation του Κονσεισάο.

Aπό εκείνη την ομάδα της Πόρτο πάντως, το πιο ξεχωριστό πρόσωπο ακούει στο όνομα Βιτίνια. Ο Πορτογάλος χαφ, που στέφτηκε πρόσφατα πρωταθλητής Γαλλίας ξανά με την Παρι Σεν Ζερμέν και διεκδικεί την παρουσία του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αντιμετωπίζοντας την Ντόρτμουντ στα ημιτελικά, έχει παίξει φέτος 3290 λεπτά και σε 43 συμμετοχές έχει 9 γκολ και 5 ασίστ. Φυσικά και είναι κομβικός για την Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Τέλος, ποδοσφαιριστής που έχει κάνει καριέρα από εκείνη την ομάδα των πιτσιρικάδων των «δράκων» είναι και ο Φάμπιο Βιέιρα που αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της Άρσεναλ. Κοστολογείται ήδη στα 25 εκατ. ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και σε 561 λεπτά και 17 συμμετοχές φέτος έχει δύο γκολ και τρεις ασίστ.

Εκπληκτικό αυτό που έχει πετύχει η ομάδα της Μπενφίκα της σεζόν 2021-22, φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης, στο Youth League. Από εκείνη την ομάδα, δύο ποδοσφαιριστές κάνουν «λαμπρή» καριέρα με την πρώτη ομάδα και αυτοί ακούνε στο όνομα Ζοάο Νέβες και Αντόνιο Σίλβα! Ο Νέβες, που κοστολογείται 45 εκατ. ευρώ και είναι αμυντικός χαφ έχει ήδη φέτος τον… εξωφρενικό αριθμό 52 (!) συμμετοχών και 4033 λεπτών, με τρία γκολ και δύο ασίστ. Στο κέντρο της άμυνας, ο Αντόνιο Σίλβα δεσπόζει με 48 παρουσίες (4207΄) και δύο γκολ και έχει την ίδια «τιμή» με τον Νέβες. Σε ό,τι αφορά άλλους παίκτες που αναδείχτηκαν, ο Ντιέγκο Μορέιρα που είναι αριστερός εξτρέμ παίζει πλέον στην Τσέλσι, ενώ ο Σαμουέλ Σοάρες είναι μια επιλογή κάτω από τα δοκάρια.

Διαβάστε επίσης