Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πως ο Όσκαρ ξεγέλασε φίλους και… εχθρούς

Πως ο Όσκαρ ξεγέλασε φίλους και… εχθρούς
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 - 08:16

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΡΖΟΣ

Μέσα σε λίγες μέρες δεν είναι δυνατόν να κριθεί ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού και ειδικά σε έναν επαναληπτικό με τον Πλατανιά, με τον οποίο η πρόκριση είχε ουσιαστικά τελειώσει από το πρώτο παιχνίδι στα Χανιά. Η αλήθεια είναι ότι ο Όσκαρ Γκαρθία έβαλε την πινελιά του σε ορισμένα σημεία, όπως την χρησιμοποίηση του Μιραλάς σε ρόλο ελεύθερου στην τριάδα των μεσοεπιθετικών.

Επί της ουσίας η διάταξη του Ολυμπιακού ήταν 4-2-3-1 με τον Βέλγο να κινείται παντού και να παίρνει τις αρμοδιότητες του Φορτούνη. Ωστόσο, τόσο η τάση του να πατάει στα '16' μέτρα, όσο και το πρέσινγκ στην αντίπαλη περιοχή, που εφάρμοσαν οι «ερυθρόλευκοι», ξεγέλασε σε πολλές περιπτώσεις. Έτσι έκανε το σύστημα να φαίνεται 4-4-2 ή και 4-2-4, καθώς και ο Ανδρούτσος με τον Σεμπά έμεναν ψηλά για να μην μπορούν οι παίκτες των φιλοξενούμενων να κυκλοφορήσουν την μπάλα από την άμυνά τους.

Το γεγονός ότι πολλές φορές μέσα στο παιχνίδι (και όταν ήταν σε κατάσταση άμυνας ο Ολυμπιακός) ο Μιραλάς με τον Σεμπά άλλαξαν θέσεις, δηλαδή πήγαινε κεντρικά ο Βραζιλιάνος και έβγαινε στην άκρη ο Βέλγος, είναι ένα τρικ που θα το δούμε αρκετά και στο μέλλον. Αν ήταν «καθαρό» 4-4-2, όπως κάποιοι θεώρησαν, τότε ο Μιραλάς σε κατάσταση άμυνας θα άλλαζε περισσότερο θέση με τον Τζούρτζεβιτς και όχι με τον Σεμπά.

Βεβαίως, ούτε ο προπονητής θα διαφοροποιούσε προσανατολισμό με την είσοδο του Μάριν να γυρίσει την διάταξη σε 4-2-3-1 στέλνοντας τον Μιραλάς μόνιμα στο αριστερό άκρο. Απλά ο Γερμανός πατάει λιγότερο περιοχή από τον Βέλγο και φάνηκε πιο ξεκάθαρα πως είχε στήσει ο Όσκαρ τους «ερυθρόλευκους» πάνω στο χορτάρι.

Θυμίζει αρκετά την εκδοχή με τον Μάρκο Σίλβα στον πάγκο του Ολυμπιακού, όταν απαιτούσε ο Πορτογάλος από τον Φορτούνη να βγαίνει και πιέζει ψηλά, ειδικά με ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας και τότε η διάταξη 4-2-3-1 έμοιαζε σε πολλές περιπτώσεις 4-4-2. Ήταν άλλωστε η καλύτερη χρονιά του Φορτούνη με την φανέλα του Θρύλου και παραγωγικότατη σε σκοράρισμα και σε δημιουργία.

Υπάρχουν και μερικά στοιχεία ακόμα που περιμένουμε να δούμε περισσότερο σταδιακά, όπως η εντολή να μην γυρίζει η μπάλα στον τερματοφύλακα χωρίς λόγο, ώστε να μην καθυστερεί η ανάπτυξη, αλλά και η μακρινές διαγώνιες μπαλιές του Σισέ. Το πώς θα λειτουργήσει η τετράδα των Φορτούνη, Μάριν, Ανσαριφάρντ και Μιραλάς και αργότερα με την επάνοδο του Οτζίτζα στην ομάδα, δεν είναι μόνο θέμα εντολών του προπονητή, αλλά και διάθεσης των ποδοσφαιριστών. Το καλό είναι ότι όλοι τους μπορούν και να πασάρουν και να σκοράρουν, οπότε θα παρουσιάσει ακόμα πιο ωραίο θέαμα ο Ολυμπιακός.

Δεν χρειάζεται να αποθεώνουμε τον Όσκαρ από το πρώτο παιχνίδι, ούτε να τον «κράζουμε» όταν η ομάδα δεν βγάλει την εικόνα που έχει ο καθένας μας στο μυαλό του. Ο Ισπανός δεν είναι δογματικός και αναλόγως θα πράττει, είτε από πλευράς συστήματος, είτε από πλευράς τακτικής. Το είπε και ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου μετά την ρεβάνς.

Διαβάστε επίσης

Η γιούχα κάνει χειρότερο τον Σεμπά

Η γιούχα κάνει χειρότερο τον Σεμπά

Με λανθασμένες επιλογές και χωρίς καλή ψυχολογία λόγω των αντιδράσεων του κόσμου, ο Βραζιλιάνος είναι δύσκολο να γυρίσει πάλι το χαρτί στον Ολυμπιακό. Γράφει ο Δημήτρης Ζώρζος.

Όλοι σας και μόνοι μας και το 2018

Όλοι σας και μόνοι μας και το 2018

Ο πόλεμος κατά του Ολυμπιακού έχει κορυφωθεί εντός και εκτός γηπέδων και οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να τα βγάλουν εις πέρας στο δεύτερο μισό της σεζόν. Ο Δημήτρης Ζώρζος αναλύει…