Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τσέχος στον Ολυμπιακό, μετά από 21 χρόνια!

Τσέχος στον Ολυμπιακό, μετά από 21 χρόνια!
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 - 18:48

Γενικά οι Τσέχοι διαιτητές είναι… άγνωστοι στον Ολυμπιακό. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η UEFA δεν είχε βάλει τον Νο 1 της χώρας, τον Πάβελ Κράλοβετς της ελίτ κατηγορίας σε κανένα παιχνίδι του Champions League. Ο Μίροσλαβ Ζελίνκα, ο οποίος θα σφυρίξει το παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» με τη Γιανγκ Μπόις για την 5η αγωνιστική του Europa League, βρίσκεται στη… σκιά του. Ομως, δεν είναι άπειρος, αφού για πρώτη φορά στους ομίλους της διοργάνωσης διαιτήτευσε τη σεζόν 2012-13, ενώ στο παλμαρέ του έχει συνολικά 48 διεθνείς αγώνες.

Πάντως, ο Ζελίνκα ορίζεται για τρίτη φορά σε παιχνίδι ελληνικής ομάδας. Η πρώτη ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 στον αγώνα Μπεσίκτας-Αστέρας Τρίπολης 1-1 και η δεύτερη στο ματς Αϊντχόφεν-Παναθηναϊκός 1-1 την ίδια σεζόν, συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου 2014. Εννοείται ότι και οι δύο αγώνες είναι για τους ομίλους του Europa League. Επίσης, ορίζεται για δεύτερη φορά σε παιχνίδι της ελβετικής ομάδας, καθώς στις 19 Ιουλίου 2012 διαιτήτευσε Γιανγκ Μπόις-Ζίμπρου 1-0 για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League. Φέτος ο Τσέχος ρέφερι σφύριξε δύο ακόμη ματς των ομίλων του Europa League: Ντάνταλκ-Ζενίτ 1-2 και Σάλτσμπουργκ-Κράσνονταρ 0-1. Επίσης, διαιτήτευσε τον αγώνα του ομίλου της Εθνικής Βοσνία-Εσθονία 5-0 για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Ο Ζελίνκα γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1981 και είναι διεθνής από το 2011. Στα 48 παιχνίδια του έδωσε επτά πέναλτι και ισάριθμες κόκκινες, ενώ ο μέσος όρος του στις κίτρινες είναι 4,25. Ο προηγούμενος Τσέχος που σφύριξε Ολυμπιακό ήταν πριν από 25 χρόνια (ο Μπόχουνεκ Μάριμπορ-Ολυμπιακός 1-3 στις 26/09/1995 για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA και ο Ούρλιχ Μπότεφ-Ολυμπιακός 2-3 στις 15/09/1993 για την ίδια φάση της ίδιας διοργάνωσης).

Δεν είναι «εδράκιας»

Στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπως θα διαπιστώσετε από τα στατιστικά που αναφέρουμε παραπάνω, πρώτη φορά έρχεται Τσέχος διαιτητής. Επίσης, ο Ζελίνκα πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα, λαμβανομένου υπόψη ότι τόσο τον Αστέρα όσο και τον Παναθηναϊκό τους διαιτήτευσε σε εκτός έδρας ματς. Συνολικά στους ομίλους του Europa League ορίστηκε σε 12 παιχνίδια και οι γηπεδούχοι έκαναν τρεις νίκες, οι φιλοξενούμενοι τέσσερις, ενώ σε πέντε ματς δεν βγήκε νικητής. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η τελευταία νίκη γηπεδούχου με διαιτητή τον Ζελίνκα είναι στις 24/10/2013 και συγκεκριμένα στον αγώνα Φιορεντίνα-Παντούρι 3-0!

Συνεργάτες

Στο «Γ. Καραϊσκάκης», δηλαδή στο ματς Ολυμπιακός-Γιανγκ Μπόις, ο Ζελίνκα θα έχει βοηθούς τους Οντρέι Πελίκαν, Γιαν Πατάκ και επιπρόσθετους (πίσω από τις εστίες) τους Ράντεκ Πρίχοντα, Γιαν Γίλεκ. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Γίρι Μολάτσεκ. Από αυτούς διεθνής δεν είναι μόνο ο Γίλεκ, δηλαδή ο δεύτερος επιπρόσθετος. Ακόμη τη διαιτητική ομάδα από την Τσεχία θα βαθμολογήσει ο Πολωνός Ρίσβαρντ Βόιτσικ, ο οποίος είναι έμπειρος.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 22/11/2016)

Διαβάστε επίσης

Το χρυσό άγγιγμα του Φορτούνη!

Το χρυσό άγγιγμα του Φορτούνη!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει για τον ηγέτη του Ολυμπιακού, ο οποίος θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στον αγώνα με την Γιανγκ Μπόις.

H «ΘΕΜΑΤΑΡΑ» ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ... ΓΑΡΓΑΡΑ

H «ΘΕΜΑΤΑΡΑ» ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ... ΓΑΡΓΑΡΑ

Τι έγινε ρε καλόπαιδα του sdna και απο... «πρώτο θέμα» έγινε μέσα σε λίγη ώρα «γαργάρα» η αποκάλυψη ότι παράγοντες του ποδοσφαίρου και παράγοντες ΠΑΕ έχουν «μαύρες» σχέσεις με αστυνομικούς, έγινε ΓΑΡΓΑΡΑ και ΡΟΦΗΜΑ;