Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο δύσβατος δρόμος των προκριματικών

Ο δύσβατος δρόμος των προκριματικών
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 - 22:19

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Για δεύτερη σερί χρονιά ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος στην καρδιά του καλοκαιριού να ριχτεί στη… μάχη των προκριματικών. Είναι έτσι η κατάσταση που η ομάδα καλείται να πετύχει έναν πολύ μεγάλο στόχο, σε μία περίοδο που δεν είχε συνηθίσει να είναι στο στάδιο της προετοιμασίας. Σήμερα το πρωί πετάει η αποστολή του Θρύλου για το Βελιγράδι. Μία πόλη που μπορεί ένα μεγάλο μέρος της να είναι φιλικά προσκείμενο, αλλά το υπόλοιπο κομμάτι της θα τον αντιμετωπίσει εχθρικά. Οι «ερυθρόλευκοι» θα συναντήσουν μία ζόρικη ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Παρτιζάν, αλλά αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο γι’ αυτούς. Στην Ελλάδα παίζουν σε χειρότερες συνθήκες και χωρίς κανόνες. Επομένως το προσπερνάμε αυτό.

Στον Ολυμπιακό, φέτος, βλέπουν σαφώς πιο ρεαλιστικά την κατάσταση. Πέρσι είναι αλήθεια πως όλοι μέσα τους πίστευαν ότι η πρόκριση θα έρθει. Το πίστευε και ο προπονητής και υπήρχε μία σιγουριά σε τέτοιο βαθμό που τα πράγμα ήταν πιο χαλαρά. Φέτος τα πράγματα είναι αλλιώς. Αν και αρκετοί από τους οπαδούς θα δουν το ματς σε μία καφετέρια κάποιου νησιού, στην ομάδα το κλίμα είναι διαφορετικό. Υπάρχει μία κινητοποίηση την οποία τη ζούμε συνήθως στη διάρκεια της σεζόν πριν από πολύ σημαντικά ματς. Στην κυριολεξία είναι όλοι στο… πόδι.

Ο Μπέσνικ Χάσι ήρθε στο Λιμάνι γιατί ξέρει τη διαδικασία, ξέρει πώς είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο να παίζεις για έναν τόσο σημαντικό στόχο. Το δείχνει και με τη συμπεριφορά του ο 45χρονος προπονητής ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς πρέπει να πάει η ομάδα. Το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει αύριο το βράδυ είναι το θέαμα. Αντιμετωπίζει κυνικά και ρεαλιστικά το παιχνίδι. Θέλει με οποιοδήποτε τρόπο να εξασφαλίσει ένα αποτέλεσμα που θα του δώσει άλλον αέρα στη ρεβάνς. Γνωρίζει πως επί της ουσίας η διαφορά δυναμικότητας που χωρίζει τις δύο ομάδες είναι τεράστια. Από την άλλη, όμως, γνωρίζει ότι αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο.

Δεν σημαίνει πως επειδή ο Ολυμπιακός φέτος έχει κάνει έναν άψογο προγραμματισμό, πως επειδή υπάρχουν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, η πρόκριση θα έρθει περίπατο. Τα ξέρει ο Χάσι και δεν θέλει να την… πατήσει. Για να έρθει η πρόκριση χρειάζεται στρατηγική, προσήλωση στον στόχο και ποδοσφαιριστές που θα είναι μαχητές και με το μαχαίρι στα δόντια. Ο κόουτς είναι γνώστης αυτής της ιδιαίτερης διαδικασίας, η οποία μόνο παγίδες κρύβει. Είναι ένας δύσβατος δρόμος, ανεξάρτητα από το τι ρόστερ έχεις. Απλά όσο καλύτερες είναι οι επιλογές τόσο πιο ανώδυνα μπορείς να τον περάσεις. Αυτό φιλοδοξεί να κάνει και ο Ολυμπιακός κόντρα στην Παρτιζάν στο αγαπημένο του Βελιγράδι.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 24/07/2017)

Διαβάστε επίσης

Φέξε μου και γλίστρησα

Φέξε μου και γλίστρησα

Ο Μπάμπης Χριστόγλου γράφει ότι μάλλον ο κύριος Τσίπρας πρέπει να είναι σε ένα γυάλινο κτίριο κρυμμένος.