Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πώς το όνειρο έγινε εφιάλτης

Πώς το όνειρο έγινε εφιάλτης
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 - 15:35

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς μπορεί να γίνει εφιάλτης το όνειρο από το πρώτο λεπτό ενός αγώνα σου; Στο Champions League, μία διοργάνωση στην οποία ο θρίαμβος από την ταπείνωση δεν απέχουν καθόλου, μπορεί εύκολα, όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε χθες το βράδυ.

Βάλτε λίγο στο μυαλό σας πώς προηγήθηκε η Σπόρτινγκ και πήρε τεράστιο προβάδισμα και στο σκορ, και πάνω απ’ όλα στην ψυχολογία του παιχνιδιού, την ώρα που ο Ολυμπιακός γέμισε εκνευρισμό, πίεση και άγχος:

1. Ο Μάριν χωρίς κανένα απολύτως λόγο δίνει ένα φάουλ και βάζει από τα πρώτα δευτερόλεπτα τους Πορτογάλους στην περιοχή του Καπίνο.

2. Ουδείς παίκτης του Ολυμπιακού αντιδράει στην κομπίνα των δύο αντιπάλων του, με τον έναν να ακουμπάει λίγο την μπάλα και τον άλλο να την τσουλάει και να εκτελεί ουσιαστικά το φάουλ ένα μέτρο πιο μπροστά, χαλώντας έτσι την ισορροπία της άμυνας στα μαρκαρίσματα.

3. Οι «ερυθρόλευκοι» αμυντικοί, παρ’ όλα αυτά, έκαναν τη σωστή κίνηση και τραβήχτηκαν βγάζοντας οφσάιντ τον Ντουμπιά και ένα ακόμη συμπαίκτη του. Ομως, ο Οτζίτζα έκανε εγκληματικό λάθος και λες και σταμάτησε το μυαλό του πήγε μόνος του αυτός προς τα πίσω και κάλυψε και τον σκόρερ και τον άλλο παίκτη της Σπόρτινγκ!

4. Ο Καπίνο, τέλος, έκανε άλλη μία λανθασμένη έξοδο, έστω σε πιο δύσκολη φάση, σε σχέση με εκείνη στην Ξάνθη το Σάββατο -αλλά και οι δύο με το ίδιο αποτέλεσμα, την μπάλα στα δίχτυα. Και τέλος πάντων δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το βιολί, με άλλοτε λάθη κι άλλοτε σωτήριες επεμβάσεις σε σχεδόν κάθε ματς. Αμα δεν μπορεί να βρει ισορροπία, υπάρχει κι άλλος γκολκίπερ.

Οταν ξεκινάς στο Champions League με ένα τέτοιο κωμικό, από την αρχή έως το τέλος του, γκολ πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να έχεις τύχη. Ιδίως όταν έχεις και γκίνια, αφού στο δεύτερο γκολ η Σπόρτινγκ βγάζει αντεπίθεση από κόντρα της μπάλας στο κεφάλι του Οτζίτζα. Με 0-2 στο 13’ πρέπει να έχεις ομάδα με φοβερό χαρακτήρα για να αντιμετωπίσεις τέτοια δοκιμασία. Κι όπως αποδείχθηκε, ακόμη ο Ολυμπιακός δεν έχει -όχι παράλογα αν σκεφθούμε ότι μιλάμε για καινουργια ομάδα, με νέο προπονητή και με νέους τους μισούς παίκτες της ενδεκάδας (με τους δύο από αυτούς να έχουν έρθει πριν μία εβδομάδα).

Είδαμε όλοι ότι στο ημίχρονο θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να υποστεί έναν άνευ προηγουμένου διασυρμό, αφού έφαγε τρία γκολ και οι Πορτογάλοι είχαν δύο δοκάρια και δύο τετ-α-τετ με τον Καπίνο. Η προσέγγιση του παιχνιδιού αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη από τον προπονητή, όπως άλλωστε φάνηκε κάπως και στο β’ ημίχρονο, με την είσοδο του Ζντιέλαρ δίπλα στον Ζιλέ. Με την παρουσία των Φορτούνη, Καρσελά, Μάριν πίσω από τον Τζούρτζεβιτς, αλλά και του Οτζίτζα πίσω από τους τρεις, έδωσε υπερβολικά πολλούς χώρους σε μία ομάδα που έχει βούτυρο στο ψωμί της την αντεπίθεση. Είναι απορίας άξιον πώς ο Χάσι δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι σε δύσκολο παιχνίδι όλοι αυτοί οι επιθετικογενείς παίκτες δεν μπορούν να συνυπάρχουν…

Από τη μία, λοιπόν, είχαμε έναν προπονητή φανερά αδιάβαστο για τέτοιο ματς κι από την άλλη παίκτες που όχι μόνο ήταν κατώτεροι των αντιπάλων τους, αλλά ήταν εντελώς ανέτοιμοι γι΄αυτό το επίπεδο, με συνέπεια να κάνουν τη Σπόρτινγκ, μία όντως πολύ καλή ομάδα, αλλά όχι μεγαθήριο, να φαίνεται χθες Μπαρτσελόνα! Ο Ρομαό ήταν σαν να είχε χάσει χθες το μυαλό του, ο Ενγκελς για πρώτη φορά έκοψε στο 60’, ο Ομάρ από την αρχή της σεζόν δεν έχει κάνει ένα υποφερτό παιχνίδι, ο Φιγκέιρας το ίδιο, ο Ζιλέ δεν μπορεί να παίζει με τον Οτζίτζα δίπλα σε τόσο δύσκολα παιχνίδια, ο Φορτούνης και ο Μάριν δεν υπήρχαν στο α’ ημίχρονο, ο Τζούρτζεβιτς αποδείχθηκε πολύ εύκολη λεία για τα αντίπαλα στόπερ και ο Καρσελά έκανε ντρίμπλες προς τα πίσω!!! Αφησα τελευταίο τον Οτζίτζα, από τον οποίο έχω τις περισσότερες απαιτήσεις: δεν μπόρεσε να βοηθήσει ούτε πίσω ούτε να βγάλει μία ολοκληρωμένη φάση μπροστά.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 13/09/2017)

Διαβάστε επίσης

Σε καλό δρόμο

Σε καλό δρόμο

Η εμφάνιση της ομάδας Νέων του Ολυμπιακού κόντρα στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας φέρνει άνεμο αισιοδοξίας στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη