Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σαφές μήνυμα, χωρίς περιστροφές ή δυνατότητα αμφισβήτησης

Σαφές μήνυμα, χωρίς περιστροφές ή δυνατότητα αμφισβήτησης
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017 - 08:59

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΣΗΣ

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Εάν έστω και ένα από τα γρανάζια δεν δουλεύει σωστά, προκύπτει σοβαρό ζήτημα με την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου. Γεγονός που μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική εικόνα και απόδοση. Επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα, άρα και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πριν μπει στο ποδόσφαιρο προΐστατο άλλων ομάδων. Πολυπληθέστερων και εξίσου δύσκολα διαχειρίσιμων. Δεν το λες και απλό να έχεις υπό την καθοδήγησή σου μερικές χιλιάδες εργαζόμενους, που απασχολούνται στις ανά τον κόσμο επιχειρήσεις και τα καράβια σου. Εκ του αποτελέσματος, με την επιχειρηματική ισχύ του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού να μεγαλώνει κάθε χρόνο και τις δουλειές του να επεκτείνονται, φαίνεται ότι γνωρίζει να διαχειρίζεται σύνολα και να παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις.

Η απόφαση του Ολυμπιακού να «τελειώσει» μία ημέρα πριν το παιχνίδι με τη Γιουβέντους τέσσερις ποδοσφαιριστές (Καπίνο, Καρσελά, Μίλιτς, Ζντιέλαρ), εν δυνάμει βασικούς, είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η διοίκηση ενός μεγάλου καραβιού, συχνά απαιτεί αποφάσεις που ξεφεύγουν από το πολιτικά (ή καλύτερα, αθλητικά) ορθόν. Και θα είναι αφελής όποιος θεωρήσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι οποιουδήποτε άλλου πλην του καθ' ύλην αρμόδιου. Οι εισηγήσεις και οι απόψεις των στελεχών πάντοτε παίζουν ρόλο (όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση). Αλλά ο πληρώνων είναι και ο αποφασίζων σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού ήταν σαφές, πεντακάθαρο: Αδιαφορία τέλος. «Στραβά μάτια» τέλος. Οποιος θέλει να παίξει στον Ολυμπιακό θα είναι 100% δοσμένος στην ομάδα. Οποιος έχει ανασφάλειες και θεωρεί ότι αδικείται ή αξίζει… κάτι καλύτερο, συνεχίζει τον δρόμο του, μακριά από τον Πειραιά.

Το ποδόσφαιρο ως σπορ (ακραίων) συναισθημάτων και εκρήξεων, πολλές φορές απαιτεί ακραία μέτρα και αποφάσεις για να μην υπάρξει παρέκκλιση από τις βασικές αρχές, από τους στόχους που έχουν τεθεί από τους αρμοδίους. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους. Και το έστειλε. Χωρίς περιστροφές και δίχως να υπάρχει η δυνατότητα αμφισβήτησης. Από οποιονδήποτε.

Επιπλέον, ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού έκανε κάτι ακόμη, που επίσης έχει την αξία και τη σημασία του. Κατέστησε σαφές ότι οι επιλογές τις διοίκησης δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν ποδοσφαιριστή. Δική τους δουλειά είναι άλλη και όχι να (κατά)κρίνουν προπονητές και διοικητικές αποφάσεις. Το κατά πόσο θα μείνει ή όχι ένας προπονητής, άλλωστε, δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι παίκτες τη σχέση τους με τον σύλλογο που τους πληρώνει.

Δουλειά όλων, παικτών, προπονητή, διοίκησης, είναι κάνουν τα πάντα ώστε να κατακτήσουν τον τίτλο. Και από το βράδυ της Δευτέρας δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός αύξησε ραγδαία τις πιθανότητές του για το 8ο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Και εάν δεν υπάρξουν... απρόοπτα, υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο Ιανουάριος μπορεί να αποτελέσει μήνα σοβαρών ανατροπών και αντεπίθεσης για τους «ερυθρόλευκους». Ειδικά τώρα που τελείωσε η περιπέτεια του ChampionsLeague και το βάρος πέφτει αποκλειστικά στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

ΥΓ. Ο Ιανουάριος προβλέπεται εξαιρετικά «καυτός» για τον Ολυμπιακό. Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει, οι επαφές γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα και όταν έρθει η στιγμή θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Επίσης, είναι δεδομένο ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα κρατήσουν κανέναν παίκτη με το ζόρι. Οποιος θεωρεί ότι δεν θέλει (ή δεν μπορεί) θα βρεθεί φόρμουλα να φύγει. Πάντα με την υποσημείωση ότι ακόμη και όσοι δεν υπολογίζονται αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου.

ΥΓ2. Ο Τάκης Λεμονής δεν είναι άμοιρος ευθυνών για όσα κακώς κείμενα λαμβάνουν χώρα στο Ρέντη, αλλά και για την εικόνα του Ολυμπιακού αρκετά παιχνίδια. Ως προπονητής του Ολυμπιακού, άλλωστε, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η συγκεκριμένη θέση έχει τεράστιες ευθύνες και μεγάλη έκθεση για τον κάτοχο. Για αυτό δεν είναι για όλους.

ΥΓ3. Ο Σεμπά είναι υπέρ το δέον εκνευρισμένος το τελευταίο διάστημα. Οχι αδιάφορος ή πρόβλημα για το σύνολο. Είναι διαφορετικό να «μανουριάζει» ένας παίκτης επειδή δεν παίζει ή γίνεται αλλαγή και διαφορετικό να εξελίσσεται σε «αγκάθι» για την ομάδα η παρουσία του. Ο Βραζιλιάνος είναι θερμόαιμος, αλλά δεν είναι κακός χαρακτήρας. Η ομάδα φρόντισε (εσωτερικά) να λύσει το θέμα, ο ίδιος ζήτησε «συγνώμη», θα τιμωρηθεί με βάσει τις εσωτερικές διαδικασίες και το θέμα κλείνει εδώ.

ΥΓ4. Ο παίκτης-πρότυπο συμπεριφοράς και νοοτροπίας δεν είναι άλλος από τον Σίλβιο Προτό. Ο Βέλγος τερματοφύλακας αποτελεί σημείο αναφοράς για τα αποδυτήρια του Ρέντη, γεγονός σημαντικότερο ακόμη και από τις εξαιρετικές επεμβάσεις του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ο παίκτης που διασχίζει όλο το γήπεδο για να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του ένα γκολ του Θρύλου. Και αυτός που θα τους εμψυχώσει στο λάθος, αντί να τους κατσαδιάσει.

ΥΓ5. Καλός και αρχηγός ο Μποτία, αλλά ο Σισέ με τον Ενγκελς έχουν αποδείξει ότι πρέπει να είναι οι βασικοί στόπερ του Ολυμπιακού σε αυτό το σημείο της σεζόν (σ.σ. είναι και θέμα προοπτικής). Ενώ κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και τον Βούκοβιτς.

Διαβάστε επίσης

Πάντα είναι παγίδα το Αγρίνιο

Πάντα είναι παγίδα το Αγρίνιο

Ο Γιώργος Στασινόπουλος καταγράφει τους λόγους που κάνουν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το παιχνίδι του Σαββάτου με τον Παναιτωλικό, το οποίο δικαίως θεωρείται μισός τίτλος.

Θα γυρίσει το φεγγάρι!

Θα γυρίσει το φεγγάρι!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει για τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος ελπίζει ότι ο χειμώνας που μόλις έφυγε θα αποδειχθεί πολύ πιο…γούρικος από το φθινόπωρο που έφυγε.