Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μεγάλη κατάντια της… εξυγίανσης στη διαιτησία

Μεγάλη κατάντια της… εξυγίανσης στη διαιτησία
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 - 10:04

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Στην εποχή της… εξυγίανσης η διαιτησία ψάχνει να βρει αν… πατώνει. Πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία, αφού ήδη συμπληρώθηκε χρόνος από τότε που ανέλαβαν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης και πέντε μήνες από τότε που παρέλαβε ο Περέιρα, με τα πράγματα να έχουν γίνει χειρότερα και όπως έγραψε και ο Μανώλης Γαβαθιώτης ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα…

Στον έναν χρόνο της…εξυγίανσης (χα,χα,χα) δεν άλλαξαν τους διεθνείς, η νέα προσθήκη είναι μόνο ο Παπαδόπουλος αντί του Κύζα. Στον έναν χρόνο της… εξυγίανσης οι διεθνείς, συμπεριλαμβανομένου και του… κορυφαίου, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Στον έναν χρόνο της… εξυγίανσης μόνο κέρδος είναι άνοδος-έκπληξη του Κομίνη στη δεύτερη κατηγορία, επειδή δίνει… ρεσιτάλ στο πρωτάθλημα και κυρίως στον τελικό Κυπέλλου. Στον έναν χρόνο της… εξυγίανσης (χα,χα,χα) δεν καλύφθηκε η κενή θέση στην πρώτη κατηγορία, η οποία δεν έχει κάτοχο δυο χρόνια τώρα, μετά την αλλαγή του Κουκουλάκη. Στις τελευταίες αξιολογήσεις της UEFA οι διεθνείς έμειναν στάσιμοι αφού κανείς δεν ανέβηκε κατηγορία.

Αν σκεφτείτε, θα δείτε πως ούτε οι ίδιοι ασχολούνται με τον… κορυφαίο. Και ο Σιδηρόπουλος έγινε ένας διαιτητής του… σωρού για… εξυγιαντές και μη. Συμπληρώνουμε πως ο Καλογερόπουλος ανέβηκε στην δεύτερη κατηγορία προ… εξυγίανσης, επειδή δεν γινόταν να μείνει στην τρίτη, επειδή εκεί τοποτεθήθηκαν πριν δυο χρόνια οι Μάνταλος, Αρετόπουλος, Παπαπέτρου, Κύζας, Κομίνης ως νέοι διεθνείς. Δηλαδή, δεν το άξιζε…

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι αξιολογήσεις της UEFA για τους διεθνείς διαιτητές. Κανείς από τους Ελληνες δεν σημείωσε πρόοδο, άρα χειρότερα δεν γινόταν. Ο Σιδηρόπουλος δεν μπορούσε να πάει παραπάνω, αφού είναι στην υψηλότερη κατηγορία, στην ελίτ, όμως επειδή δεν παίρνει μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις, ούτε ματς για τους «16», τους «8» κτλ, του Champions League, σημαίνει ότι δεν πάει καλά, άρα θα πρέπει να προσέξει για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.

Ο Καλογερόπουλος (Αθηνών) για δεύτερη χρονιά παρέμεινε στη δεύτερη κατηγορία, άρα δεν φαίνεται να πείθει και δεν προχωράει. Στην ίδια κατηγορία (2η) βρίσκεται και ο Κομίνης (Θεσπρωτίας), ο οποίος δεν γινόταν να ανέβει, καθώς αυτό έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

Η παραμονή στην τρίτη κατηγορία, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν αποτελεί… συντριβή για τους Αρετόπουλο (Τρικάλων), Μάνταλο (Καβάλας). Ο πρώτος θα γίνει 39 ετών, ο δεύτερος 38, άρα δεν έχουν προοπτικές εξέλιξης. Στην ίδια κατηγορία έμεινε και ο Παπαπέτρου (Αθηνών), ο οποίος θα γίνει 33 ετών. Ο Παπαπέτρου πάει πίσω, όμως δεν έχασε το τρένο. Αναμενόμενη και η τοποθέτηση του Παπαδόπουλου (Μακεδονίας) στην τρίτη κατηγορία, αφού είναι νέος διεθνής.

Στην Ελλάδα πανηγυρίζουν για την… πρόοδο των διεθνών διαιτητών, όμως η εικόνα τους αποτυπώνεται από το ότι παραμένουν στα αζήτητα της UEFA. Λογικά στη Μάλτα, στα Σκόπια, στη Λευκορωσία θα πρέπει να διοργανώνουν φιέστες, επειδή έχουν διαιτητές στην πρώτη κατηγορία, ειδικά σε Ισραήλ, Τουρκία που διαθέτουν δυο.

Η μη πρόοδος των διεθνών διαιτητών στην Ευρώπη αποδεικνύει περίτρανα, πόσο «λίγοι» είναι από αγωνιστικής άποψης. Τα κάνουν… θάλασσα στην Superleague, όπου δείχνουν ότι είναι ακατάλληλοι για ντέρμπι, άρα γιατί να πάνε καλά στην Ευρώπη; Επειδή παίζουν χωρίς άγχος; Οσοι λένε ότι πάνε καλά στις διοργανώσεις της UEFA, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αυτό φαίνεται και από τους ορισμούς.

Στις διοργανώσεις της UEFA οι Ελληνες διεθνείς μπαίνουν σε ματς της πλάκας, όταν δεν συμπληρώνουν για να βάλουν άλλους, ή πρέπει να τους βάλουν για να δικαιολογούν το σήμα της FIFA. Όμως, ακόμη και στα εύκολα παιχνίδια, τα κάνουν μαντάρα, για αυτό και τους έχουν στην ανυποληψία. Όμως, δεν θα πουν ποτέ «αλλάξτε τους», αφού είναι θέμα της ΕΠΟ και της ΚΕΔ.

Στα μπάνια των άλλων

Είναι λογικό η UEFA να παρακολουθεί την απόδοση των διεθνών διαιτητών και στα πρωταθλήματα των χωρών τους. Επίσης, δεν περιμένει τις εκθέσεις των παρατηρητών που τις περισσότερες φορές είναι… αστείες. Εχει μηχανισμό που παρακολουθεί και στο επόμενο λεπτό, πληροφορείται τι λάθος έχει κάνει ένας διεθνής διαιτητής και σε ποιο παιχνίδι. Δηλαδή, θέλει να έχει γενική εικόνα της φόρμας στην οποία βρίσκεται ο διεθνής διαιτητής, πριν τον ορίσει κάπου.

Ετσι… κατάντησαν να ορίζονται, κυρίως στους δυο πρώτους προκριματικούς γύρους του Champions League και του Europa League. Τότε που τα παιχνίδια είναι πολλά, αφετέρου είναι και το διάστημα που πρέπει να κάνουν τα μπάνια τους οι ρέφερι της ελίτ και της πρώτης κατηγορίας.

Διαβάστε επίσης

Πρώτος σε όλα ο Καρίμ!

Πρώτος σε όλα ο Καρίμ!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει για τον Ιρανό επιθετικό, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού, αλλά και του πρωταθλήματος!

«Μπανανία» και με… σφραγίδα FIFA

«Μπανανία» και με… σφραγίδα FIFA

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έκανε παρέμβαση για το αυτοδιοίκητο στην Ισπανία και εξέθεσε μέχρι και την UEFA και έδειξε ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου