Ντουντούκα
Αράο και Μεριά στο δρόμο για τον Πειραιά...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

ΙΔΟΥ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ FIFA, UEFA

ΙΔΟΥ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ FIFA, UEFA
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 - 17:10

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Τα επίσημα πρακτικά της ΓΣ της ΕΠΟ που έγινε στις 30 Ιουνίου 2017 εκθέτουν τις FIFA, UEFA και εκ των υστέρων δείχνουν τα ψέματα που είχαν πει τότε οι εκπρόσωποι τους, Νόνταρ Αχαλκάτσι και Ζόραν Λάκοβιτς, ο μεν πρώτος είναι επικεφαλής ομοσπονδιών της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, ο δε δεύτερος διευθυντής ομοσπονδιών της ευρωπαϊκής. Η βασική δέσμευσή τους, η οποία ποτέ δεν τηρήθηκε, ήταν ότι η διαιτησία θα βρίσκεται υπό την… ομπρέλα των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών.

«H FIFA και η UEFA θα είναι παρούσες και μετά τις εκλογές, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν στο πολύ προσεχές μέλλον, μέσα στον επόμενο μήνα, και θα δημιουργήσουμε μια Επιτροπή Παρακολούθησης, αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η πρόθεσή μας. Και αυτή η Επιτροπή Παρακολούθησης θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες της νεοεκλεγείσας διοίκησης της ΕΠΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αχαλκάτσι.

Ομως η συγκεκριμένη επιτροπή, υπό τον Αυστριακό, Χέρμπερτ Χούμπελ, μεταβλήθηκε σε… γλάστρα, επιτρέποντας μέχρι και να γίνει συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ στο «Μακεδονία Παλλάς», συμφερόντων Σαββίδη. Επίσης, πριν μερικές μέρες, δηλαδή κατόπιν εορτής, «θυμήθηκε» ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαιτησία, εισηγούμενη την έλευση δυο ακόμη ξένων αρχιδιαιτητών.

Από την πλευρά του, ο Λάκοβιτς είχε υποσχεθεί: «Είμαστε επίσης έτοιμοι να σας στείλουμε τους καλύτερους ειδικούς μας ώστε να σας βοηθήσουν και να συνεργαστείτε όσον αφορά κάθε ζήτημα διαιτησίας, από τους διαιτητές μέχρι τα θέματα ασφαλείας». Παρόλα αυτά με τον Περέιρα, αντί για τρεις ξένους αρχιδιατητές που ήταν η συμφωνία που επιβεβαίωσε μέχρι και ο Βασιλειάδης, και με την παραμονή των Τριτσώνη, Κουκουλάκη έγιναν τα ίδια και χειρότερα στη διαιτησία.

Παραδέχθηκε το πρόβλημα

FIFA και UEFA δεν έχουν καμία δικαιολογία. Όπως παραδέχθηκε ο Αχαλκάτσι γνώριζαν το πρόβλημα της διαιτησίας. «Γνωρίζουμε το πρόβλημα που αφορά στη διαιτησία και πρέπει να σας πω ότι ήδη τώρα έχουμε δημιουργήσει εσωτερικά μια ομάδα εργασίας η οποία αναλύει τις διάφορες επιλογές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη διαιτησία στη χώρα σας. Και οι επιλογές αυτές αφορούν τον συγκεκριμένο αριθμό των μελών της Επιτροπής Διαιτησίας. Αυτό αφορά επίσης το ενδεχόμενο η Επιτροπή Διαιτησίας να προεδρεύεται από ξένους επαγγελματίες. Αυτές είναι όλες οι επιλογές. Βρισκόμαστε εν μέσω της διαδικασίας και αμέσως μόλις εκλεγεί η νέα διοίκηση, το θέμα θα αντιμετωπιστεί», ανέφερε στη ΓΣ της ΕΠΟ ο Γεωργιανός παράγοντας της FIFA στη ΓΣ της ΕΠΟ.

Από μόνη της η έλευση του Περέιρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως… μεταρρύθμιση; Γιατί δεν μας είπαν ποτέ ποια είναι η… ομάδα εργασίας; Γιατί οι αρμόδιοι προκαλούσαν τη λογική με τους ορισμούς και με την ασυλία σε συγκεκριμένους διαιτητές και βοηθούς που έκαναν λάθη υπέρ των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και κατά του Ολυμπιακού;

Παράλληλα από την πλευρά του, ο Λάκοβιτς είχε χαρακτηρίσει ως πρόκληση να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη διαιτησία, κάτι που φυσικά δεν έγινε, και ιδού η χαρακτηριστική τοποθέτησή του: «Εάν ολοκληρώσουμε σήμερα με επιτυχία την πρώτη φάση (σ.σ. ήταν η ψήφισε του καταστατικού, το οποίο φυσικά πέρασε από τη ΓΣ) και καταφέρουμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση η οποία, σας θυμίζω, αφορά στις εκλογές, τότε πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια για όλες τις σοβαρές προκλήσεις που είναι βαθιά ριζωμένες στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως οι στημένοι αγώνες, ο χουλιγκανισμός, τα ζητήματα ασφαλείας και, φυσικά, η διαιτησία».

Μόνο στα λόγια

Κι άλλες αποδείξεις ότι ο Σέρβος, Ζόραν Λάκοβιτς άλλα είπε στη ΓΣ της ΕΠΟ, όμως άλλα έγιναν. Επαναλαμβάνουμε τα πρακτικά τον εκθέτουν. Ο απεσταλμένος της UEFA αποδείχθηκε καλός μόνο στα λόγια, καθώς υποσχέθηκε «ανεξάρτητα μέλη» στην ΚΕΔ, όμως ο Περέιρα συνέχισε στην φιλοσοφία των Τριτσώνη, Κουκουλάκη.

«Σύμφωνα με την πρότασή μας φυσικά, στην Επιτροπή Ελέγχου και Συμμόρφωσης, την Επιτροπή Διαιτησίας και την Επιτροπή Παρακολούθησης. θα υπάρχουν μόνο ανεξάρτητα μέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λάκοβιτς, πάντα σύμφωνα με τα πρακτικά, από το βήμα του ΓΣ της ΕΠΟ στις 30 Ιουνίου 2017, ενώπιον των εκπροσώπων όλων των ποδοσφαιρικών ενώσεων.

Τι έκανε ο Περέιρα; Συμφώνησε μέχρι και να γίνουν συνολικά 49 καρατομήσεις διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών που κατά σύμπτωση πρώτα είχαν στοχοποιηθεί από την προπαγάνδα, μετά από συγκεκριμένες ΠΑΕ, μετά δεν ορίζονταν από τους Κουκουλάκη, Τριτσώνη και κατά… σύμπτωση φαγώθηκαν από τους πίνακες. Τυχαίο;

Που είναι η ανεξάρτητη διαιτησία; Σε όποιες χώρες έχουν πάει ξένοι αρχιδιαιτητές στην πλειοψηφία του ζητούν να μείνουν ίδιοι οι πίνακες, όπως έκανε και ο Ντάλας στην Ελλάδα και ο Βασάρας στη Ρουμανία, ώστε να γνωρίσουν τους ρέφερι. Που ήξερε ο Περέιρα ποιοι πρέπει να βγουν και ποιοι πρέπει να μείνουν; Επίσης, γιατί οι ορισμοί δεν έχουν καμία διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν;

Η… αποθέωση είναι πως για να υπάρχει συνέχεια και μετά τις εκλογές, πάντα από το βήμα της Τακτικής ΓΣ της ΕΠΟ, που έγινε στις 30 Ιουνίου 2017, ο Λάκοβιτς είχε δεσμευτεί επίσης ότι θα λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις των μεγάλων ομάδων. Όμως, δεν άκουγε τις φωνές του Ολυμπιακού, ούτε των υπολοίπων ομάδων, με συνέπεια να γίνει… ρεκόρ ανακοινώσεων και δηλώσεων για τη διαιτησία από τις περισσότερες ομάδες, και ο Σέρβος ενεργοποιήθηκε πολύ αργά, συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου, αν και είχε πει τα εξής: «Οι μεγάλες ομάδες, ή ας πούμε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για το μέλλον της ΕΠΟ. Πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο, να συμμετέχουν στις συναντήσεις της ΕΠΟ και να εμπλέκονται στις καθημερινές της δραστηριότητες και να μην ενδιαφέρονται να διασφαλίζουν την επιρροή ή τον έλεγχο της Επιτροπής Διαιτησίας και του Τμήματος Διαιτησίας της ΕΠΟ».

Διαβάστε επίσης

Ο Μπίκας τα… έψαλε στον Τζήλο

Ο Μπίκας τα… έψαλε στον Τζήλο

Ο παρατηρητής, Γιώργος Μπίκας συζήτησε σε έντονο ύφος με τον Τζήλο για τα λάθη του στο ματς Ατρόμητος-Ολυμπιακός με κύρια σημεία της συζήτησης να είναι τα λίγα λεπτά των καθυστερήσεων, καθώς και το σκληρό παιχνίδι των Περιστεριωτών που έμεινε ατιμώρητο.

Το σταυροδρόμι του Περιστερίου και η αλλαγή στρατηγικής

Το σταυροδρόμι του Περιστερίου και η αλλαγή στρατηγικής

Τίποτα δεν έχει τελειώσει στις 10 αγωνιστικές που απομένουν για το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ανασυνταχθεί και εφόσον τα καταφέρει θα πάρει τον τίτλο. Ωστόσο, κι αυτό αν δεν συμβεί οι αποφάσεις έχουν παρθεί από την διοίκηση. Γράφει ο Δημήτρης Ζώρζος