Ντουντούκα
Ελλάς, Ευρώπη, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Έτσι έκαναν κουρέλι το αυτοδιοίκητο

Έτσι έκαναν κουρέλι το αυτοδιοίκητο
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 - 15:22

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ένα πρόβλημα που ήταν αναμενόμενο βρήκαν μπροστά τους οι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου, μέσα σε αυτούς και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος, ελλείψει ηγεσίας στην ΕΠΟ, έχρισε εαυτόν αρμόδιο και χειρίστηκε το πρόβλημα σαν… Πρωθυπουργός του ποδοσφαίρου, παίρνοντας όλα τα ηνία από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο, τον οποίο εξέθεσε μέχρι και στην FIFA. Όμως, για κακή τους τύχη η Παγκόσμια Ομοσπονδία «ξύπνησε», εξαιτίας των αντιδράσεων από όλες ομοσπονδίες για το ελληνικό πρόβλημα με τις διαδοχικές κρατικές παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, που συντηρείται τρία χρόνια, και δεν έκρυψε την οργή της, αφού ο Χούμπελ εισηγείται Grexit. Η αρχή έγινε με την πολιτική Κοντονή, συνέπεια της οποίας ήταν το ποδόσφαιρο να παραδοθεί σε συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτή την εποχή, Βασιλειάδης και Γραμμένος αποτελούν και… τυπικά το δίδυμο της συμφοράς. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε μεν την «επ’ αόριστον» αναβολή της Superleague για λόγους ασφαλείας, όμως οι μετέπειτα χειρισμοί του ήταν με την… ιδιότητα του προέδρου της ΕΠΟ.

Ο Βασιλειάδης ζήτησε δεσμεύσεις για την λειτουργία της αθλητικής δικαιοσύνης, για αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα, για κατάργηση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, δηλαδή για πράγματα που έπρεπε να κάνει ο Γραμμένος, επειδή εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, όχι μόνο παρέμεινε θεατής αλλά και ο ίδιος, ως ΕΠΟ, τις προτάσεις του για τη… βελτίωση του ποδοσφαίρου, που κατά σύμπτωση είναι στον ίδιο… παρονομαστή με αυτές του Βασιλειάδη, σε αυτόν τις έστειλε! Ο Υφυπουργός τις παρέλαβε (μαζί με αυτές της Superleague) και σύμφωνα με διαρροή από τη ΓΓΑ «ενημέρωσε σχετικά και τις διεθνείς συνομοσπονδίες»!

Όταν έκλειναν τα μάτια…

FIFA, όμως κυρίως η Ελληνική παροικία της UEFA, δεν είναι άμοιρες ευθυνών, με πιο βασικό «μοχλό» την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Οι υπερκειμένες ποδοσφαιρικές αρχές έκλειναν τα μάτια στις συνεχείς παρεμβάσεις του Κοντονή στο ποδόσφαιρο, που είχε βασικό άξονα να ρίξει την τότε διοίκηση της ΕΠΟ. Δεν ξανάγινε σε άλλο κράτος να έχει καταργηθεί νόμος που κατέλυε το αυτοδιοίκητο και οι FIFA, UEFAνα κλείνουν τα μάτια σε μια τόσο κραυγαλέα περίπτωση. Κι όμως το 2015 ο Κοντονής ακύρωσε την νομοθετική πρόβλεψη του 2006 ( παρ. 12 του άρθρου 29 του ν. 3479/2006), εξαιτίας της οποίας το κράτος δεν μπορούσε να παρεμβαίνει σε θέματα του ποδοσφαίρου, όμως από τότε η Κυβέρνηση έγινε ο κυρίαρχος του αθλήματος.

Ο Κοντονής είναι αυτός που καθιέρωσε τους τακτικούς δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα φέτος να γελάνε και τα τσιμέντα με κάποιες αποφάσεις που βγήκαν, συν ότι είναι επιπλέον μεγάλος φόρτος εργασίας για αυτούς από τις υποθέσεις της τακτικής δικαιοσύνης. Η FIFA και η UEFA είδαν το πρόβλημα, προειδοποίησαν, όμως, μυστηριωδώς και ανεξήγητα, δέχθηκαν τα πάντα!

Δεν ξανάγινε να στείλουν επιστολή με την οποία ζητούσαν αλλαγές στην αθλητική δικαιοσύνη και να τους… γράψει κανονικά η Κυβέρνηση! Στις 29 Αυγούστου 2016 πρότειναν στον Κοντονή να αλλάξει το νόμο για την τοποθέτηση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, συστήνοντας τα εξής:

«(i) τα μέλη των δικαστικών / πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ να έχουν την δυνατότητα του εκ νέου ορισμού τους στο τέλος της πρώτης τριετούς θητείας τους, προκειμένου να εγγυάται ένας βαθμός συνέχειας,

(ii) πρόσωπα που διαθέτουν κάποιο βαθμό πείρας σε ποδοσφαιρικά θέματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τακτικών δικαστών που υποβάλλεται στην ΕΠΟ για ορισμό (ή επανορισμό)».

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, από το καλοκαίρι τοποθέτησαν την Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, στην οποία πρόεδρος είναι ο Αυστριακός, Χέρμπερτ Χούμπελ που παρότι το ελληνικό ποδόσφαιρο ασφυκτιούσε από τον εναγκαλισμό, φυσικά με την ανοχή της διοίκησης Γραμμένου, οι παράγοντές της αρκούνταν απλά σε ταξιδάκια! Ελαβαν μέρος μέχρι και στο ΔΣ της ΕΠΟ που έγινε στο «Μακεδονία Παλλάς» του Σαββίδη.

Διαβάστε επίσης

Τριπλή συντριβή

Τριπλή συντριβή

Του παρακράτους, της …εξυγίανσης αλλά και της άθλιας προπαγάνδας