Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η «ακτινογραφία» της μεσαίας γραμμής

Η «ακτινογραφία» της μεσαίας γραμμής
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 - 21:29

Οπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής εικόνες της προετοιμασίας της ομάδας, ο Μάρκο Σίλβα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη μεσαία γραμμή. Από τα αγωνιστικά συστήματα που δουλεύει φαίνεται να επιλέγει πρώτα από όλα το 4-2-3-1 και δευτερευόντως το κλασικό 4-3-3. Και στις δύο περιπτώσεις η λειτουργία του άξονα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού είναι καθοριστική και για αυτό ο Πορτογάλος προπονητής προσπαθεί να επιλέξει τους κατάλληλους κεντρικούς χαφ, οι οποίοι και θα καθορίζουν με την αγωνιστική τους απόδοση τις ισορροπίες και την ανάπτυξη της ομάδας. Εκείνο που πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να τονιστεί είναι ότι ο Σίλβα θέλει για τον άξονα παίκτες που ξέρουν μπάλα, που μπορούν να ανεβάσουν από πίσω το παιχνίδι και κάθετα, αλλά και με διαγώνιες μπαλιές δεξιά και αριστερά, προς τα άκρα της άμυνας και της επίθεσης. Δεν θέλει, δηλαδή, ο Σίλβα παίκτες… ξυλοκόπους, απλά και μόνο σκληρούς ή καλούς ανασταλτικά που παραπέμπουν στην παλαιά έννοια του «κόφτη», αλλά αναζητεί σύγχρονους κεντρικούς χαφ, που να μπορούν να φτιάξουν παιχνίδι, να δημιουργήσουν, να οργανώσουν, να δώσουν σίγουρα την πρώτη πάσα.

ΓΙΑΤΑΜΠΑΡΕ ΣΕ ΡΟΛΟ… ΤΟΥΡΕ

Υπό αυτή την έννοια, με βάση τις μέχρι στιγμής προπονήσεις, στην περίπτωση του αγαπημένου του 4-2-3-1, όπου οι δύο κεντρικοί χαφ παίζουν στην ίδια ευθεία, ο Πορτογάλος προπονητής θέλει ο ένας να είναι και καλός χειριστής της μπάλας. Για αυτό και από όσα έχουμε δει μέχρι την ώρα τούτη, ουσιαστικά έχει μονιμοποιήσει τον Γιαταμπαρέ ως «οχτάρι», τοποθετώντας τον, δηλαδή, δίπλα από τον πιο καθαρόαιμο αμυντικό χαφ, με καθήκοντα οργανωτικά και εντολές για κίνηση box-to-box, να ανεβαίνει, δηλαδή, από τη δική του μεγάλη περιοχή μέχρι τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου. Ο άσος από το Μάλι, που αυτές τις μέρες δίνει για άλλη μια φορά εξετάσεις, ελπίζει ότι θα δείξει στον Σίλβα δείγματα του ταλέντου του και δεν θα κοπεί ξανά, όπως συνέβη επί Μίτσελ. Και είναι σημαντικό ότι ο Μάρκο Σίλβα είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα προπονητής που χρησιμοποιεί τον Σαμπού στην κανονική του θέση, εκεί όπου ο παίκτης από το Μάλι δείχνει στοιχεία της αγωνιστικής του αξίας και, τουλάχιστον οπτικά, μέσα στο γήπεδο φέρνει κάτι από… Γιάγια Τουρέ -ως προς τη σωματοδομή, δηλαδή!

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΣΑΜΙ ΚΑΙ ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

Για τη θέση αυτή, του «οχταριού», του παίκτη δίπλα στον «κόφτη», θεωρητικά το πλεονέκτημα θα είχε ο Κασάμι. Ο Ελβετός, όμως, πρώτον δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στον Ολυμπιακό, μολονότι δεν έχει έρθει ακόμη επίσημη πρόταση, άρα δεν μπορείς και να βασιστείς επάνω του. Και αυτόν, όμως, πέρσι οι προπονητές δεν τον χρησιμοποιούσαν στη φυσική του θέση, που είναι οχτάρι», αλλά τον τοποθετούσαν είτε στα άκρα της επίθεσης, δεξιά ή αριστερά, είτε ακόμη ως «δεκάρι», παίζοντας πίσω από την κορυφή στη θέση του Τσόρι. Ο Μιλιβόγεβιτς και αυτός, θεωρητικά, είναι ο παίκτης που έχει κλεισμένη τη θέση του ενός αμυντικού χαφ στο 4-3-3 ή τους ενός εκ των δύο κεντρικών μέσων στο 4-2-3-1. Μέσα στο παιχνίδι ο Σέρβος καταπίνει χιλιόμετρα, κάνει πάρα πολλές δουλειές, συμμετέχει στο… βρόμικο παιχνίδι, κάτι που είναι πολύτιμο για τους προπονητές. Και, ακόμη, σκοράρει, όπως στο Κύπελλο, όπου η επαφή του με τα δίχτυα ήταν πολύ συχνή. Ομως, υπάρχει μια μεγάλη πρόταση από τη Φενέρ, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Αρα, με αυτά τα λεφτά δεν μπορείς να τον κρατήσεις, ενώ και το κέρδος για την ομάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Ο βασικός, πέρσι, Μανιάτης τώρα ξεκίνησε να επανέρχεται μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Και κανείς δεν ξέρει πότε πραγματικά θα είναι έτοιμος για να ανταποκριθεί σε επίπεδο Ολυμπιακού. Ο αρχηγός είναι γερό παιδί, αγωνιστής, έχει πάθος και πείσμα, είναι Ελληνας, ξέρει τι σημαίνει η φανέλα που φοράει. Με απλά λόγια, πολύ χρήσιμος και σημαντικός. Ωστόσο, δεν είναι και ο καλύτερος χειριστής της μπάλας, οπότε ο ρόλος του εντοπίζεται αποκλειστικά σε συνάρτηση με τον Μιλιβόγεβιτς ή με τον ξένο παίκτη που θα έρθει να αντικαταστήσει τον Εντινγκά, με πρώτο φαβορί τον Σενεγαλέζο Ντιοπ!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ «ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ»

Ο Τζανδάρης, που για πολλούς θεωρείται ως ο αντι-Μανιάτης, δεν έχει πάρει ακόμη πολύ χρόνο συμμετοχής ως αμυντικό χαφ και σίγουρα στις θέσεις που χρησιμοποιείται δεν μπορεί να αποδώσει, αφού δεν είναι ούτε τόσο γρήγορος για να παίξει στα άκρα, ούτε τόσο τεχνίτης. Κλασικός παίκτης άξονα, ο Τζανδάρης θα μπορέσει να αποδώσει μόνο αν πάρει ευκαιρίες και αν τον εμπιστευθεί βάσιμα ο προπονητής. Μία από τα ίδια και για τον νεαρό Λάτσι, ο οποίος χρησιμοποιείται ως δεξί μπακ, θέση την οποία κατέχει και μπορεί να την παίξει, αφού είναι πολυτάλαντος, ένα πραγματικό πολυεργαλείο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί ο προπονητής τόσο εύκολα να τον εμπιστευθεί στο χτίσιμο της ομάδας και δεν φαίνεται ακόμη να υπολογίζεται για τον άξονα. Το άλλο αστέρι των νεαρών ηλικιών, ο Σέρβος Ζντιέλαρ, που με την εθνική του ομάδα κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος το καλοκαίρι, δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί, ούτε έχει δείξει δείγματα του μεγάλου ταλέντου του. Ομως, και ο Ζντιέλαρ και ο Λάτσι, αλλά και ο Τζανδάρης, πρέπει να πάρουν χρόνο, τον χρειάζονται και πρέπει η ομάδα να επενδύσει σε βάθος στην αξία τους. Οπότε δεν πρέπει να τους κρίνουμε μεμονωμένα και αποσπασματικά.

Ο ΜΠΑΛΑΔΟΡΟΣ

Κλείνω την ανάλυση του άξονα με τον Αργεντινό Μαρτίνες. Και το κάνω αυτό διότι θεωρώ -και είναι προσωπική γνώμη- ότι ο Μαρτίνες είναι περισσότερο «οχτάρι» παρά «δεκάρι» ή αριστερός ακραίος κυνηγός που τον χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή στο Ζέεφελντ ο Σίλβα. Ο 27χρονος έχει πολλά στοιχεία που θυμίζουν Ιμπαγάσα. Είναι μικρόσωμος, Αργεντινός, τεχνίτης, με εξαιρετική κατοχή της μπάλας, καταπληκτική κάθετη πάσα, βγάζει πολλές ασίστ, ενώ, όπως και ο Αριέλ, δεν έχει καλή επαφή με τα δίχτυα. Για αυτό κυρίως πιστεύω ότι πρέπει να παίζει πιο πίσω από το «δεκάρι». Και ίσως θα πρέπει στον Ολυμπιακό να βρουν τρόπο να τον χωρέσουν μαζί με τον Τσόρι, αλλά και τον Φορτούνη. Γιατί αυτοί οι τρεις, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι ό,τι πιο ποιοτικό διαθέτει ο Ολυμπιακός.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 15/07/2015)

Διαβάστε επίσης