ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Ντουντούκα
Θρύλε Θεέ, χρονιά πολλά, 100 χρόνια και δεν είναι αρκετά...

Παναθηναϊκός-Εφές: Η γιορτή της μονοαθλητικής κουλτούρας!

Παναθηναϊκός-Εφές: Η γιορτή της μονοαθλητικής κουλτούρας!
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025 - 15:32

Παναθηναϊκός-Εφές ή αλλιώς τα διδυμάκια της μονοτμηματικής κουλτούρας. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει τις διαστάσεις αυτής της ιδιαίτερης διασταύρωσης...

Παναθηναϊκός εναντίον Εφές στα playoffs της Euroleague και απόψε στις 21:30 θα διεξαχθεί η δεύτερη αναμέτρηση της σειράς στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Το συγκεκριμένο ζευγάρι, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για δύο «διδυμάκια» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και θα εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Καταρχάς, υπάρχει μία παρόμοια κουλτούρα. Η αγάπη των περισσότερων οπαδών του Παναθηναϊκού για την Τουρκία και την ερυθρά ημισέληνο, είναι πλέον γνωστή σε όλους. Δεν κρίνουμε, απλώς καταγράφουμε.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού από τον Τούρκο πρώην προπονητή της Εφές Εργκίν Αταμάν έπαιξε καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και οι μεταγραφές Οσμάν-Γιούρτσεβεν. Το ίδιο συνέβη και με την Σελέν Ερντέμ στο τμήμα μπάσκετ γυναικών. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όμως, είναι η συγγνώμη της θύρας 13 προς τον Αταμάν για το πανό που αφορούσε στην τουρκική κατοχή της Κύπρου.

Σε αθλητικό επίπεδο, Παναθηναϊκός και Εφές αποτελούν την επιτομή της μονοαθλητικής/μονοτμηματικής κουλτούρας. Η μεν Εφές αποτελεί ένα καθαρά μπασκετικό κλαμπ, ο δε Παναθηναϊκός ναι μεν καλλιεργεί και άλλα τμήματα, αλλά η ουσιαστική στόχευση είναι το μπάσκετ ανδρών, ελλείψει μεγάλων επιτυχιών στο ποδόσφαιρο και τον ερασιτέχνη.

Η μονοτμηματική κουλτούρα ξεχωρίζει ιδιαίτερα στις τάξεις των οπαδών. Οι οπαδοί της Εφές είναι λιγοστοί. Στα final four ακολουθούν την ομάδα κυρίως πλούσιοι, ηλικιωμένοι Τούρκοι με χόμπι το μπάσκετ. Κάντε τις συγκρίσεις σας με τις λαοθάλασσες οπαδών της Γαλατασαράι και της Φενερμπαχτσέ. Χωρίς ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να έχεις μεγάλη λαϊκή βάση.

Δείτε τα αντίστοιχα δεδομένα στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού. Απόντες στο ποδόσφαιρο και χρειάζονται προσκλήσεις και δωράκια, μήπως πατήσουν στο γήπεδο. Το ίδιο θλιβερή και η εικόνα τους στον ερασιτέχνη. Μοναδική τους «ψύχωση» το μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι «μονοαθλητικός» ή «μονοτμηματικός» ή «Εφές Αμπελοκήπων» που έχει αποδοθεί στον σύλλογο με το τριφύλλι.

Κάντε αντίστοιχα τις συγκρίσεις με τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Θυμηθείτε τι συνέβη τη βραδιά της 29ης Μαΐου με εκατομμύρια Έλληνες στους δρόμους. Αναλογιστείτε τη συσπείρωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στην περιοδεία των ευρωπαϊκών τροπαίων του ποδοσφαίρου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θυμηθείτε τις πρόσφατες εικόνες από τα γενέθλια του Ολυμπιακού, σε Πειραιά, Αθήνα και επαρχία, καθώς και τα απανωτά sold out σε όλα τα αθλήματα. Κοινωνικό φαινόμενο.

Αλλά δεν τα λέμε εμείς, τα έχει πει πρώτος από όλους, ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Θυμηθείτε:

«Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στην Ελλάδα, βασιλιάς των σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο αποτελεί, όχι μόνο τη δεξαμενή, αλλά ανάλογα με τις επιτυχίες της κάθε ομάδας, είναι ο βασικός λόγος δημιουργίας νέων φιλάθλων.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, η κατάσταση της ποδοσφαιρικής ομάδας δεν είναι αυτή που θα θέλαμε και κυρίως αυτή που θα δημιουργήσει νέες γενιές Παναθηναϊκών. Όσο και αν το μπάσκετ φέρνει επιτυχίες, όσο και αν ο ερασιτέχνης επιστρέφει δυναμικά, δυστυχώς δεν αρκεί ώστε να γεννηθούν νέοι Παναθηναϊκοί.»

Κλείνοντας, θα αναφέρουμε ότι δεν είναι φυσικά ντροπή να έχει ένας σύλλογος μονοαθλητική/μονοτμηματική κουλτούρα. Δεν είναι εύκολο να είσαι πολυαθλητικός γίγαντας, όπως ο Ολυμπιακός.

Μονοαθλητικά είναι άλλωστε και τα μεγαθήρια του αγγλικού ποδοσφαίρου (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι). Είναι όμως μονοαθλητικά στον βασιλιά των σπορ. Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΒΑ απευθύνεται και σε αυτά τα κλαμπ για να δημιουργήσουν μπασκετικά τμήματα και να συμμετέχουν στη λίγκα που σχεδιάζει στην Ευρώπη...

Μία μεγάλη γιορτή μονοαθλητικής/μονοτμηματικής κουλτούρας λοιπόν είναι η σειρά Παναθηναϊκός-Εφές για τα playoffs της Euroleague.

Καλή απόλαυση!

ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Διαβάστε επίσης

2002: Η κίτρινη παράγκα και το πιο σπαθάτο πρωτάθλημα της πρώτης επταετίας

2002: Η κίτρινη παράγκα και το πιο σπαθάτο πρωτάθλημα της πρώτης επταετίας

Θωμάς, Σπάθας και παράγκα ή μήπως όχι; 23 χρόνια μετά τον ιστορικό «τελικό πρωταθλήματος» με την ΑΕΚ, δείτε αποκαλυπτικά ντοκουμέντα για το πρωτοφανές σπρώξιμο της ένωσης το 2002 και το πιο σπαθάτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού στην πρώτη επταετία...