Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Η Pirelli παρουσιάζει την τεχνολογία Cybercar

Η Pirelli παρουσιάζει την τεχνολογία Cybercar
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 - 15:46

Η ψηφιακή εξέλιξη της Pirelli, που επιτρέπει στα ελαστικά τη συλλογή και μεταφορά δεδομένων, κάνει το επόμενο βήμα. Στην 88η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, η Pirelli παρουσιάζει την τεχνολογία CyberCar, που έχει εξελίξει για τον τομέα OriginalEquipment (ΟΕ) σε συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Χάρη στο CyberCar, το ελαστικό συνεργάζεται άμεσα με τη μονάδα ελέγχου και ειδικότερα με τα συστήματα υποστήριξης οδηγού, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία του αυτοκινήτου, βελτιώνοντας έτσι την ασφάλεια και τις επιδόσεις. Το νέο σύστημα της Pirelli θα κυκλοφορήσει στην αγορά στα τέλη της χρονιάς και θα συνοδεύει τα πιο καινοτόμα μοντέλα - ηλεκτρικά και παραδοσιακά – μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Το CyberCar είναι η τελευταία εφαρμογή της πλατφόρμας CyberTechnologies της Pirelli, που λανσαρίστηκε το 2002 με σκοπό να προσφέρει μέγιστη ενσωμάτωση ελαστικών, αυτοκινήτων και οδηγών. Ουσιαστικά, το CyberCar ακολουθεί το σύστημα CyberFleet, που σχεδιάστηκε για στόλους, και το PirelliConnesso, που προορίζεται για καθημερινούς οδηγούς. Ειδικότερα, τοPirelliConnesso, που λανσαρίστηκε πέρσι στην Αμερικανική αγορά, θα κάνει ντεμπούτο σε κύριες Ευρωπαϊκές αγορές.

Η τοποθέτηση αισθητήρων στα ελαστικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής Perfectfit της Pirelli, η οποία επικεντρώνεται στην εξέλιξη προϊόντων και υπηρεσιών ‘madetomeasure’ που ικανοποιούν τις προσωπικές απαιτήσεις των οδηγών και ειδικών μοντέλων των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Οι λύσεις Perfectfit της Pirelliπεριλαμβάνουν επίσης το PZeroColorEdition και την εξέλιξη ειδικών ελαστικών για ατομικά μοντέλα, τα οποία φέρουν ειδικές σημάνσεις στο πλευρό τους (με διαφορετικές σημάνσεις για κάθε κατασκευαστή).

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ CYBER ΤΗΣ PIRELLI

Το ελαστικό είναι το μοναδικό σημείο επαφής με το δρόμο, επομένως μπορεί να συλλέγει μεγάλο αριθμό πληροφοριών κρίσιμων για την οδηγική ασφάλεια και την απόδοση, σε επίπεδο περιβαλλοντικής συμβατότητας αλλά και οικονομίας. Από τεχνικής απόψεως, όλα τα συστήματα Cyber της Pirelli, βασίζονται σε έναν αισθητήρα τοποθετημένο στο εσωτερικό του ελαστικού συνδεδεμένο με το PirelliCloud. Ο αισθητήρας ζυγίζει μόλις μερικά γραμμάρια, παρακολουθεί τη λειτουργική κατάσταση κάθε ελαστικού και μεταφέρει τα δεδομένα σε μία ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μεταφέρονται σε μία εφαρμογή, στην περίπτωση του PirelliConnesso, ή στα συστήματα του αυτοκινήτου καθώς και σε μία εφαρμογή, στην περίπτωση του CyberCar. Οι CyberTechnologies της Pirelli χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα για να συνομιλούν απευθείας με τον οδηγό (με το PirelliConnesso), ή με διαχειριστές στόλων (με το CyberFleet), ή με κατασκευαστές αυτοκινήτων και οδηγούς ταυτόχρονα (με το CyberCar). Τα συστήματα αυτά έχουν εφαρμογή τόσο σε οχήματα με παραδοσιακά συστήματα κίνησης όσο και σε ηλεκτρικά. Η ίδια βασική τεχνολογία, αλλά διαφορετικές, εξειδικευμένες εφαρμογές.

CYBERCAR, ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΟΧΗΜΑΤΑ

Αυτή είναι η μεγάλη είδηση για την Pirelli που έρχεται από την Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης 2018. Το CyberCar είναι το νέο, ευφυές σύστημα ελαστικού για την αγορά OriginalEquipment και έχει σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Το CyberCar παρέχει σημαντικά δεδομένα που βελτιώνουν την ασφάλεια και τις επιδόσεις. Με εξαίρεση την πίεση των ελαστικών που την παρακολουθούν τα συστήματα TPMS, μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια πληροφορία που να συλλέγεται από τα ελαστικά και να μεταφέρεται στο αυτοκίνητο. Το CyberCar της Pirelli φέρνει την ψηφιοποίηση των αυτοκινήτων σε μία νέα εποχή, χάρη σε μία καινοτόμα μορφή αυτοκινηστικής ευφυΐας ενσωματωμένης στα υπάρχοντα βοηθήματα του οδηγού, βελτιώνοντας τις επιδόσεις, την οικονομία και την περιβαλλοντική συμβατότητα, χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που συλλέγει και επικοινωνεί ο αισθητήρας κάθε ελαστικού. Βασικά δεδομένα των ελαστικών όπως πίεση, εσωτερική θερμοκρασία και βάθος πέλματος είναι από τις παραμέτρους που το CyberCar μπορεί να μεταφέρει στο όχημα. Επίσης, έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει και να ενεργοποιεί συστήματα όπως ABS και ελέγχου ευστάθειας. Για παράδειγμα, διαβάζοντας την ‘ταυτότητα’ του ελαστικού (ID) το όχημα μπορεί να μεταβάλλει το σετάρισμά του για να κάνει τη οδήγηση ασφαλέστερη και πιο άνετη. Ανάμεσα στα δεδομένα που καταγράφονται είναι και το κάθετο φορτίο: ζωτική πληροφορία για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η υπόλοιπη αυτονομία της μπαταρίας υπολογίζεται σήμερα με τη χρήση στάνταρ παραμέτρων, ενώ με το CyberCar της Pirelli, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου μπορεί να μεταφέρει πιο ακριβείς πληροφορίες. Γνωρίζοντας το ακριβές βάρος του αυτοκινήτου, η κεντρική μονάδα ελέγχου μπορεί να υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσα χιλιόμετρα απομένουν μέχρι την επόμενη επαναφόρτιση.

Το CyberCar επίσης ενημερώνει τον οδηγό, μέσω της κονσόλας του κατασκευαστή, για τις στάνταρ λειτουργικές παραμέτρους του ελαστικού, όπως κάθετο φορτίο, θερμοκρασία και πίεση και επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση, εάν οι πιέσεις είναι ακατάλληλες. Η συντήρηση του ελαστικού είναι απλούστερη, χάρη στις ειδικές πληροφορίες για τη φθορά του πέλματος και τον τρόπο που γίνεται το εποχιακό σταύρωμα.

Το CyberCar παρέχει πρόσβαση σε ειδικές υπηρεσίες που μπορούν να εξατομικευθούν σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες, όπως περιποίηση αυτοκινήτου, οδική βοήθεια και σέρβις. Τα πρώτα μοντέλα με σύστημα CyberCar θα κυκλοφορήσουν φέτος. Αρκετοί κατασκευαστές ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ενσωμάτωσης της τεχνολογίας της Pirelli στα δικά τους συστήματα.

Η επόμενη εξέλιξη θα είναι το σύστημα CyberTyre: το ελαστικό του μέλλοντος, βασισμένο σε μία τεχνική πλατφόρμα ικανή να συλλέγει ακόμα περισσότερα δεδομένα, μεταδίδοντας πληροφορίες στα συστήματα του αυτοκινήτου με την περιστροφή κάθε τροχού. Αν και η τεχνολογία αυτή δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, η πρώτη της εφαρμογή ήδη δοκιμάζεται στην FerrariFXXK: το υπεραυτοκίνητο των 1000 ίππων που προορίζεται μόνο για χρήση στην πίστα.

PIRELLICONNESSO

Η Pirelli παρουσίασε το σύστημα PirelliConnesso στη Γενεύη πριν από ένα χρόνο, μία τεχνολογία ικανή να στέλνει πληροφορίες στο οδηγό για τον τρόπο λειτουργίας του ελαστικού μέσω μιας εφαρμογής. Το σύστημα έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Αμερικανική αγορά και τώρα είναι έτοιμο να κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη. Ενώ το CyberCar προορίζεται σαν εξοπλισμός πρώτης τοποθέτησης (ΟΕ), σχεδιασμένο να συνεργάζεται με ενσωματωμένα συστήματα του αυτοκινήτου, το PirelliConnesso απευθύνεται στο aftermarket. Επίσης, έχει δυνατότητα πρόσβασης σε άλλες χρήσιμες υπηρεσίες μέσω της εφαρμογής Connesso, που μπορεί να επικοινωνεί με τον πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο έμπορο της Pirelli και να κλείνει ραντεβού για αλλαγή ελαστικών, για παράδειγμα.

COLOREDITION: ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΜΑΥΡΟ

Τα χρωματιστά ελαστικά PZero της Pirelli θα πρωταγωνιστήσουν για μία ακόμα φορά στη Γενεύη, έχοντας ήδη λανσαριστεί στην αγορά σε διαστάσεις 19 ιντσών ή μεγαλύτερες. Αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες να εξατομικεύουν τα ελαστικά τους από αισθητικής απόψεως με το ColorEdition να διατίθεται σε βασικά χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε, πορτοκαλί, ασημί και λευκό, ενώ συνδυάζονται και με άλλα εξατομικευμένα χρώματα. Η αποκλειστική τεχνολογία της Pirelli βασίζεται στη χρήση των κατάλληλων υλικών, που χωρίς να επηρεάζουν τις επιδόσεις του ελαστικού, δημιουργούν ένα κάλυμμα προστασίας για να διατηρείται η λάμψη και ζωντάνια των χρωμάτων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ PIRELLI ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

‘Perfectfit’ σημαίνει επίσης ειδικά ελαστικά που έχουν έγκριση τύπου για συγκεκριμένα μοντέλα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κατασκευαστών. Πολλά από τα νέα υπεραυτοκίνητα που εκτίθενται στη Γενεύη φέρουν ελαστικά Pirelli, όπως οι Ferrari 488 Pista και LamborghiniUrus, καθώς και η δεύτερη δημιουργία της Italdesign: το αποκλειστικό ZerounoRoadster. Μοντέλα τελευταίας γενιάς όπως A6 και AudiA7 Sportback, η νέα BentleyBentaygaV8 και hybrid, η BMWX4, η ηλεκτρική JaguarI-Pace και η McLarenSenna φοράνε ελαστικά Pirelli στη Γενεύη. Ελαστικά Pirelli θα κοσμούν επίσης τα περίπτερα των AstonMartin, Porsche και Mercedes.

PZEROWORLD ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Το περίπτερο της Pirelli στην έκθεση σχεδιάστηκε στο πνεύμα των PZeroWorld, δηλαδή των κορυφαίων καταστημάτων της Pirelli σε Λος Άντζελες και Μόναχο. Τα καταστήματα PZeroWorld συγκεντρώνουν σε ένα περιβάλλον υψηλής ποιότητας, προηγμένες υπηρεσίες, αξεσουάρ μόδας PDesign και φωτογραφίες από το ημερολόγιο της Pirelli, καθώς και προϊόντα μοτοσικλετών και PZeroVelo, τη νέα σειρά της Pirelli που είναι αφιερωμένη στα σπορ ποδήλατα. Το PZeroVelo περιλαμβάνει ένα ColorEdition, που κάνει ντεμπούτο στην Έκθεση της Γενεύης.

Από το δελτίο Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η αποφασιστική καμπή

Η αποφασιστική καμπή

Η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης 2017 σηματοδότησε μία αποφασιστική καμπή για τη Mitsubishi Motors.