Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επιβάλλει το ρυθμό της, αλλά δεν έχει... γκολ!

Επιβάλλει το ρυθμό της, αλλά δεν έχει... γκολ!
Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 - 19:34
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Πρώτος αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Europa League η ισπανική Μπέτις. Μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια κάνει συνεχώς βήματα προόδου, μια ομάδα με ποιότητα, αρκετά δυνατή αλλά και με αδυναμίες! Το gavros.gr αναλύει τον τρόπο παιχνιδιού των «ροχιμπλάνκος». Τόσο στο σαββατιάτικο ματς στη Βαλένθια όσο και συνολικά τη φετινή σεζόν. Μετά από 4 ματς πρωταθλήματος, μπορεί να βγουν ορισμένα χρήσιμα στοιχεία γι’ τον τρόπο παιχνιδιού της.

Σημείο αναφοράς για την ισπανική ομάδα είναι το στυλ του παιχνιδιού που έχει επιβάλει ο Κίκε Σετιέν. Με την Μπέτις να έχει σε κάθε ματς τον έλεγχο, την κατοχή της μπάλας, αναζητώντας να επιβάλει το ρυθμό της. Κι αν στις δύο πρώτες αγωνιστικές, κόντρα σε Λεβάντε και Αλαβές, αντίστοιχα, αυτό ήταν κάτι λογικό να συμβεί, το γεγονός ότι το έκαναν οι «βερδιμπλάνκος» τόσο στο τοπικό ντέρμπι με τη Σεβίλλη όσο και στην έδρα της Βαλένθια, λέει πολλά για τις ικανότητές της.

Επιβάλει το ρυθμό της

Ας δούμε αναλυτικά ανά ματς τα ποσοστά της. Με την Λεβάντε είχε 77%, με την Αλαβές 67%, με την Σεβίλλη 62% και στο «Μεστάγια» ολοκλήρωσε το ματς με 61% ποσοστό κατοχής της μπάλας. Δηλαδή η Μπέτις έχει στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές ποσοστό κατοχής μπάλας που φτάνει στο 67%! Μόλις 3% λιγότερο από τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης που έχουν 70% στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Αν μη τι άλλο ένα νούμερο που είναι ενδεικτικό του τρόπου παιχνιδιού της Μπέτις. Οι «βερδιμπλάνκος» επιδιώκουν σε κάθε ματς να έχουν τον έλεγχο, να επιβάλλουν το ρυθμό τους και να κάνουν το παιχνίδι τους.

Πολλές τελικές, μόλις ένα γκολ…

Φάνηκε και στην αναμέτρηση με τη Βαλένθια το απόγευμα του Σαββάτου. Η Μπέτις είναι μια ομάδα που παράγει αρκετές φάσεις. Έχει κατά μέσο όρο 14 προσπάθειες ανά ματς. Η καλύτερή της επίδοση ήταν οι 22 της πρεμιέρας με τη Λεβάντε, οι λιγότερες μέχρι στιγμής οι 11 της αναμέτρησης με τη Σεβίλλη την προηγούμενη αγωνιστική, αλλά και όσες είχε στο «Μεστάγια». Παρόλα αυτά, έχοντας 56 τελικές προσπάθειες, έχει σκοράρει μόλις μία φορά, στο ματς με τη Σεβίλλη. Η ομάδα του Κίκε Σετιέν έχει μόνο ένα γκολ στο ενεργητικό της κι αυτό ήταν που τόνισε ο προπονητής των «βερδιμπλάνκος» και μετά το ματς με τη Βαλένθια.

Εδώ, πάντως, πρέπει να σταθούμε σε κάτι ακόμα. Ανά ματς οι τελικές στο τέρμα για την Μπέτις ήταν 8 με την Λεβάντε, 4 με την Αλαβές, 3 με τη Σεβίλλη και 5 στο «Μεστάγια». Δηλαδή έχει κάνει 20 τελικές στο τέρμα και μόνο μια φορά η μπάλα πήγε στα δίχτυα. Κάτι σημαίνει κι αυτό και το σημειώνουμε!

Θέλει να αντιγράψει τους «αιώνιους»

Ένα ακόμα στοιχείο που έχει ακόμα ενδιαφέρον για τον τρόπο παιχνιδιού της Μπέτις είναι πώς είναι η 3η ομάδα σε πάσες στην La Liga, πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Έχοντας λίγο περισσότερες από 500 πάσες ανά ματς. Ο Κίκε Σετιέν θέλει οι παίκτες του να κρατούν συνεχώς την μπάλα στα πόδια τους, με συνεχείς, κοντινές μεταβιβάσεις, για να αποφεύγουν μεν τα λάθη, αλλά παράλληλα να έχουν τον έλεγχο της μπάλας και του αγώνα κατ’ επέκταση. Φάνηκε και στα ματς με την Βαλένθια και τη Σεβίλλη, ομάδες που ανήκουν στην πρώτη 8άδα του ισπανικού πρωταθλήματος. Εκεί η Μπέτις είχε σχεδόν διπλάσιες πάσες, ανά ματς, από τον εκάστοτε αντίπαλό της.

Τριάδα στην άμυνα

Τα συστήματα για την Μπέτις ποικίλουν μόνο σε έναν βαθμό. Αυτό έχει να κάνει με την μεσοεπιθετική γραμμή. Πάντα ο Κίκε Σετιέν έχει τρεις στην αμυντική του γραμμή. Δεν το έχει αλλάξει σε κανένα ματς της φετινής La Liga. Εκεί που αλλάξει το πράγμα είναι στο κέντρο και μπροστά. Σε τρία ματς Κίκε Σετιέν είχε δύο πλάγιους μπακ χαφ που κάνουν μεγάλη δουλειά, δύο κεντρικά χαφ, δύο παίκτες μπροστά τους και τον επιθετικό. Μόνο την πρώτη αγωνιστική είχε επιλέξει να έχει έναν κλασικό «κόφτη» μπροστά από την τριάδα της άμυνας, αλλά δεν λειτούργησε και άλλαξε άμεσα το σχηματισμό της ομάδας του.

Πρώτος στόχος το μηδέν

Ο Σετιέν με την τριάδα στην άμυνα και τους δύο πολύ γρήγορους ακραίους μπακ θέλει να προφυλάσσει την περιοχή της ομάδας. Η αλλαγή του συστήματος μετά την ήττα 0-3 της πρεμιέρας από τη Λεβάντε λειτούργησε. Τρία ματς, μηδέν γκολ παθητικό και μόλις 8 σουτ στο τέρμα, σε αυτή την τριάδα αγώνων, από τις αντιπάλους της ομάδας της Ανδαλουσίας. Στο ματς με τη Βαλένθια, δε, κορυφαίοι ήταν ο Σίντνεϊ και ο Τζούνιορ. Ο πρώτος είναι ο αριστερός στόπερ στην τριάδα πίσω, ο δεύτερος παίζει σε όλη την αριστερή πτέρυγα.

Συνεχής κίνηση μεσοεπιθετικά

Μεγάλη δουλειά κάνουν οι παίκτες που παίζουν μπροστά από τα κεντρικά χαφ. Αφενός διότι δεν έχουν σταθερή θέση, αφετέρου γιατί αλλάζουν θέσεις και συνεχώς δημιουργούν προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Στο ματς κόντρα στη Βαλένθια, Κουαρδάδο και Κανάλες εναλλάσσονταν, ο Ινούι έβγαινε διαρκώς ως κρυφός κυνηγός, ο Μπουντεμπούζ δεν είχε σταθερή θέση. Αυτός που υστέρησε σε απόδοση ήταν ο Σανάμπρια. Με την είσοδο του Λεόν, η Μπέτις απέκτησε παρουσία στην αντίπαλη περιοχή, ενώ όταν μπήκαν Χοακίν και Λο Σέλσο, η Μπέτις κέρδισε κι άλλα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και έβγαλε πιο εύκολα φάσεις.

Στιγμές αδράνειας και αδυναμίες

Δεν υπάρχει, όμως, ομάδα που να μην έχει τρωτά σημεία. Την… αχίλλειο πτέρνα της. Η Μπέτις έχει μικρά διαστήματα που μπορεί οι παίκτες της να χάσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους. Επίσης δεν είναι γρήγορη στις επιστροφές, καθώς δεν έχει αντιμετωπίσει ομάδα που παίζει όπως εκείνη, ομάδα δηλαδή που να θέλει να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο. Κι αυτό λέει πολλά. Μην ξεχνάμε επίσης πώς δέχθηκε τρία γκολ στην πρεμιέρα από τη Λεβάντε. Εκεί έδειξε πώς στον επιθετικό τρανζίσιον του αντιπάλου έχει πρόβλημα. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αξιοποιήσει ο Ολυμπιακός. Επίσης, όλες οι καλές φάσεις που έχουν κάνει οι αντίπαλοί της είναι στο κέντρο της άμυνας, σημείο που θα πρέπει να στοχεύσουν οι «ερυθρόλευκοι».

Διαβάστε επίσης

Κάλιαρι-Μίλαν 1-1 (τελικό)

Κάλιαρι-Μίλαν 1-1 (τελικό)

Εκτός έδρας αποστολή για τους «ροσονέρι» στη «Σαρντένια Αρένα». Live ενημέρωση στις 21:30 από το gavros.gr.