Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι ακριβότερες μεταγραφές στο ποδόσφαιρο και πως μπορεί να μπει όριο

Οι ακριβότερες μεταγραφές στο ποδόσφαιρο και πως μπορεί να μπει όριο
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 - 15:30

Κάποιοι από εσάς ίσως να θυμάστε ακόμα τη μεταγραφή που άφησε σαστισμένο όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο: η μετακίνηση του Λουίς Φίγκο από τη Μπαρτσελόνα στη μισητή της αντίπαλο, Ρεάλ Μαδρίτης το 2000 δεν προκάλεσε μόνο σφοδρές αντιδράσεις, αλλά άνοιξε και τους ασκούς του Αιόλου όσον αφορά τα τεράστια ποσά που μπορούσε να ξοδέψει μια ομάδα για να αποκτήσει τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Τα 62 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η Ρεάλ για να φέρει τον πορτογάλο σούπερ σταρ στη Μαδρίτη φαινόταν ένα εξωπραγματικό ποσό για την εποχή.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Από τότε έχουν ακολουθήσει διάφορες μεταγραφές με εκκωφαντικά ποσά. Προς το παρόν, το ρεκόρ ανήκει στη μεταγραφή του Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα στη Παρί Σεν Ζερμέν για το απίστευτο ποσό των 222 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό ακούγεται εξωφρενικό και έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Οι φωνές που καλούν τους επίσημους φορείς να πάρουν θέση και να βάλουν ένα όριο στην υπερβολική σπατάλη ολοένα και αυξάνονται. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές.

Ιστορική αναδρομή

Η πρώτη καταγεγραμμένη μεταγραφή ήταν αυτή του σκωτσέζου Γουίλι Γκρόουβς το μακρινό 1893, ο οποίος έφυγε από τη Γουέστ Μπρομ και πήγε στην Άστον Βίλα. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν, και έχουν υπάρξει διάφορες μεταγραφές-σταθμοί στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, το 1987, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ιδιοκτήτης της Μίλαν, κατάφερε να φέρει στην ιταλική ομάδα το μεγάλο αστέρι της εθνικής Ολλανδίας, Ρουουντ Γκούλιτ, για το αστρονομικό – τότε – ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δραχμών, θέτοντας τις βάσεις για την πρωτοκαθεδρία της Μίλαν στο ιταλικό και ευρωπαϊκό στερέωμα.

Και ενώ τα ποσά αυξάνονταν συνεχώς, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μεταγραφή του Φίγκο, όπως αναφέραμε πιο πάνω, πραγματοποίησε το όραμά του να μαζέψει τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Έχοντας έναν πολύ καλό κορμό Ισπανών παικτών (Ραούλ, Μοριέντες, Ιέρο, Παβόν), η Ρεάλ τίναξε τη μπάνκα στο αέρα, , καθώς μόλις ένα χρόνο μετά τον Φίγκο, ο Ζιντάν θα έκανε το ταξίδι από τη Γιουβέντους στη Ρεάλ Μαδρίτης, Με 75 εκατομμύρια ευρώ ένας από τους καλύτερους Γάλλους παίκτες στην ιστορία, ο Ζινεντίν Ζιντάν ήρθε στη Ρεάλ, η οποία απέκτησε επίσης τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο (για 46 εκ,. ευρώ) καθώς και τους Μπέκαμ (38 εκ. ευρώ) και πολλούς άλλους παίκτες.

Το 2009 ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έβαλε στα ταμεία της 94 εκ ευρώ από την πώληση του παίκτη στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η ίδια ομάδα έσπασε το όριο των 100 εκ. ευρώ με τη μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ το 2013 από την Τότεναμ. Έκτοτε έχουν υπάρξει δέκα μεταγραφές που έχουν ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ, με τις πιο ακριβές να είναι αυτή του Κύλιαν Μπαπέ και του Νεϊμάρ (180 και 222 εκ. ευρώ αντίστοιχα), οι οποίοι μετακόμισαν στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Χαρακτηριστικό των τεράστιων ποσών που δαπανούνται είναι το γεγονός ότι ο Ρομέλου Λουκάκου έχει γίνει μεταγραφή τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια , με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 280 εκατομμύρια ευρώ, αφού η μεταγραφή του από την Έβερτον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2017 κόστισε 80 εκατομμύρια, δύο χρόνια αργότερα η μεταγραφή του από τη Γιουνάιτεντ στην Ίντερ κόστισε 86 εκατομμύρια, ενώ η φετινή του μεταγραφή στην Τσέλσι άγγιξε τα 115 εκ. ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα

To Financial Fair Play (FFP) είναι ένα σύνολο από κανόνες που αποτρέπουν τις ομάδες να ξοδεύουν τεράστια ποσά για την απόκτηση παικτών και όχι μόνο. Ωστόσο, έχει υπάρξει σφοδρή κριτική στο Financial Fair Play, αφού φαίνεται ότι δεν έχει λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, καθώς τα ποσά που ξοδεύονται για μεταγραφές συνεχίζουν να είναι τεράστια.

Κάτι που έχει επίσης απασχολήσει φορείς και δημοσιογράφους είναι ότι τα τεράστια ποσά που δαπανούνται ενδέχεται να επιτρέψουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις απάτες, καθώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν έχουν τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα καταπολέμησης της απάτης, όπως ισχύει για τραπεζικά ιδρύματα ή για online καζίνο. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται τρόποι για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις μεταγραφές παικτών.

Ο πρόεδρος της FIFA δήλωσε πρόσφατα ότι το πλαίσιο των μεταγραφών πρέπει να αλλάξει. Πιστεύει ότι οι ομάδες πρέπει να προστατεύονται και το ποσό για τη μεταγραφή κάθε παίκτη να ελέγχεται και να ρυθμίζεται από κάποιο φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που φέρεται να έχει προβάδισμα είναι η δημιουργία ενός κέντρου εκκαθάρισης (clearing house), το οποίο θα λειτουργεί σαν ενδιάμεσος για τις μεταγραφές, υπολογίζοντας με τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου την αξία του κάθε παίκτη.

Με τον τρόπο θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και ακεραιότητα στις μεταγραφές, των οποίων η καταγραφή θα είναι ευκολότερη.

Ένας μεγάλο «αγκάθι» που η FIFA θέλει να καταπολεμήσει είναι οι προμήθειες των ατζέντηδων των παικτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αμοιβές των ποδοσφαιρικών ατζέντηδων για το 2019 ανήλθαν στα 700 εκατομμύρια ευρώ!

Οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει η FIFA περιλαμβάνουν επίσης αλλαγές στον αριθμό των παικτών που μπορεί να έχει μια ομάδα, καθώς και αλλαγές στα μεταγραφικά παράθυρα, ενώ το 5% των εισπράξεων από τις μεταγραφές θα δίνονται σε αναπτυσσόμενες ομάδες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια αλλαγή στο ποδόσφαιρο;

Οι προτάσεις του προέδρου της FIFA έχουν ήδη ταράξει τα νερά. Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη. Οι κανόνες που θέλει να εφαρμόσει ο Τζιάνι Ινφαντίνο έχουν ήδη υποστεί κριτική, ενώ θα συναντήσουν σίγουρα αντίσταση, ειδικά από τα μεγάλα γραφεία ατζέντηδων, τα οποία θα χάσουν τεράστια έσοδα.

Ίσως η FIFA και η UEFA θα πρέπει να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί ο αθλητισμός στις ΗΠΑ, και να πάρουν ιδέες από το σάλαρι καπ και το ντραφτ που εφαρμόζεται σε όλα τα μεγάλα αθλήματα στην Αμερική, το μπάσκετ, το αμερικανικό φουτμπολ και το μπέιζμπολ. Φυσικά μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά κάποιες ιδέες θα μπορέσουν, ίσως, να τύχουν εφαρμογής και στο ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης