Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Αίας βρυχάται!

Ο Αίας βρυχάται!
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011 - 19:54

Μια σοφή λαϊκή ρήση της Κίνας, λέει ότι σημασία δεν έχει να φτάσει κανείς στην κορυφή, αλλά να διατηρηθεί εκεί. Ο Αγιαξ έφτασε πολλές φορές στην κορυφή, παρέμεινε επί σειρά ετών, όμως ότι ανεβαίνει, εν τέλει κατεβαίνει. Ο «Αιαντας» του ολλανδικού ποδοσφαίρου, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αφού πρώτα σάρωσε όλους τους τίτλους, έπεσε σε… νάρκη και χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια, μέχρι να επιστρέψει ξανά, εκεί που του αξίζει, στην κορυφή. Ο Αγιαξ είναι από χθες ο νέος πρωταθλητής Ολλανδίας, επικρατώντας εντός έδρας με 3-1 της Τβέντε, στο κρισιμότερο παιχνίδι της σεζόν, κατακτώντας το 30ο πρωτάθλημα της μεγάλης και… βαριάς του ιστορίας.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Η δεκαετία του ’70 ήταν η «Χρυσή» εποχή για τον Αγιαξ. Τα τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών (1971, 1972,1973) ήταν απλά η επιβεβαίωση ότι το «Total Football» που εφάρμοσε ο Ρίνους Μίχελς ήταν ακατανίκητο. Τα μεγάλα «αστέρια», όπως οι Κρόιφ, Νέσκενς, Κάιζερ, Κρολ, Χάαν και Ρεπ δημιούργησαν ένα σύνολο που όμοιο του δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος, κάνοντας τον Αγιαξ, το όνομα- φόβητρο της Ευρώπης. Μέσα στη δεκαετία του ’70, ο «Αίαντας» κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα Ολλανδίας και τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών.

ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΟΪΦ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ

Η επόμενη δεκαετία ήταν επίσης επιτυχημένη, με τον Αγιαξ να είναι κάθε χρόνο το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και μια ομάδα που όλοι θα ήθελαν να αποφύγουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το μεγαλύτερο «αστέρι» που ανέδειξαν ποτέ οι περίφημες ακαδημίες του Αγιαξ, ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ, είχε πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση και είχε έρθει η ώρα να οδηγήσει ξανά την αγαπημένη του ομάδα στις επιτυχίες, αυτή τη φορά από τον πάγκο, ως προπονητής της ομάδας. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και συγκεκριμένα το 1985, ο Κρόιφ έκατσε στον πάγκο του Αγιαξ. Στα τρία χρόνια που παρέμεινε εκεί, οδήγησε τον «Αίαντα» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1987) και δύο πρωταθλημάτων. Η φυγή πολλών αστέρων, όπως οι Φαν Μπάστεν, Ραϊκαρντ, Κούμαν, αλλά και ο κορεσμός έφερε την αγωνιστική πτώση της ομάδας, η οποία μπορεί να συνέχισε να κατακτά τίτλους, όμως κάθε χρονιά που πέρναγε, έχανε και λίγη από την αίγλη της.

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕ ΦΑΝ ΧΑΑΛ

Τη δεκαετία του ’90 ο Αγιαξ αναγεννήθηκε υπό τις οδηγίες του Λουίς Φαν Χαάλ. Οι περίφημες ακαδημίες του «Αίαντα» έβγαλαν μια… φουρνιά παικτών που πραγματικά συγκλόνισε την Ευρώπη. Ονόματα όπως αυτά των Κλάιφερντ, Ζέεντορφ, Ντάβιντς, τα αδέρφια Ντε Μπουρ, Φαν ντερ Σαάρ, Μπέργκαμπ, Οβερμαρς, Ραϊζίνγκερ, Μπογκάρντε, έμελε να αφήσουν το στίγμα τους στο ποδόσφαιρο της Ευρώπης για περισσότερα από 20 χρόνια. Η αρχή των επιτυχιών έγινε το 1992, όταν ο Αγιαξ κατέκτησε το κύπελλο UEFA, γράφοντας το όνομά του στη μικρή λίστα των ομάδων που έχουν κατακτήσει και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και Κύπελλο UEFA). To 1995 ήρθε το τέταρτο και τελευταίο (μέχρι στιγμής), Κύπελλο Πρωταθλητριών, το όποιο λεγόταν πλέον Champions League. Την επόμενη χρονιά, ο Αγιαξ θα φτάσει και πάλι στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όμως θα ηττηθεί από τη Γιουβέντους. Σε αυτή τη δεκαετία, ο «Αίαντας» θα κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα Ολλανδίας και τρία εγχώρια Κύπελλα.

ΝΕΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο νόμος «Bosman» αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τον Αγιαξ. Πολλά από τα μεγάλα ονόματα άφησαν την ομάδα. Η φυγή των παικτών, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, έφεραν τον σύλλογο σε δεινή οικονομική θέση και μέχρι να βγει η καινούργια… φουρνιά ταλέντων, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Η είσοδος της ομάδας, στον νέο αιώνα, έγινε με την κατάκτηση του ντάμπλ, όμως τα προβλήματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το πρωτάθλημα της περιόδου 2003-04, ήταν μια ευχάριστη παρένθεση στα πολλά προβλήματα του συλλόγου, ο οποίος προκειμένου να ανασάνει οικονομικά, αναγκάστηκε να πουλήσει πολλά από τα νέα της «αστέρια», όπως οι Σνάιντερ, Φαν ντερ Φαάρτ, Χάιτινγκα, Νάιτζελ Ντε Γιονγκ και πολλούς άλλους.
Πλέον ο Αγιαξ βρίσκετε υπό τις οδηγίες ενός δικού της παιδιού, του Φρανκ Ντε Μπουρ, που τον οδήγησε και πάλι στη κορυφή. Ο «Αίαντας» δηλώνει παρών και έτοιμος να διατηρήσει τα σκήπτρα του στην Ολλανδία, καθώς είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Όταν στις 18 Μαΐου του 1900, οι Φλόρις Στέμπλ, Κάρελ Ρέεσερ και Γιόχαν Ντάντε έδωσαν το όνομα του μυθικού βασιλιά της Σαλαμίνας, Αίαντα, στην ομάδα που ίδρυσαν στο Αμστερνταμ, αυτόματα έδωσαν μια… ελληνικότητα στον κορυφαίο σύλλογο του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Ο Αγιαξ είναι ομάδα αδελφοποιημένη με τον Αίαντα Σαλαμίνας, ομάδα της Football League 2 της Ελλάδας. Τη φανέλα του έχουν φορέσει τρεις Ελληνες και οι τρεις επιθετικοί. Πρόκειται για τους Νίκο Μαχλά, Αγγελο Χαριστέα και Γιάννη Αναστασίου.

ΤΟ ΠΑΛΜΑΡΕ ΤΟΥ ΑΓΙΑΞ
Πρωταθλήματα Ολλανδίας 30
Κύπελλα Ολλανδίας 18
Κύπελλα Πρωταθλητριών 3
Κύπελλα Κυπελλούχων 1
Κύπελλα UEFA 1
Champions League 1
Διηπειρωτικά Κύπελλα 2
Super Cup Ευρώπης 2
Κύπελλα «Γιόχαν Κρόιφ» 7

(Το θέμα δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 16/05/2011)


Διαβάστε επίσης

Εξτρα θέση στο Europa League

Εξτρα θέση στο Europa League

H UEFA γνωστοποίησε πως η Αγγλία μαζί με τις Νορβηγία και Σουηδία, θα δικαιούται να βγάλουν μια παραπάνω ομάδα στο Europa League.

Έκανε την αρχή ο Ντάουμ

Έκανε την αρχή ο Ντάουμ

Αποχωρήσεις αναμένονται στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, που θα παίζει στην β’ κατηγορία από του χρόνου...

Του έφυγε από τα χέρια (vid)

Του έφυγε από τα χέρια (vid)

Τη Κυριακή ο Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ, κρατούσε με σηκωμένα χέρια το τρόπαιο το οποίο του γλίστρησε και έπεσε στο δρόμο