Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η νίκη του απλού ποδοσφαίρου

Η νίκη του απλού ποδοσφαίρου
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 - 01:51

Όταν η Μπαρτσελόνα έφθασε στην Αθήνα, στις 16 Μαΐου του 1994, οι δημοσιογράφοι που υποδέχθηκαν την αποστολή της στο Ελληνικό, έβλεπαν μπροστά τους τη μέλλουσα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Γιόχαν Κρόιφ, προπονητής των «μπλαουγκράνα» έγινε βέβηλος: «Είμαι ο γιος του Θεού». Βαρύ, ακόμα και για Κρόιφ. Ο Ρομάριο ήταν πιο νορμάλ: «Αφιερώνω αυτό το Κύπελλο στον πατέρα μου». Φυσιολογικό, για Ρομάριο.

Η Μίλαν έφθασε στην Αθήνα λαβωμένη και φαινομενικά καταρρακωμένη. Ο νοητικός ηγέτης της, Φράνκο Μπαρέζι, θα απουσίαζε από τον τελικό της 18ης Μαΐου. Το ίδιο και ο… Πολυδεύκης της άμυνας, Αλεσάντρο Κοστακούρτα. Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν ανήκε, ουσιαστικά, στο ρόστερ της Μίλαν, αλλά δεν έμελλε να ξαναπαίξει μετά τον τελικό του Champions League το 1993, το ματς που πήρε η Μαρσέιγ και ήταν το πικρό αντίο του. Τραυματίας, επίσης, ήταν και ο πολλά βαρύς Τζιανλουίτζι Λεντίνι, η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών την εποχή εκείνη, αφού η Μίλαν έδωσε στην Τορίνο 13 εκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει. Για τον Φάμπιο Καπέλο, 48χρονο προπονητή των «ροσονέρι», πρόβλημα αποτελούσε και ο κανονισμός της UEFA, που επέτρεπε μόνο τρεις ξένους παίκτες σε κάθε ομάδα σε ευρωπαϊκά ματς. Για εκείνο το παιχνίδι, ο Καπέλο προτίμησε τους Μαρσέλ Ντεσάγι, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν και Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς. Άφησε, ωστόσο, έξω τους Φλοριάν Ραντουτσόιου, Ζαν Πιερ Παπέν και Μπρίαν Λάουντρουπ. Η Μπαρτσελόνα είχε τους κλασικούς: Ρόναλντ Κούμαν, Κρίστο Στόιτσκοφ και Ρομάριο.

Συμπληρώθηκαν, πια, 17 χρόνια από εκείνο το μαγικό βράδυ στο ΟΑΚΑ. Η Μίλαν «πάτησε» την Μπαρτσελόνα, ο Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς πέτυχε το ωραιότερο γκολ σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών κρεμώντας τον Θουμπιθαρέτα, αλλά, κυρίως, έθελξε με τον μαγνητισμό που ασκούσε το αριστερό πόδι του. Ο Μαυροβούνιος ήταν εκείνη τη νύχτα άπιαστος, την επόμενη μέρα η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφόρησε με τίτλο «ο Μαραντόνα των Βαλκανίων» και συνέντευξη του Σαβίτσεβιτς, κρατημένη από τις προηγούμενες μέρες. Οι ειδήμονες έκαναν λόγο για την ωραιότερη παράσταση σε τελικό Champions League και Κυπέλλου UEFA από καταβολής ποδοσφαίρου. Η Μίλαν κονιορτοποίησε την Μπαρτσελόνα παίζοντας απλά και η περιγραφή του Ιταλού δημοσιογράφου στο τέταρτο γκολ, που σημείωσε ο Μαρσέλ Ντεσαγί, παραμένει αλησμόνητη. Ο Γάλλος αμυντικός ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου εκείνη τη νύχτα στην Αθήνα: έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέκτησε δύο συνεχόμενα Champions League, μετά την επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς κόντρα στην Allez L’ OM. Ο καιρός χαμογελούσε στον κόσμο, ολοκληρώνοντας το κλιματικό πανόραμα εκείνης της Τετάρτης και ο Γιουγκοσλάβος, τότε, περιφερειακός επιθετικός Σαβίτσεβιτς, οργίασε στο χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου, κάνοντας σλάλομ, τσιμπώντας την μπάλα πάνω από τους άμοιρους αμυνόμενους, περνώντας τη μπάλα κάτω από τα πόδια τους, μαλακά, και επιταχύνοντας, διαισθανόμενος τον κίνδυνο.

Η Μπαρτσελόνα, για 90 λεπτά, εξαφανίστηκε από το τερέν του ΟΑΚΑ. Πλήρωσε την αλαζονεία της, τη σιγουριά της. Ο γιος του Θεού έγινε ένας ηττημένος σκακιστής από το… μυαλό του Θεού- Θου Κύριε φυλακί τω στόματι- ο δε Ρομάριο δεν έφθασε ποτέ μακρύτερα από αυτό το ματς, για να κατακτήσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Βεβαίως, στον πατέρα του αφιέρωσε το απόλυτο ποδοσφαιρικό τρόπαιο: το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Ντανιέλε Μασάρο ήταν το ποδοσφαιρικό ισοδύναμο του βασιλιά Μίδα, όποτε ακουμπούσε την μπάλα εκείνη έμπαινε στα δίχτυα. Το έκανε στο 22’, όταν ο Σαβίτσεβιτς χόρεψε τον Φερέρ, για να κάνει το γύρισμα λίγο πριν τη γραμμή, το έκανε στο 45’, όταν ο Ντοναντόνι επιτάχυνε για να απομακρυνθεί από τον Σέρχι, για να βρει το κεφάλι του Ιταλού επιθετικού. Εκείνο το ματς, για τον Μασάρο, ήταν το άστρο που τον οδήγησε στη βασική ενδεκάδα της εθνικής Ιταλίας, για το Μουντιάλ του 1994 που έγινε στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Κούπα για Μπελούτσι

Κούπα για Μπελούτσι

Ο Φερνάντο Μπελούτσι και η Πόρτο κατέκτησαν το φετινό Europa League. Στο στάδιο «Αβίβα» του Δουβλίνου, οι «Δράκοι» νίκησαν 1-0 την Μπράγκα, με γκολ του Φαλκάο (44').

Μένει ο Νέστα, φεύγει ο Πίρλο

Μένει ο Νέστα, φεύγει ο Πίρλο

Oτι δεν πραγματοποίησε η Μίλαν με τον Πίρλο, το έκανε με τον Νέστα ανανεώνοντας το συμβόλαιό του για έναν ακόμη χρόνο.

Ανάσα για Σάλκε

Ανάσα για Σάλκε

Οικονομική «ανάσα» πήρε η ομάδα της Σάλκε καθώς ανανέωσε την συμφωνία της με την χορηγό της ομάδας, "Gazprom"