Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επικοινωνιακές παραστάσεις της κυβέρνησης με φόντο υπουργούς που μιλούν και προκαλούν

Επικοινωνιακές παραστάσεις της κυβέρνησης με φόντο υπουργούς που μιλούν και προκαλούν
Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018 - 09:21

Στην αρχή έγιναν όλα σωστά, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν επιχειρησιακά λάθη και παραλείψεις. Στη συνέχεια όμως ήρθε η πραγματικότητα να συντρίψει την εικόνα αυτο-αποθέωσης της κυβέρνησης: Ο αριθμός των νεκρών, τα λάθη όπως τα διηγούνταν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Μάτι, η ασυνεννοησία ΕΛΑΣ-Πυροσβεστικής, οι αποκαλύψεις για τη σύσκεψη παρωδία το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, οι αρμόδιοι που εμφανίζονταν για λίγα λεπτά και μετά εξαφανίζονταν. Και βεβαίως η παρέμβαση του εισαγγελέα.

Έτσι στην κυβέρνηση άρχισαν να μιλούν για ευθύνες, αλλά και να προστατεύουν με κάθε τρόπο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Την (αυτονόητη) πολιτική ευθύνη ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μάλιστα με διάγγελμα. Στη συνέχεια πήγε (ξημερώματα) και στο Μάτι. Οι δε υπουργοί έκαναν πραγματική παρέλαση στην ΕΡΤ (και όχι μόνο) για να αναγνωρίσουν ότι δεν έγιναν τελικά και όλα σωστά.

Ακολούθησαν οι παραιτήσεις-καρατομήσεις. Ο Νίκος Τόσκας «έπεσε» πρώτος, για να ακολουθήσουν οι αρχηγοί ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής. Μετά πήρε σειρά ο άφαντος γενικός γραματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκης.

Κάπου εκεί στο ενδιάμεσο βγήκαν και οι μπουλντόζες να ρίξουν μάντρες, όπως και οι πρωτοβουλίες για κατεδάφιση χιλιάδων αυθαιρέτων. Συμπτωματικά πολλά από αυτά είχαν σωθεί από την ίδια κυβέρνηση. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Το μόνο που δεν βγαίνει με τίποτα από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη είναι η συγγνώμη. Σε κάθε τηλεοπτική εμφάνιση στελέχους δίνεται και μια διαφορετική διάσταση της... συγγνώμης ή απλά εκδηλώνεται μία ακόμα ασέβεια σε νεκρούς και ζωντανούς.

Η συγγνώμη της κυβέρνησης, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο (συνέντευξη στον ΑΝΤ1) είναι έμπρακτη με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανακούφιση των πληγέντων.

Το ίδιο είπε και Νίκος Παππάς της Ψηφιακής Πολιτικής: «Η συγνώμη είναι έμπρακτη όπως και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από σύσσωμη την κυβέρνηση -και αυτό είναι μια τομή σε ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν» είπε στο EpsilonTv.

«Λεκτική άσκηση» χαρακτήρισε τη διατύπωση μιας συγγνώμης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

O μόνος που ζήτησε συγγνώμη -οικολογικού τύπου- ήταν ο κ. Τσιρώνης του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Εμείς οι οικολόγοι ζητήσαμε συγγνώμη. Νιώθουμε την ανάγκη, να ζητήσουμε συγνώμη, γιατί εμείς κάποια πράγματα τα ξέραμε. Δεν πιέσαμε όσο έπρεπε» είπε στον ΑΝΤ1.

Αλλά στην πορεία, το άλλαξε ελαφρώς: «Το ότι αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη, δεν σημαίνει ότι είναι και φταίχτης. Δεν σημαίνει ότι όποιος αναλαμβάνει την ευθύνη φταίει για ό,τι συμβαίνει.»

Συγγνώμη ζήτησε αρχικά και ο Φώτης Κουβέλης με το γνωστό όμως «αλλά»: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν, με τα κατασβεστικά, τα ελικόπτερα, τους στρατιωτικούς μας που από την πρώτη στιγμή έως σήμερα είναι στις επάλξεις». Συμπλήρωσε δε ότι η έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας θα είναι η προώθηση όλων εκείνων των μέτρων που θα δώσουν τέλος σε μια εφιαλτική κατάσταση.

Μετά όμως τα έκανε χειρότερα: Πονάμε με τους νεκρούς, είπε στην ΕΡΤ, αλλά μην ξεχνάμε ότι βγαίνουμε και από το Μνημόνιο.

Είχε προηγηθεί ασφαλώς η δήλωση του Παύλου Πολάκη: «Αποτελεσματικά λειτούργησε το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων 'θολώνει' την εικόνα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηματικά στην περίπτωση του υπουργού Υγείας προκάλεσε η στάση του ίδιου του ΑΠΕ όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς το «θολώνει» κάπου χάθηκε στην πορεία και έγινε «μαυρίζει»...

Για να μην αναφερθεί κανείς στον Πάνο Καμμένο. Αφού πήγε στο Μάτι και κατηγόρησε σχεδόν για fake news όσους βρέθηκαν κοντά του, μετά κατήγγειλε τους πολίτες για τα αυθαίρετα (στην κάμερα του BBC). Στην πορεία αναγνώρισε και λάθη. Το πιο εντυπωσιακό ήταν αυτό που είπε στον Real Fm: Κακώς μπήκε η κάμερα στη σύσκεψη, εξέθεσαν τον Τσίπρα με λάθος πληροφορίες.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις πρωτοβουλίες με στόχο να αλλάξει η ατζέντα. Με δεδομένο ότι οι φιέστες για την «έξοδο» από τα Μνημόνια χάλασαν, οι παραστάσεις ανεβαίνουν σχεδόν καθημερινά και σε διαφορετικό σημείο. Από το Λαύριο, όπου σχεδόν όλοι χαμογελαστοί κήρυξαν πόλεμο στα αυθαίρετα, το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας θα αναγορεύσει τον νέο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας σε «στρατηγό», αν προκύψει νέα δυσκολία...

Πηγή: papolitika.gr

Διαβάστε επίσης