Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το περιουσιολόγιο θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση ΕΝΦΙΑ

Το περιουσιολόγιο θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση ΕΝΦΙΑ
Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018 - 09:24

Η εφαρμογή του περίφημου περιουσιολογίου θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων μηνών θα κατατεθεί η σχετική διάταξη για το περιουσιολόγιο στο οποίο θα μπαίνουν τα πάντα: Ετήσια εισοδήματα, αυτοκίνητα, ακίνητα, μετρητά στις τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, τιμαλφή μεγάλης αξίας.

Όταν το περιουσιολόγιο θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει τη συνολική περιουσία και θα μπορεί να υπολογίσει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα του καθενός. Δεν θα μπορεί π.χ. κάποιος να έχει εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο και να έχει καταθέσεις 50.000 ευρώ στις τράπεζες ή ακριβό αυτοκίνητο ή ακόμη να διάγει βίο που δεν μπορεί να δικαιολογήσει.

Ο υπολογισμός του φόρου θα στηρίζεται όχι μόνο στην συνολική αξία των ακινήτων όπως ισχύει σήμερα, αλλά και στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι. Από το συνδυασμό των δυο αυτών κριτηρίων θα προκύπτει το τελικό ύψος της επιβάρυνσης για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Με άλλα λόγια, για την επιβολή του φόρου σε κάθε φορολογούμενο που διαθέτει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα θα λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση συνδυαστικά δηλαδή η φοροδοτική του ικανότητα. Το ύψος της ακίνητης περιουσίας αλλά και τα εισοδήματα που αποκτά κάθε φορολογούμενος θα προσδιορίζουν το τελικό ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στο Περιουσιολόγιο θα δηλώνονται σταδιακά: Ακίνητα, οχήματα, μετρητά, χρυσός, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής, μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες, ακόμα και κοσμήματα.

Πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστε επίσης