Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Μνημείο για να αποτίουμε φόρο τιμής στην ελληνική ναυτοσύνη»

«Μνημείο για να αποτίουμε φόρο τιμής στην ελληνική ναυτοσύνη»
Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 - 16:56

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αφανούς Ναυτικού πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής. Μια πρωτοβουλία και δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον ηγέτη του Θρύλου, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη και τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ στην ομιλία του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Μαρινάκη για την προσφορά του. Αναλυτικά, σημείωσε: «Ένα τέτοιο έργο δεν γίνεται σε ένα πολύ ελάχιστο χρόνο. Απαιτεί έμπνευση, όραμα και βέβαια υλοποίηση και γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της ψυχής μου τον εξαίρετο συντοπίτη μας και γλύπτη, για την υπέροχη απόδοση του πνεύματος και του ήθους του Έλληνος Ναυτικού.

Σήμερα λοιπόν ένα όραμα γίνεται πράξη, γίνεται ζωή.

Αποκτήσαμε δημοκρατία, γιατί είχαμε ναυτικό, γιατί είχαμε πλοία. Γιατί τα πλοία είναι η απόλυτη έκφραση ζωής μιας χώρας και μιας πόλης. Ανοίγεσαι στους ωκεανούς και ανοίγεται και το πνεύμα σου και η ψυχή σου στην αλήθεια του ανθρωπίνου προσώπου.

Γι’ αυτό λοιπόν το μεγάλο θαύμα που πραγματώνει διαχρονικά ο Ελληνισμός και σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτοσύνη, εδώ στο πρώτο λιμάνι της χώρας, πυργώθηκε αυτό το μνημείο τιμής, αναγνώρισης και ταπεινής αγάπης.

Και θέλω για αυτό να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος χωρίς καμία προσωπική ωφέλεια, καμία ιδιοτέλεια, κινούμενος από απλή και άδολη αγάπη, ανόθευτη αγάπη και τιμή στον μακαριστό πατέρα του που λάτρευε τον Πειραιά, προσέφερε και αυτό το μνημείο για να αποτίουμε όλοι καθώς περνάνε από εδώ, φόρο τιμής στην ελληνική ναυτοσύνη.

Αυτός ήταν ο λόγος αγαπητέ Δήμαρχε που εκθύμως, ασμένως και ολοθύμως απεδέχθη την πρότασή σας, στον αύλειο χώρο του προστάτου της ναυτοσύνης, του πολιούχου της θάλασσας και του συμπολιούχου της πόλης μας Αγίου Νικολάου του Μυροβλήτου και θαυματουργού, να πυργωθεί αυτό το μνημείο τιμής. Για να υπάρχει πάντοτε η ναυτοσύνη υπό τη σκέπη του Αγίου Νικολάου, υπό το πλήρωμα και την αγάπη του Παναγίου Θεού.

Γιατί αυτή η ναυτοσύνη είναι διαχρονική πραγματικότητα.

Κανένας άλλος ναυτικός λαός δεν κατόρθωσε τόσα πολλά όσα ο ελληνικός. Γιατί ποτέ η ναυτοσύνη του ελληνικού έθνους δεν ήταν κατακτητική, αλλά πάντοτε ήταν μία πραγματικότης που εκπολίτιζε και έφερνε πραγματικά πολιτιστικά στοιχεία και αξίες όπου γης.

Για αυτό λοιπόν σήμερα είναι μία μέρα μεγάλης χαράς και μεγάλης γιορτής και εκφράζω από τα βάθη της ψυχής μου και πάλι αγαπητέ κ. Μαρινάκη ευγνώμονες ευχαριστίες, διότι με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ακριβώς πόσο δονείται η ψυχή του Έλληνα, πέρα από τα επιφαινόμενα και πέρα και έξω από κάθε σκοπιμότητα.

Αυτό λοιπόν το μήνυμα της ναυτοσύνης και της πίστης, ας το πάρουμε μέσα μας τώρα που καλούμεθα να βαδίσουμε και πάλι στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα την υπερτάτη θυσία και προσφορά του Θεού στον άνθρωπο.

Καλό Πάσχα καλή δύναμη σε όλους».

Διαβάστε επίσης

«Η προσφορά του κ. Μαρινάκη αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την πόλη, για μια ακόμη φορά»

«Η προσφορά του κ. Μαρινάκη αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την πόλη, για μια ακόμη φορά»

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, υπογράμμισε πώς ο Πειραιάς αλλάζει και πώς όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν πώς η δημοτική αρχή κάνει ό,τι καλύτερο για να πάει η πόλη μπροστά.