Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Απαιτούμε η Γενοκτονία των Ποντίων να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα»

«Απαιτούμε η Γενοκτονία των Ποντίων να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα»
Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 - 15:59

Το μήνυμά του θέλησε να στείλει ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Να θυμίσουμε ότι σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Αλεξάνδρας, ο Δήμαρχος Πειραιά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο που υπάρχει.

Στην αρχική του τοποθέτηση, υπογράμμισε: «Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου (1919 - 2019) και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με τη στήριξη του Δήμου μας, διοργάνωσε, χθες, στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας, μια συγκινητική βραδιά με μια σειρά από καλλιτεχνικά δρώμενα, με τον τίτλο ''100 χρόνια ανέσπερης μνήμης''.

Ο Πειραιάς είναι μια πόλη, που, ιστορικά, φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες, όχι μόνο από τον Πόντο, αλλά και από άλλες πατρίδες, οι οποίοι έφθασαν εδώ από τη θάλασσα, μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες. Για αυτό και έχει σημασία η τοποθεσία αυτού του Μνημείου, εδώ, στην πλατεία Αλεξάνδρας, δίπλα στη θάλασσα του Πειραιά. Μια δωρεά τού Βαγγέλη Μαρινάκη, που κάνει όλους τους Πειραιώτες υπερήφανους».

Με τον Γιάννη Μώραλη να συνεχίζει, τονίζοντας: «Σήμερα, κατέθεσα στεφάνι στο Μνημείο, στο πλαίσιο τελετής τιμής και μνήμης των θυμάτων, που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς - Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Δυστυχώς, ακόμα περιμένουμε και απαιτούμε η Γενοκτονία των Ποντίων να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Μόνο τότε θα βρουν δικαίωση όλοι εκείνοι που δολοφονήθηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρίδες τους, αλλά και όλη η Ποντιακή κοινότητα. Χρέος όλων μας είναι να μην αφήσουμε το ζήτημα αυτό να ξεχαστεί».

Διαβάστε επίσης