Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Κορονοϊός: Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση (video)

Κορονοϊός: Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση (video)
Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020 - 16:59

Τη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός συντάκτης του ΜEGA, Γιάννης Χρηστάκος, από το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρούν να παρέμβουν εκεί που καταγράφεται μεγάλος συνωστισμός τις τελευταίες μέρες, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μεγάλου Καναλιού, εξετάζεται η απαγόρευση των γλεντιών στους γάμους, καθώς αυτού του είδους οι εκδηλώσεις αποδείχθηκαν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού και κυρίως διασποράς του.

Ακόμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο του περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των bar kai των beach bar, ούτως ώστε να κλείνουν στις 12 το βράδυ.

Εάν δε ληφθεί το τελευταίο μέτρο, αντισταθμιστικά, θα αποφασιστεί η απαγόρευση διάθεσης αλκοόλ.

Σημειώνεται, πώς, είναι πιθανό, τα νέα μέτρα, να ανακοινωθούν, ακόμα και εντός της ημέρας.

Το σχέδιο Πισσαρίδη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, που αφορά στην αξιοποίηση των πορών από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε αυτό, προβλέπονται, ανατροπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εισηγείται, μεταξύ άλλων.

Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης, όπως αναφέρει, πρέπει να ενισχυθούν οι κεφαλαιοποιητικοί πυλώνες ώστε να επιμεριστεί το βάρος της χρηματοδότησης των συντάξεων και ένα μέρος της να καλυφθεί από συσσωρευμένη αποταμίευση.

Οι κεφαλαιοποιητικοί πυλώνες είναι επιθυμητό να δρουν συμπληρωματικά με τον κύριο, έχοντας ένα δευτερεύοντα αλλά κρίσιμο ρόλο.

Η έκθεση τονίζει ότι τα κύρια οφέλη από αυτή τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο σύστημα, που θα έφερνε την Ελλάδα πλησιέστερα στον μέσο όρο των συστημάτων της Ευρώπης, αφορούν κυρίως ενίσχυση των κινήτρων για περισσότερη και επίσημη εργασία όσο και για αποταμίευση των νοικοκυριών, με άμεσα αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία.

Συνιστάται, επίσης, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, ώστε η χρηματοδότησή του να μπει σε σταθερή μακροπρόθεσμη βάση, να μην δημιουργούνται αντικίνητρα στην εργασία και να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα του συστήματος, συγχρόνως με μία ισχυρή ασφαλιστική βάση που να προστατεύει τους αδυνάμους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προκρίνονται οι εξής ειδικότερες παρεμβάσεις:

  1. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας (ασφαλιστικών εισφορών).
  2. Μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) επί του οποίου επιβάλλονται αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους, ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην ΕΕ.
  3. Αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους. Εναλλακτικά,

διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών αλλά με ακόμα πιο χαμηλό πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας. Το σχετικό κενό θα καλυφθεί από γενικά φορολογικά έσοδα.

  1. Αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική.
  2. Πληρέστερη μετάβαση συντάξεων σε σύστημα τριών πυλώνων, με μείωση εισφορών και ενισχυμένους βαθμούς ελευθερίας των νοικοκυριών στη διαχείριση.

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε επίσης

Επιστρέφει ο Τσιόδρας: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου με Χαρδαλιά στις 6μμ

Επιστρέφει ο Τσιόδρας: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου με Χαρδαλιά στις 6μμ

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα τα 110 κρούσματα σε μία ημέρα, έφεραν νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και στην ομάδα που παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας.