Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μέχρι πού θα το φθάσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο; (video)

Μέχρι πού θα το φθάσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο; (video)
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 - 14:07

Στην κόψη του ξυραφιού είναι η κατάσταση στο Αιγαίο, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Γκασιάμη στο MEGA, το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προτρέποντας το διά ασυρμάτου να σταματήσει τη δραστηριότητα του και να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Tο Oruc Reis, που συνοδεύεται από τουρκικά πλοία και παρακολουθείται από ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, αγνοεί τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανδρέα Ρομπόπουλου, το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική πλευρά έκανε λόγο για «διαύλους επικοινωνίας» και «επαφές Ελλάδας -Τουρκίας» από τις οποίες μάλιστα «είχε προκύψει ένα πλαίσιο συμφωνίας πάνω στο οποίο θα γίνονταν διαπραγματεύσεις».

Πράγματι, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας φαίνεται να είχαν γίνει κάποιες δύσκολες διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια ωστόσο, η τουρκική πλευρά φέρεται να αιφνιδιάστηκε από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ, την οποία θεώρησε «μονομερή ενέργεια», και έτσι επέλεξε να συνεχίσει με τις προκλήσεις του Oruc Reis. Για «πλαίσιο διαλόγου με την Ελλάδα», μιλά παρόλα αυτά, το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν είναι απόλυτα σίγουρη για τις κινήσεις της και συνεπώς δεν θέλει να κλείσει όλες τις πόρτες για πιθανότητες διαλόγου. Όλα αυτά βέβαια με τους δικούς της όρους.

«Ο Ερντογάν συνεχίζει να κατοχυρώνει τετελεσμένα, και από ελληνικής πλευράς απαιτείται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για να μην πέσουμε σε παγίδες», είπε. Ωστόσο «κόκκινη γραμμή» είναι οι έρευνες από πλευράς Τουρκίας, κάτι που θα σημαίνει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση, με αποχώρηση της Τουρκίας.

«Κόκκινη γραμμή είναι οποιαδήποτε παραβίαση ή αμφισβήτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» είπε ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης. Και συμπλήρωσε πως τις κόκκινες γραμμές προφανώς τις θέτει η κυβέρνηση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και κάποιο ανάλογο θεσμικό κείμενο. Αντιθέτως, «στις Ένοπλες Δυνάμεις οι κόκκινες γραμμές είναι ξεκάθαρες. Υπάρχουν θεσμικά κείμενα που τις περιγράφουν (τις κόκκινες γραμμές) και ξέρουν σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας τι να κάνουν».

Οποιαδήποτε πάντως απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή είναι πολιτική.

Σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας, σχολίασε ότι είναι ξεκάθαρο πως αυτή σχετίζεται με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

«Η Τουρκία θέλει να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή χρήσης βίας. Η ανησυχία είναι ότι η έναρξη διαλόγου θα γίνει ακόμη και με ένα «θερμό επεισόδιο», και κάτω από την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα θα οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

Αναφέρθηκε τέλος στον «εθνικιστικό παροξυσμό» στο εσωτερικό της Τουρκίας, που εκδηλώνεται με αφορμή τις επιθετικές κινήσεις της γείτονος.

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε επίσης