Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Πομπέο-Το μήνυμα στην Άγκυρα (video)

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Πομπέο-Το μήνυμα στην Άγκυρα (video)
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 - 16:28

Σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έφθασε χθες το βράδυ στη χώρα μας ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικλ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών συναντήθηκε νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια- όχι στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, όπως εξ αρχής είχε αποφασιστεί, αλλά για λόγους ασφαλείας σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής του αεροδρομίου Μακεδονία.

Τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ.

Εκεί διεξήχθη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας.

Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται τόσο για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όσο και για τις διερευνητικές επαφές.

Η Τουρκία θα αναγκάσει την Ελλάδα να εκκενώσει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς από το στρατό, ισχυρίζεται σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ»

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη

Σε «φρούριο» έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Δρόμοι έκλεισαν, η κυκλοφορία διακόπηκε, ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη, με άνδρες στις ταράτσες και ελικόπτερα να «σκανάρουν» από αέρος την περιοχή.

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε επίσης