Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Δραπετσώνα: Ευθύνες Πλακιωτάκη για το μονοπώλιο Μελισσανίδη στη διαχείριση αποβλήτων (video)

Δραπετσώνα: Ευθύνες Πλακιωτάκη για το μονοπώλιο Μελισσανίδη στη διαχείριση αποβλήτων (video)
Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2020 - 13:38

Το θέμα της διαχείρισης των λιμενικών αποβλήτων έφθασε στη Βουλή, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 σε ερωτήσεις τους επισημαίνουν την απροθυμία του υπουργείου Ναυτιλίας να προωθήσει ευρωπαϊκό δεσμευτικό κανονισμό υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού σε έναν από τους πλέον νευραλγικούς τομείς της ελληνικής ναυτιλίας.

Τόσο ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και ο γενικός γραμματέας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, επιμένουν να μην στέλνουν προς δημοσίευση σε ΦΕΚ απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων κατ’ εφαρμογή δεσμευτικής οδηγίας, η οποία προβλέπει πως δεν μπορεί να υπάρχει μονοπώλιο στις υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων πλοίων.

Έτσι, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των αποτελεσμάτων της έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα οποία επιβεβαιώνοντας τον «Δημόκριτο» και το Αστεροσκοπείο, δείχνουν τις εγκαταστάσεις της Oil One ως πηγή προέλευσης της δυσοσμίας σε Δραπετσώνα και Κερατσίνι, αποκαλύπτεται ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας κάποιοι κρατούν στα συρτάρια τους τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σπάνε το μονοπώλιο στο καθεστώς διαχείρισης των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του «in.gr» Παναγιώτη Σωτήρη, η υπόθεση συνδέεται άρρηκτα με την υγεία των πολιτών και το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει στη Δραπετσώνα. Η απόφαση προκαλεί ερωτήματα, καθώς συντηρεί το μονοπωλιακό καθεστώς από εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη.

«Όταν μια εταιρεία διαχειρίζεται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά αλλά και πάρα πολλά άλλα λιμάνια στην Ελλάδα και έχει ταυτόχρονα και την εγκατάσταση επεξεργασίας των αποβλήτων, αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Για να απομακρυνθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση (από τη Δραπετσώνα) χρειάζεται εναλλακτικό μοντέλο. Εναλλακτικό μοντέλο σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι πάροχοι για τις υπηρεσίες διαχείρισης των υγρών αποβλήτων πλοίων, απόβλητα τα οποία ούτως ή άλλως μπορούν να τύχουν επεξεργασίας σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων» είπε ο Π. Σωτήρης, που έχει το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής».

Με αυτόν τον τρόπο συνδέεται λοιπόν το σπάσιμο του μονοπωλίου μιας δραστηριότητας όπως τα λιμενικά απόβλητα με την απομάκρυνση μιας ρυπογόνου δραστηριότητας σε μια αμιγώς κατοικημένη περιοχή όπως η Δραπετσώνα, η οποία πρέπει να γίνει χώρος ανάπλασης και πολιτισμού με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Εκείνο που γεννά ερωτήματα, σημείωσε εξάλλου ο Π. Σωτήρης, είναι γιατί τόσο ο Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και ο γενικός γραμματέας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, όχι μόνο δεν προχωρούν στη δημοσίευση ΦΕΚ αλλά φερονται να έχουν ασκήσει ακόμη και πίεση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας.

Σχετικά με την έρευνα του ΑΠΘ, τόνισε πως επιβεβαιώνει τον «Δημόκριτο» και το Αστεροσκοπείο και ότι τεκμηριώνει πως τόσο ως προς τη δυσοσμία όσο και ως προς το καρκινογόνο βενζόλιο, η προέλευση είναι από την Oil One.

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε επίσης