Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Κορονοϊός: «Ώρα μηδέν» για τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: «Ώρα μηδέν» για τα νέα μέτρα
Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021 - 13:06

Σε οριακό σημείο έχει φέρει ο κορονοϊός την χώρα, με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, να τρομάζει ειδικούς και κυβέρνηση, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και σε Θεσσαλονίκη – Αχαΐα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση, καθώς μέχρι αύριο πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων, που θα έχουν περαιτέρω οικονομικές συνέπειες, ή αν θα παρατείνει την κατάσταση εγρήγορσης, ευελπιστώντας ότι το επόμενο διάστημα δεν θα επιβεβαιωθούν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις αρκετών λοιμωξιολόγων – περιλαμβανομένου του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τείνει να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ενδέχεται τα ενεργά κρούσματα να αγγίξουν τα 7.000 με 8.000 πανελλαδικά σε εβδομαδιαία βάση, εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, ενώ προειδοποίησε πως ο ιός θα μας ταλαιπωρήσει κι άλλο γιατί μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τις μεταλλάξεις.

Το απόγευμα θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις και τα όποια μέτρα θα κλειδώσουν στη σύσκεψη της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της Επιτροπής. Καθοριστικό ρόλο για τις σχετικές αποφάσεις θα έχουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και το αν θα υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε την κόπωση των πολιτών από τα συνεχόμενα μέτρα καραντίνας, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων. Ως εκ τούτου, αναζητούνται μέτρα πιο ευέλικτα, όπου και για όποιο χρονικό διάστημα είναι εφικτό.

Η κυβέρνηση, διαμηνύει εξάλλου, πως ακόμη δεν έχει σημάνει συναγερμός που να μας οδηγεί σε ολικό lockdown.

Παρόλα αυτά θεωρείται πως υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο για σκληρά μέτρα, με στόχο να μην γίνει αφόρητη η πίεση στο σύστημα υγείας.

Τα σενάρια
Η επιστροφή εξάλλου σε τετραψήφια ημερήσια κρούσματα έχει θορυβήσει τις Αρχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφτηκαν 1.151 νέα κρούσματα. 246 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 27 κατέληξαν.

Οι ειδικοί, θεωρούν αυτονόητο ότι η αύξηση κινητικότητας θα επέφερε αύξηση κρουσμάτων. Το θέμα είναι να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση της αύξησης ωστε να μην έχουμε μεγάλους αριθμούς νοσηλευμένων και να αντέξει το σύστημα υγείας.

Εμφανίζονται δε, διχασμένοι ως προς την αυστηρότητα των μέτρων που πρέπει να επιβληθούν. Τα σχολεία είναι το κύριο πεδίο διαφωνίας τους, με κάποιους από αυτούς να ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων – σενάριο που δεν φαίνεται να προκρίνεται πάντως. Η κυβέρνηση άλλωστε, το έχει διαμηνύσει με όλους τους τρόπους ότι σε περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων, τα σχολεία θα είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία.

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 6:00 το απόγευμα και στο λεκανοπέδιο, ενώ εξετάζεται αν διατηρηθεί μόνο το click away και ανακληθεί η μέθοδος του click in shop.

Όλα αυτά σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση δεν παρουσιάσει δραματική επιδείνωση. Αν αρχίσει να επιβαρύνεται, τότε, όλα – ακόμη και η επιβολή ολικού lockdown- θα τεθούν ξανά στο τραπέζι.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα.

Διαβάστε επίσης