Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πυρκαγιά Κορινθία: Καταστράφηκαν σπίτια (video)

Πυρκαγιά Κορινθία: Καταστράφηκαν σπίτια (video)
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 - 21:56

Εικόνες σοκ από την πύρινη κόλαση που κατέκαψε τουλάχιστον 6 σπίτια στον Σχίνο Κορινθίας και απείλησε ανθρώπινες ζωές.

Η περιγραφή την ώρα της πιο δυνατής επέλασης της φωτιάς συγκλονίζει. Η αγωνία στα πρόσωπα των πυροσβεστών που πάλεψαν όλη τη νύχτα με τις φλόγες αποτυπώνεται σε φωτογραφίες.

Η πυρκαγιά δεν σταμάτησε πουθενά, σάρωσε τα πάντα. Έκαψε κυριολεκτικά και τη θάλασσα όπως μαρτυρά βάρκα που κάηκε μέσα στο νερό.

Με το πρώτο φως της ημέρας έπιασαν δουλειά τα καναντέρ.

Τρομαγμένοι οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι, ανήμποροι να σταματήσουν τη φωτιά που ξεκίνησε μέσα στη νύχτα, προσπάθησαν να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στη θάλασσα αφού ο πρόσφατος εφιάλτης της πυρκαγιάς στο Μάτι προκαλεί ακόμα τρόμο στους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί.

Επίσης, σήμερα το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων – Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, για να μην κινδυνέψουν πολίτες, αλλά και για να κινούνται ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα

265 πυροσβέστες έχουν ριχθεί στη μάχη με τις φλόγες και συνεχώς ενισχύονται και από δυνάμεις από την Αθήνα. Τη μάχη δίνουν εναέρια μέσα και εθελοντές. Το πρωί δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά σπίτια στα δυτικά και νότια του Αλεποχωρίου.

Εντολή εκκένωσης του Αλεποχωρίου δόθηκε λίγο μετά τις 16:00 την Πέμπτη.Η αστυνομία καλούσε τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε νέο γραπτό μήνυμα μέσω του αριθμού 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην περιοχή

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, λόγω της πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

Στη διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα προς Σχίνο.
Στο ύψος του 21ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι.
Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι.
Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα.
Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το ύψος του Βενζινάδικου ΕΚΟ, ρεύμα προς Αλεποχώρι.
Στην οδό Χανίων, από το ύψος του Αγίου Ιερόθεου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση.
Στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι.
Η φωτιά έφτασε στα Μέγαρα, μεγάλη οικολογική καταστροφή
Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο μοναστήρια, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής. Στις 03.00 τα ξημερώματα η φωτιά έφτασε κοντά στα Μέγαρα.

Την πυρόσβεση δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, που φτάνουν ακόμη και τα 7 μποφόρ.

Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στα Γεράνεια Όρη, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους έχουν κατακαεί, ενώ υπενθυμίζεται ότι μεγάλη πυρκαγιά είχε σημειωθεί στην περιοχή και το 2018.

Πέρα από τις φυσικές και υλικές απώλειες, η μεγάλη τραγωδία συντελείται στο γεγονός ότι χιλιάδες ψυχές μικρών ζώων χάνονται αυτήν την στιγμή στις φλόγες.

Όπως σημειώνει το φιλοζωικό σωματείο ANIMA, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που τα ζώα είναι ενήλικα και ίσως μπορούν να τρέξουν ή να πετάξουν μακριά από την πύρινη λαίλαπα, αυτή η εποχή είναι η χειρότερη για τους κατοίκους του δάσους. Στο τέλος της άνοιξης, τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές τους, στα κλαριά και στα λαγούμια.

Κρανίου τόπος: Έχουν καεί 20.000 στρέμματα δάσους

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση, έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους.

«Θα είναι μια δύσκολη βραδιά, ζητάμε σε όλους να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση. Δίνουμε μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες σε μια συγκυρία χρονική, η οποία δεν ευνοεί, όμως θέλω να επιβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας του κράτους είναι εκεί», είπε.

«Δίνουμε τον αγώνα μας ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή και να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια της πυρκαγιάς και να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες» κατέληξε.

Ο καπνός σκέπασε την Αττική

Σύννεφο καπνού έχει καλύψει από άκρη σε άκρη τον Αττικό ουρανό. Η φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης (19/05) στον Σχίνο και πλέον έχει φτάσει στο Αλεποχώρι, έχει σκοτεινιάσει τον ουρανό της Αττικής, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει τον ουρανό ενώ η μυρωδιά του καμένου στον αέρα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης οι καπνοί στην ατμόσφαιρα και οι στάχτες έφτασαν μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας με αρκετούς κατοίκους να βρίσκουν τέφρα στα μπαλκόνια τους.

Έως τις Κυκλάδες & την Ικαρία ο καπνός

Την ίδια ώρα, ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Πηγή: Mega.

Διαβάστε επίσης