Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Νέα Υόρκη – 20 χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους (video)

Νέα Υόρκη – 20 χρόνια από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους (video)
Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:29

11 Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος. Το Μπόινγκ πέφτει πάνω στον ουρανοξύστη και η συντριβή του καταγράφεται κατά τύχη από συνεργείο που ελέγχει διαρροή αερίου στο Κάτω Μανχάταν.

Το αεροπλάνο πετάει χαμηλά. Όλοι σηκώνουν τα μάτια ψηλά. Ο εφιάλτης εκτυλίσσεται μπροστά στα έντρομα μάτια των Νεοϋορκέζων.
Το δεύτερο Μπόινγκ χτυπάει τον βόρειο πύργο, τώρα όλοι ξέρουν: Η Αμερική δέχεται επίθεση. Οι κοντινές ταράτσες είναι γεμάτες με ανθρώπους που δεν πιστεύουν στα μάτια τους.

Στους δρόμους πανικός, τρόμος, απόγνωση. Άνθρωποι αποσβολωμένοι δεν ξέρουν τι συμβαίνει, πού να στραφούν.
Άντε, φύγετε, φύγετε όλοι από εδώ… Πάμε… Δεν είστε ασφαλείς εδώ… Φύγετε από εδώ…

Ο πρώτος πύργος που δέχθηκε την τρομοκρατική επίθεση καταρρέι. Κάποιοι θαρραλέοι έχουν το κουράγιο να σηκώσουν την κάμερα και να καταγράψουν τον εφιάλτη.

Η ζωή του πλανήτη άλλαξε ριζικά μετά από εκείνη τη μαύρη Τρίτη. Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους ελληνοαμερικανούς που σκοτώθηκαν

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από αυτή την θλιβερή επέτειο και πριν από λίγο είδαμε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο να πραγματοποίει επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των θυμάτων στο σημείο οπού έγινε η επίθεση. Ήταν σίγουρα μια συγκινητική βραδιά όπου εξελίχθηκε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς ακούσαμε να διαβάζονται και τα ονόματα των δεκάδων Ελληνοαμερικανών που έχασαν τραγικά τη ζωή τους εκείνη την ημέρα.

Παρόλα όμως αυτά, το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Ήταν αν θέλετε ένα μήνυμα ελπίδας που ενισχύθηκε και συμβολικά από το γεγονός ότι είδαμε τον ναό του Αγίου Νικολάου να φωταγωγείται για πρώτη φορά. Φωταγωγήθηκε όμως, από μέσα και όχι από έξω, και αυτό αν θέλετε ήταν ένα αρχιτεκτονικό τρικ του γνωστού σε όλους μας Σαντιάγκο Καλατράβα, καθώς ο τρούλος είναι διάφανος και έτσι το φως αναβλύζει μέσα από την ίδια την εκκλησία.

Και νομίζω πρέπει να σταθούμε στον Αγίο Νικόλαο όχι μόνο γιατί πρόκειται για μια ελληνική εκκλησία, αλλά κυρίως γιατί είναι ο μόνος ναός που βρίσκεται μέσα στο σημείο μηδέν, στο σημείο δηλαδή όπου πραγματοποιήθηκε το χτύπημα εναντίον των δίδυμων πύργων.

Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα που δυστυχώς πέρασε από χίλια μύρα κύματα και έφτασε οριακά στο σημείο να μην ολοκληρωθεί. Ευτυχώς με τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Ελληνοαμερικανοί, αλλά και την αποφασιστικότητα του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου που κατάφερε να συγκεντρώσει 17 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε σύντομο διάστημα, ο ναός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αν όλα πάνε καλά θα είναι έτοιμος για να ανοίξει τις πόρτες του την ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε επίσης