Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πειραιάς: Τίμησε την επέτειο από τη γενοκτονία των Ποντίων–Εκδήλωση στο «Πυρρίχειο Πέταγμα» (video)

Πειραιάς: Τίμησε την επέτειο από τη γενοκτονία των Ποντίων–Εκδήλωση στο «Πυρρίχειο Πέταγμα» (video)
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 - 16:36

103 χρόνια συμπληρώνονται από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο δήμος Πειραιά τίμησε με σεβασμό την ημέρα αυτήν με μια εκδήλωση μνήμης.

Ημέρα μνήμης και τιμής των 353.000 γενοκτονημένων ποντίων στον Πειραιά.

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας που αγκάλιασε όλους εκείνους που σαν πουλιά διάβηκαν το αιγαίο για να βρουν εδώ το δικό τους πάνδημο αποκούμπι μετά την καταστροφή.

Η εκδήλωση έγινε κάτω από το «Πυρρίχειο πέταγμα», ένα μνημείο που φιλοτέχνησε ο εικαστικός Παναγιώτης Ταϊγανίδης και αποτυπώνει 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.

Το μνημείο δώρισε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Υψηλά της Τραπεζούντας.

«Σήμερα όπως και σε κάθε επέτειο μνημονεύουμε τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα αλλά κι αυτούς που επέζησαν από την πατρώα γη έχοντας χάσει παιδιά, αδέλφια συγγενείς και φίλους», είπε η Φωτεινή Υψηλάντη, διευθύνουσα σύμβουλος Alter Ego Media.

«Θέλουμε σαν δήμος κι ο δήμαρχος ο Γιάννης Μώραλης να κρατάμε ζωντανά στις μνήμες των Ελλήνων και ειδικά των νέων ανθρώπων το τι έχει τραβήξει ο ελληνισμός στη διάρκεια των χρόνων μέχρι σήμερα», σημείωσε ο Δημήτρης Καρύδης, αντιδήμαρχος Πειραιά.

Στις εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων και χορούς από ποντιακά σωματεία.

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε επίσης

Άστατος ο καιρός την Τρίτη (video)

Άστατος ο καιρός την Τρίτη (video)

Θα παραμείνει ι η αστάθεια του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς στα ηπειρωτικά τμήματα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Άστατος καιρός το Σάββατο (video)

Άστατος καιρός το Σάββατο (video)

Από τα νότια έως και τα βόρεια της Πελοποννήσου, στα κεντροδυτικά της Στερεάς, τη βόρεια Θεσσαλία και την κεντρική και δυτική Μακεδονία στα ημιορεινά και ορεινά αναμένονται βροχές και μπόρες τις μεσημεριανές ώρες.