Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ρεύμα: Χαμηλότερες τιμές για τον Οκτώβριο δίνουν οι προμηθευτές (video)

Ρεύμα: Χαμηλότερες τιμές για τον Οκτώβριο δίνουν οι προμηθευτές (video)
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:42

Σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές.

Σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου.

Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25% χαμηλότερο σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, με την την αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου να δίνει τα σχετικά περιθώρια.

Με τις τιμές ωστόσο να παραμένουν παρά τις εκπτώσεις σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ύψος των επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πραγματική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να περιλαμβάνουν κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση, υψηλότερη στις χαμηλές καταναλώσεις.

Σήμερα ανακοινώνεται από το ΥΠ.ΕΝ. το νέο σχέδιο επιδότησης ρεύματος

Τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις και ένα μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας θα προβλέπει το νέο μοντέλο επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το νέο μοντέλο επιχορήγησης των τιμολογίων ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα προβλέπει την καθιέρωση τριών μηνιαίων κλιμακίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά θα ξεκινούν από τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση (πρώτο), το δεύτερο θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και το τρίτο τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Προβλέπεται ακόμη και η χορήγηση κλιμακωτών επιδοτήσεων. Κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης. Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμη πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες.

Παροχή έξτρα επιδότησης με μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ρεύματος. Όσοι καταναλωτές ανήκουν στο κλιμάκιο (τρίτο) της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες από πέρυσι θα παίρνουν έξτρα επιδότηση. Τέτοια ώστε να φτάνουν στο ύψος του δεύτερου κλιμακίου. Εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης του πρώτου κλιμακίου.

Φυσικό αέριο: Διπλή παρέμβαση για 700.000 νοικοκυριά από κράτος και ΔΕΠΑ

Το σενάριο που φαίνεται αυτή τη στιγμή να κλειδώνει είναι τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο να επιδοτηθούν οριζόντια με ένα ποσό της τάξης των 80€/MWh.

Η εν λόγω επιδότηση θα είναι οριζόντια για όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από την κατανάλωση και μένει να φανεί αν θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τους υπόλοιπους μήνες της περιόδου θέρμανσης.

Το ποσό της οριζόντιας επιδότησης που θα δοθεί φέτος θα ενσωματώνει τόσο την κρατική επιδότηση όσο και την έκπτωση που είχε δοθεί πέρυσι από την ΔΕΠΑ στους οικιακούς καταναλωτές.

Πώς να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας

Στον τομέα της θέρμανσης καλό είναι να αποφεύγουμε τα αερόθερμα, τις σόμπες αλογόνου κα το ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού. Το κλιματιστικό για θέρμανση το βάζουμε στους 19 με 20 βαθμούς κελσίου. Στο μαγείρεμα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την χύτρα ταχύτητα για εξοικονόμηση χρόνου αλλά και ενέργειας.

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε επίσης