Ντουντούκα
Ελλάς, Ευρώπη, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Οι αβάντες της ΟΧΕ στην ΑΕΚ και το «αμαρτωλό» παρασκήνιο!

Οι αβάντες της ΟΧΕ στην ΑΕΚ και το «αμαρτωλό» παρασκήνιο!
Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021 - 15:07

Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις που αφορούν το μέλλον του Χάντμπολ στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Handball Premier και της Α1 Γυναικών. Εξελίξεις που συντελούνται κυρίως στο παρασκήνιο και ουδεμία σχέση έχουν με την «πραγματικότητα» που παρουσιάζει ο εξαρτημένος από την Ελληνική Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης επικοινωνιακός μηχανισμός.

Καταβάλλεται μια προσπάθεια από συγκεκριμένα ελεγχόμενα μέσα να παρουσιαστεί ως κοινή βούληση των ομάδων η επανέναρξη του πρωταθλήματος. Εδώ στον «ΚΠ» καταγράψαμε στο ρεπορτάζ τις προηγούμενες ημέρες την κατάσταση ως έχει και όχι όπως την μετέφερε η ΟΧΕ στην επίσημη ενημέρωσή της αλλά και μέσω της… αρθρογραφίας που έκανε την εμφάνισή της.

Επειδή ωστόσο, οι άνθρωποι που κρατούν τις τύχες του αθλήματος στα χέρια τους φαίνεται ότι λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων δυο μόνο ομάδων (της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ) και αγνοούν παντελώς κάθε έννοια ισονομίας, δίνοντας όχι μόνο χώρο αλλά υποστηρίζοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καταγράφουμε τα πεπραγμένα τους και το ρόλο που έχουν διαδραματίσει τόσο την περσινή αμαρτωλή σεζόν όσο και την φετινή.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που κρατούν τις τύχες του Χάντμπολ στα χέρια τους και οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει να το εξελίξουν, το μαρτυρούν μεταξύ άλλων οι μηδενικές προκρίσεις σε σύνολο 92 διοργανώσεων, των Εθνικών Ομάδων, όλων των ηλικιακών κατηγοριών τα τελευταία 15 χρόνια, για πολλοστή φορά έχουν με την συμπεριφορά τους υπερβεί τα εσκαμμένα.

Ό,τι θέλουν οι «κιτρινόμαυροι»

Πριν περάσουμε στα… φρέσκα κουλούρια ας θυμηθούμε τα πεπραγμένα της διοίκησης Γκαντή κατά την περσινή σεζόν, όπου σκανδαλωδώς και σε παγκόσμια πρωτοτυπία απένειμε τίτλο στην ισοβαθμία (!) στα χαρτιά στην ΑΕΚ του Παπασταμάτη. Πέρσι λοιπόν, ενώ ο κ. Γκαντής είχε δεσμευθεί ότι δεν θα κριθεί ο τίτλος στα χαρτιά, αποφάσισε πρώτος από όλους τους προέδρους των Ελληνικών Ομοσπονδιών, να απονείμει στα χαρτιά τον τίτλο στους κιτρινόμαυρους. Στην ισοβαθμία και χωρίς να έχει παιχτεί το παιχνίδι του β’ Γύρου, ανάμεσα στους δυο διεκδικητές του πρωταθλήματος, Ολυμπιακό και ΑΕΚ!

Τι έλεγε πέρσι ο Ολυμπιακός; Ότι παίζει σε κάθε περίπτωση που είχε τεθεί υπό εξέταση συμφωνώντας κατά σειρά να κριθεί ο τίτλος σε ένα παιχνίδι (αυτό της κανονικής διάρκειας του β’ γύρου στην έδρα της ΑΕΚ), για υγειονομικούς λόγους προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι διασποράς του COVID-19. Εν συνεχεία συμφωνούσε να παίξει σε τριάδα αγώνων και προκειμένου να κριθεί ο τίτλος στο γήπεδο, δεν είχε αντίρρηση να παίξει και σε 5 αγώνες.

Τι έλεγε η ΑΕΚ πέρσι; Η ΑΕΚ δήλωσε ότι ο προπονητής της θέλει μόνο την πεντάδα των αγώνων. Δηλαδή φοβήθηκε να παίξει και ένα μόνο ματς στην έδρα της και μια σειρά τριών αναμετρήσεων.

Τι έκανε τελικά ο κ. Γκαντής; Αποφάσισε να δώσει τον τίτλο στα χαρτιά στην ΑΕΚ! Αυτό έκρινε ότι ήταν μάλλον το καλό του Χάντμπολ, να απαξιώσει με αυτόν τον τρόπο μια ολόκληρη σεζόν και τους κόπους των αθλητών στους οποίους δεν έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Αποφάσισε λοιπόν την κορυφαία κατηγορία της ομοσπονδίας να την κρίνει με αυτή του την απόφαση, ενώ λίγο αργότερα επέτρεψε την διεξαγωγή όλων των ηλικιακών πρωταθλημάτων! Οι μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες έπαιξαν κανονικά δηλαδή εν μέσω πανδημίας αλλά το κορυφαίο πρωτάθλημα της σεζόν το σταμάτησε άρον-άρον για να το απονείμει στην ΑΕΚ.

Κάπως έτσι, ένα πρωτάθλημα που αλλοιώθηκε σε όλη τη διάρκεια του και πάλι με ευθύνη της ΟΧΕ, με την ατιμωρησία της ΑΕΚ για την εισβολή των οπαδών της στον αγωνιστικό χώρο στον τελικό του 2019, κατέληξε στην… αγαπημένη ομάδα της Ομοσπονδίας. Και κάπως έτσι στερήθηκε από τον Ολυμπιακό ο πρώτος τίτλος του πρωταθλήματος μετά από ισάριθμες κατακτήσεις νταμπλ στα δυο πρώτα δυο χρόνια λειτουργίας του τμήματος Χάντμπολ, όπου είχε διαλύσει αγωνιστικά την ΑΕΚ.

Το φετινό «σκριν» στον Παπασταμάτη

Και πάμε στα φρέσκα κουλούρια τώρα, που επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα ότι μιλάμε για μια ομοσπονδία η οποία έχει ταχθεί, με την ΑΕΚ και το χρήμα που σκορπάει σε αυτή την περίοδο κόντρα σε κάθε λογική, ο χρηματοδότης της Σταμάτης Παπασταμάτης. Ο οποίος αντί να κοιτάξει να εξοφλήσει διαταγές πληρωμής που εκκρεμούν, διπλασίασε το μπάτζετ εν μέσω πανδημίας, «χτύπησε» όλους σχεδόν τους παίκτες τους Ολυμπιακού και ομολογουμένως δημιούργησε μια ομάδα που θεώρησαν αρκετοί βάσει μπάτζετ, φαβορί για τον τίτλο.

Φέτος λοιπόν από τη στιγμή που ο κορονοϊός επιμένει και ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη, βιώνουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το λουκέτο στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό. Η πάγια και πολλάκις διαπιστωμένη στάση της ΟΧΕ, να «σκρινάρει» για λογαριασμό του Παπασταμάτη, παραμένει και αυτή ως δεδομένο, με βάση τον τρόπο που λειτουργεί ο κ. Γκαντής.

Τη στιγμή που η πλειοψηφία των ομάδων εκφράζει τους προβληματισμούς της για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, αφού αδυνατεί να ανταποκριθεί στα οικονομικά βάρη, η ΟΧΕ επιμένει να παρουσιάζει μια εικόνα ότι οι σύλλογοι θέλουν να παίξουν.

Τη στιγμή που οι ομάδες διατυπώνουν ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα κόστη, οι απαντήσεις που εισπράττουν από την ομοσπονδία είναι στο στυλ: «Μπείτε να παίξετε, καλύψτε τα λειτουργικά έξοδα και αφήστε τους παίκτες».

Αλλοίωσαν το πρωτάθλημα, αλλοιώνουν και την πραγματικότητα!

Παράλληλα η συμπεριφορά εκ μέρους της Ομοσπονδίας που καταδεικνύει την πλήρη ταύτισή της με τα συμφέροντα που αποδεδειγμένα έχει εξυπηρετήσει και παλεύει να ικανοποιήσει και τώρα, είναι το γεγονός της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αναφορικά με τις θέσεις που υποστηρίζει ο Ολυμπιακός. Επιχειρεί σκόπιμα μέσω διαρροών, κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων και… τηλεφωνημάτων να υποδείξει τον Ολυμπιακό ως υπέρμαχο της διακοπής του πρωταθλήματος. Η στάση των «ερυθρολεύκων» είναι απόλυτα ξεκάθαρη, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ή παρερμηνείας και εκφράστηκε διά στόματος Τίμη Πουρνάρα στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ομάδων.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αγωνίζεται υπό συνθήκες συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης και τήρησης υγειονομικού πρωτοκόλλου. Παράλληλα ζητάει απαντήσεις στα ερωτήματα του αθέμιτου ανταγωνισμού τα οποία η ίδια η ομοσπονδία δημιούργησε και τα οποία θα αναλύσουμε στη συνέχεια. Αυτό που δεν κατανοεί ο σύλλογος είναι πως ζητάνε από τις ομάδες να επιστρέψουν στις προπονήσεις χωρίς να τους ενημερώνουν για το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και επιδιώκουν να τις φορτώσουν με έξοδα, χωρίς να έχουν δοθεί οι απαραίτητες απαντήσεις και οι εγγυήσεις ότι, οι κόποι και οι θυσίες στις οποίες θα υποχρεωθούν τα σωματεία «για το καλό του χάντμπολ» θα έχουν αντίκρισμα. Το ότι επιτρέπονται οι προπονήσεις και στις υπόλοιπες ομάδες, μετά από 2,5 περίπου μήνες δεν αποτελεί λόγο θριαμβολογίας από τη στιγμή που έχει χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος, έχει αλλοιωθεί κάθε έννοια ισονομίας του πρωταθλήματος και δεν υπάρχει διαβεβαίωση για την ημερομηνία έναρξης.

Η κωλοτούμπα του «αταλάντευτου» ΠΑΟΚ!

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, η δεύτερη ομάδα που τάχθηκε με την θέση της κατ’ εξακολούθηση ευνοημένης ΑΕΚ, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι υπέρ της επανέναρξης του πρωταθλήματος και ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για αυτό, ήταν ο ΠΑΟΚ! Ναι ο ΠΑΟΚ! Ο έτερος δικέφαλος και ζωηρός υπέρμαχος του κινήματος της παύλας. Ο μοναδικός σύλλογος που το Νοέμβριο ζητούσε το λουκέτο, τονίζοντας μεταξύ άλλων στην επίσημη ανακοίνωση του: «Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργείται για την συνέχιση ή όχι των πρωταθλημάτων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλημάτων κατά την διάρκεια της καραντίνας μέχρι 30/11, δηλώνει την πάγια και αταλάντευτη θέση του, για διακοπή αυτών για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου». Τώρα η πάγια και αταλάντευτη θέση του για διακοπή των πρωταθλημάτων, πήγε περίπατο, αφού είδε… φως και μπήκε, επιδόθηκε σε μια μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα και δήλωσε ότι θέλει να αγωνιστεί, καθώς το «bonus» μια κατάκτησης πρωταθλήματος στο Χάντμπολ Γυναικών, είναι ισχυρότερο από το να αυτοαναιρείται ως σύλλογος και να χάνει με την αλλαγή της στάσης του οποιοδήποτε ίχνος σοβαρότητας.

Μιλούν απαξιωτικά για τον Ολυμπιακό!

Την ίδια ώρα που πλειοψηφία των ομάδων εκφράζει σοβαρούς προβληματισμούς, η ΟΧΕ επιδίδεται σε ευχολόγια και δεν δίνει καμία ουσιαστική λύση. Δέχεται μια ομάδα να κάνει προπονήσεις από το Νοέμβριο, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι έχουν σταματήσει κάθε δραστηριότητα, για να παίξει δυο παιχνίδια στην Ευρώπη που κέρδισε με 20 γκολ διαφορά. Είναι η ίδια ομοσπονδία που φέτος για πρώτη φορά επέτρεψε στην πρωταθλήτρια (έστω και στα χαρτιά και στην ισοβαθμία) ομάδα να μετέχει στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Υποστηρίζει έτσι την ύπαρξη αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού σε κανένα άλλο σπορ δεν συμβαίνει αυτό, να κάνει προπόνηση μόνο ο ένας από τους δυο διεκδικητές του τίτλου. Και οι τύποι αυτοί ξεπερνούν κάθε όριο γελοιότητας, με επιχειρήματα που δείχνουν ότι είναι ακατάλληλοι για τη λήψη σωστών αποφάσεων που διέπονται από αίσθημα δικαίου και λογικής. Από επίσημα χείλη αρμοδίων της ΟΧΕ, ακούστηκε το… αμίμητο: «ας έπαιζε και ο Ολυμπιακός Ευρώπη, για να κάνει προπονήσεις»! Λες και υπήρξε ενημέρωση το καλοκαίρι, από την ΟΧΕ, ότι όποιος παίζει Ευρώπη, θα προπονείται ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρο λόγω πανδημίας! Αυτοί οι τύποι λοιπόν, κρίνουν ειρωνικά τις αποφάσεις του μεγαλύτερου πολυαθλητικού συλλόγου! Μιλάμε για φοβερά πράγματα!

Παράλληλα φροντίζει η ΟΧΕ, για την δημιουργία προκήρυξης του πρωταθλήματος, η οποία θα της επιτρέπει να… διαλέξει τον πρωταθλητή οποιαδήποτε στιγμή. Ακόμα δηλαδή και αν ξεκινούσε κάποια στιγμή το πρωτάθλημα τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε μετά από δυο αγωνιστικές να το διακόψει για να το απονείμει όπου κρίνει αυτή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μια προσπάθεια με τηλεφωνικές παρεμβάσεις ακόμα και του ίδιου του προέδρου της Ομοσπονδίας Κωνσταντίνου Γκαντή, να πειστούν οι εκπρόσωποι των ομάδων να μετέχουν στο πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ημερομηνία έναρξης. Και αν αυτή η διαδικασία, μπορεί να θεωρεί θεμιτή από ορισμένους, αυτές που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, είναι οι αναφορές που επικαλούνται οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας προκειμένου να πείσουν τις υπόλοιπες ομάδες (πλην ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) να δεχθούν να αγωνιστούν.

Είναι τέτοια η πρεμούρα τους να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα άλλων, που έχουν το θράσος να πιάνουν στο στόμα τους και τον Ολυμπιακό, για τον οποίο υποστηρίζουν δεξιά και αριστερά ότι θέλει να διακοπεί το πρωτάθλημα γιατί δεν έχει λεφτά!

Αυτοί που δεν έχουν βάλει ευρώ από την τσέπη τους για το άθλημα, και που όλο λένε ότι δεν έχουν λεφτά για οτιδήποτε, πιάνουν στο στόμα τους τον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας και μιλάνε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τα μέλη της διοίκησης του! Διακινούν αισχρά ψέματα για τον εκπρόσωπο και εκ των χρηματοδοτών του τμήματος Τίμη Πουρνάρα, τον οποίο με στοχευμένα δημοσιεύματα επιχειρούν να αποδομήσουν.

Είναι ενήμερος ο κ. Αγγελούδης;

Αλήθεια, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Στέλιος Αγγελούδης, πρώην πρόεδρος της ΟΧΕ και μέντορας του κ. Γκαντή, ένας άνθρωπος που υπηρετεί επί σειρά ετών το χάντμπολ, γνωρίζει τα παιχνίδια που παίζονται στο παρασκήνιο αυτό το διάστημα; Είναι σύμφωνος ο εκπρόσωπος του Χάντμπολ στην Ε.Ο. Ε., με αυτές τις πρακτικές που πλήττουν κάθε έννοια αξιοπιστίας, ισονομίας και τσαλακώνουν την εικόνα του αθλήματος;

Αν τα γνωρίζει και τα επιτρέπει εκτίθεται και ο ίδιος προσωπικά… Διαφορετικά οφείλει να συνετίσει τον… διάδοχό του στον προεδρικό θώκο της ΟΧΕ…

** Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον Κόκκινο Πρωταθλητή, στις 7/1/2020. **

Διαβάστε επίσης