Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Χρόνια Πολλά «Πιστολέρο»!

Χρόνια Πολλά «Πιστολέρο»!
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 - 11:59

Η πορεία του Κώστα Μήτρογλου στον Ολυμπιακού αναμφίβολα έχει περάσει ανάμεσα από χίλια κύματα, περιπλανώμενη από στάδια απόλυτης καταξίωσης, αλλά και αμφισβήτησης για τον Έλληνα επιθετικό, που δεδομένα αποτελεί κεφάλαιο και σημείο αναφοράς της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου.

Τα πρώτα χρόνια

Ήταν καλοκαίρι του 2007 όταν ο ποδοσφαιρικά αναθρεμμένος στη Γερμανία νεαρός επιθετικός κέντριζε επάνω του τα βλέμματα, πρωταγωνιστώντας στην ξέφρενη πορεία της Εθνικής Νέων έως τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Αυστρία. Άμεσα ο Ολυμπιακός φρόντισε να κάνει τη κίνηση ματ και να επαναπατρίσει το 19χρονο άσο της Γκλάντμπαχ, επενδύοντας στο διαφαινόμενο «φονικό» του ένστικτο. Ο Μήτρογλου πιάνει λιμάνι και παρά το νεαρό της ηλικίας του, αλλά και το γεγονός πως έχει να ανταγωνιστεί στον Πειραιά τα «βαριά» ονόματα των Ντάρκο Κοβάσεβιτς και Μιχάλη Κωνσταντίνου, κατορθώνει να λάβει τις ευκαιρίες του και να αφήσει με το «καλησπέρα» το στίγμα του στην ομάδα.

Με μοναδικό σκόρερ και κορυφαίο τον ίδιο, ο Ολυμπιακός κατακτά τον Οκτώβριο του 2007 το Σούπερ Καπ Ελλάδας απέναντι στην ΑΕΛ, αντίπαλο κόντρα στον οποίο ευτύχησε να σκοράρει μερικούς μήνες αργότερα το γκολ... της δεκαετίας! Στις 6 Απριλίου του 2008 ο «Μητρογκόλ» βάζει φωτιά στις κερκίδες του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», πετυχαίνοντας στην εκπνοή της συνάντησης το τελικό 2-1, που επί της ουσίας χάριζε ένα ολόκληρο Πρωτάθλημα στους ερυθρόλευκους. Η σεζόν ολοκληρώνεται με την κατάκτηση και των τριών εγχώριων τίτλων και με άκρως θετικό πρόσημο για τον ταλαντούχο επιθετικό, η επόμενη χρονιά όμως βρίσκει τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας και το Μήτρογλου να φέρει περιορισμένο ρόλο στην επίτευξη του νταμπλ.

Η καθιέρωση

Η σεζόν 2009-10 ξεκινάει με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό και τον Κώστα Μήτρογλου, ευνοημένο και από τις συνθήκες και απ' τους πολλαπλούς τραυματισμούς των συμπαικτών του στη γραμμή κρούσης, να «αρπάζει απ’ τα μαλλιά» τις ευκαιρίες του. Ο «πιστολέρο» παίρνει φανέλα βασικού, σκοράρει πολύτιμα τέρματα στην πορεία της ομάδας έως τους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ πρωταγωνιστεί απόλυτα και σε μία αλησμόνητη ερυθρόλευκη βραδιά στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο.

Στις 29 Νοεμβρίου του 2009, στο ντέρμπι κορυφής, ο Μήτρογλου εκτελεί εις διπλούν τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός θριαμβεύει με 2-0 και ο Έλληνας επιθετικός χαράζεται στην καρδιά της κερκίδας. Η χρονιά θα κλείσει με τον Ολυμπιακό να μένει για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια μακριά απ' τους τίτλους, έχοντας κερδίσει όμως έναν αθλητή με σπουδαίο υπόβαθρο.

Αμφισβήτηση και δανεισμοί

Παρά το εντυπωσιακό ξεπέταγμα του Μήτρογλου την προηγούμενη σεζόν, η άφιξη Βαλβέρδε για δεύτερη φορά στο λιμάνι, το καλοκαίρι του 2010, γεννούσε ερωτηματικά για την πορεία του Έλληνα φορ στην ομάδα. Ο «πιστολέρο» ξεκινάει τη χρονιά ως βασικός, πολύ σύντομα όμως ο Ισπανός τεχνικός παραγκωνίζει το Μήτρογλου από τα πλάνα του, με τους δυο τους να μην καταφέρνουν ουδέποτε να προσαρμοστούν ο ένας στα μέτρα του άλλου, ελέω και της αυστηρής πειθαρχίας που επιθυμούσε να επιβάλλει ο Βαλβέρδε, έναντι του εκρηκτικού χαρακτήρα του διεθνή άσου. Τον Ιανουάριο του 2011 ο Μήτρογλου παραχωρείται δανεικός στον Πανιώνιο, ώστε να λάβει εκεί τις ευκαιρίες που στερήθηκε, με τη φανέλα του οποίου σκοράρει κατά ριπάς, η εντυπωσιακή αγωνιστική του παρουσία ωστόσο δε μοιάζει αρκετή για να μεταπείσει το «μυρμήγκι». Έτσι η σεζόν 2011-12 βρίσκει το Μήτρογλου εκ νέου δανεικό, αυτή τη φορά στον Ατρόμητο και για ακόμα μία φορά μεγαλουργεί, σκοράροντας ασταμάτητα και οδηγώντας την ομάδα τους έως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, κόντρα στον Ολυμπιακό, πείθοντας και τον πλέον δύσπιστο πως αξίζει μία θέση στο ρόστερ των πρωταθλητών.

Επιστροφή και εκτόξευση

Πιο ώριμος από ποτέ, το καλοκαίρι του 2012 ο Μήτρογλου επιστρέφει στους Πειραιώτες, έπειτα από το δεύτερο δανεισμό του και φροντίζει να μην απογοητεύσει όσους τον πίστεψαν. Τη σεζόν 2012-13, από κοινού με το Ραφίκ Τζεμπούρ, ηγείται της επιθετικής γραμμής των Πειραιωτών, οδηγώντας τους στην κατάκτηση του νταμπλ, ενώ σκοράρει και τέσσερις φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα σε Άρσεναλ και Μονπελιέ, με πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή το τέρμα του κόντρα στους πρωταθλητές Γαλλίας, τον Οκτώβριο του 2012, που σφράγισε στην εκπνοή της αναμέτρησης τον ιστορικό θρίαμβο του Ολυμπιακού με 1-2 στο Σταντ ντε λα Μοσσόν. Η χρονιά θα ολοκληρωθεί με τον επιθετικό της εθνικής ομάδας να μετράει 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, η απόλυτη καταξίωση όμως έμελλε να ρθει λίγους μήνες αργότερα. Με το Μίτσελ να ποντάρει στην κλάση του και με τον ίδιο να συνθέτει εκπληκτικό δίδυμο με το σπουδαίο Χαβιέρ Σαβιόλα, εκτοξεύει μέσα σε ελάχιστο διάστημα τις μετοχές του! Μέχρι τα μέσα της περιόδου 2013-14 ο Μήτρογλου σκοράρει 14 φορές στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, στέλνει με δικά του τέρματα, στα μπαράζ κόντρα στη Ρουμανία, την Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει χατ-τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ, όταν στις 2 Οκτωβρίου του 2013 ο Ολυμπιακός φεύγει νικητής με το εμφατικό 0-3 από το Βέλγιο κόντρα στην Άντερλεχτ. Με την εγχώρια πραγματικότητα να φαντάζει πλέον «μικρή» έναντι των κατορθωμάτων του, έρχεται τον Ιανουάριο του 2014 η εξωπραγματική πρόταση από την Πρέμιερ Λιγκ και απ' τη Φούλαμ, για να ντύσει τον «πιστολέρο» στα χρώματα των Λονδρέζων, έναντι περίπου €15.000.000.

Δυσκολία προσαρμογής και επαναπατρισμός

Φέροντας μαζί του στο «νησί» προβλήματα μικροτραυματισμών, ο διεθνής φορ δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα, η οποία με τη σειρά της δεν κατορθώνει να διασωθεί από τον υποβιβασμό. Ο Μήτρογλου συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και λίγο αργότερα ο Ολυμπιακός, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, ντύνει, με τη μορφή δανεισμού, εκ νέου στα ερυθρόλευκα το αγαπημένο παιδί της κερκίδας. Ταλαιπωρημένος από τους τραυματισμούς και την αγωνιστική του απραξία, ο Μήτρογλου δείχνει να υστερεί σε εκρηκτικότητα, συμβάλει όμως τα μέγιστα στην εγχώρια και ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού, τινάζοντας τα αντίπαλα δίχτυα συνολικά 19 φορές, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τέρματά του κόντρα σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάλμε, στις σπουδαίες νίκες των Πειραιωτών, με 3-2 και 4-2 αντίστοιχα, στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Με την ολοκλήρωση της περιόδου και αφού πρώτα είχε στεφθεί για ακόμα μία φορά πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδας, ο Μήτρογλου αποχαιρετά και πάλι το μεγάλο λιμάνι.

Σπουδαία παρουσία στα γήπεδα της Ευρώπης

Η διετία 2015-17 θα αποτελέσει εκ των κορυφαίων για το Μήτρογλου, που αρχικά ως δανεικός από τη Φούλαμ και έπειτα ως εξ ολοκλήρου ποδοσφαιριστής των «αετών», θα οργιάσει στα γήπεδα της Πορτογαλίας με τα χρώματα της Μπενφίκα, «ματώνοντας» τα αντίπαλα δίχτυα, κατακτώντας μαζί της δύο Πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Σούπερ Καπ. Το καλοκαίρι του 2017 η Μαρσέιγ θα προσφέρει στη Μπενφίκα €15.000.000 για να κατηφορίσει ο Μήτρογλου στο Γαλλικό Πρωτάθλημα και παρά την έντονη αμφισβήτηση σκοράρει δεκατρείς φορές στη διάρκεια της πρώτης του σεζόν στους Μασσαλιώτες, κρεμώντας στο στήθος του το ασημένιο μετάλλιο του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 ο «πιστολέρο» αγωνίζεται ως δανεικός από του Γάλλους με τη φανέλα του μεγαθήριου του τουρκικού ποδοσφαίρου, της Γαλατασαράι.

Για περισσότερες θρυλικές ιστορίες ακολουθήστε το legend_stories7 στο Instagram, κάνοντας «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο: legend_stories7

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Χρόνια Πολλά «Πιστολέρο»!
Χρόνια Πολλά «Πιστολέρο»!
Χρόνια Πολλά «Πιστολέρο»!
Χρόνια Πολλά «Πιστολέρο»!
Χρόνια Πολλά «Πιστολέρο»!

Διαβάστε επίσης

Οι διπλοί «πράκτορες»

Οι διπλοί «πράκτορες»

Ο Ολυμπιακός διασταυρώνει τα ξίφη του με τον Παναθηναϊκό και το Legend_Stories7 θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες που ακολούθησαν το… δρομολόγιο.

Έφηβος… 94 ετών

Έφηβος… 94 ετών

Ο κορυφαίος πολυαθλητικός οργανισμός της Γης συμπληρώνει 94 χρόνια ένδοξης ιστορίας και το Legend_Stories7 κάνει ταξίδι στο χρόνο!

«Εκεί ψηλά, στο Ντέλλε Άλπι...»

«Εκεί ψηλά, στο Ντέλλε Άλπι...»

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από τη μονομαχία του Ολυμπιακού κόντρα στη Γιουβέντους για τα προημιτελικά του Champions League και το Legend_Stories7 θυμάται την πιο «γλυκιά» ήττα της ερυθρόλευκης ιστορίας.