Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Στη Ρώμη και στον τελικό...»

«Στη Ρώμη και στον τελικό...»
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 - 08:40

Η 24η Απριλίου αποτελεί ημερομηνία σταθμό για την ιστορία του κορυφαίου πολυαθλητικού οργανισμού της Γης. Είναι η ημέρα που πριν από 22 χρόνια, το 1997, ο Ολυμπιακός σφράγιζε την υπεροχή του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με την κατάκτηση του πρώτου, πολυπόθητου, στέμματος του και στέφονταν στη Ρώμη αυτοκράτορας της Γηραιάς Ηπείρου, σκορπώντας ρίγη περηφάνιας στα εκατομμύρια των πιστών του!

Κάθε αρχή και δύσκολη

Ο δρόμος προς το έπος των Πειραιωτών σίγουρα δεν υπήρξε «στρωμένος με ροδοπέταλα». Έχοντας να διαχειριστούν τη διαδοχή του Γιάννη Ιωαννίδη από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, οι ερυθρόλευκοι πραγματοποιούν «μουδιασμένη» αφετηρία, με αποκορύφωμα την ταπεινωτική ήττα από τον άσημο ΒΑΟ. Ο Ολυμπιακός καταφέρνει τελικά να προκριθεί από τον Α' γύρο της Ευρωλίγκα με το, μάλλον, απογοητευτικό ρεκόρ 5-5, ενώ η πρόκριση από το Β' γύρο θα έρθει με ρεκόρ 4-2 και με πλέον χαρακτηριστικές στιγμές του θριάμβους κόντρα στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε Ελλάδα και Ρωσία. Στη φάση των 16 οι ερυθρόλευκοι θα βρουν απέναντί τους την Παρτίζαν και παρά το μειονέκτημα έδρας αλλά και την ήττα τους στο Φάληρο, θα καταφέρουν να πάρουν μία σπουδαία πρόκριση, καθώς με τον Φράνκο Νάκιτς να οργιάζει και να αφήνει τη σφραγίδα του στη σειρά, οι Πειραιώτες θα αποδράσουν δύο φορές νικητές από τη Σερβία και με σκορ 1-2 θα πάρουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά του θεσμού.

«Εμείς, από τους πρόποδες της Γης...»

Το τελευταίο εμπόδιο του Ολυμπιακού για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της Ρώμης ακούει στο όνομα Παναθηναϊκός, με τις μνήμες από τους ιστορικούς ερυθρόλευκους θριάμβους στους ημιτελικούς του 1994 και του 1995 να παραμένουν νωπές. Στις 27 Μαρτίου του 1997 η αρμάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ταπεινώνει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με το εμφατικό 49-69, για να πανηγυρίσει λίγες ημέρες αργότερα την τρίτη της συμμετοχή στην τελική φάση της Ευρωλίγκα μέσα σε τέσσερα χρόνια, έπειτα από τη νίκη με 65-57 στο ΣΕΦ, εν μέσω αποθέωσης στο φαληρικό στάδιο. Θα ακολουθήσει η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου κατά την απονομή ο αρχηγός Γιώργος Σιγάλας θα αναφωνήσει «Το πρώτο...!» και θα προοικονομήσει τη λαμπρή συνέχεια.

Αυτοκράτορας της Ευρώπης

Με αδιαφιλονίκητο ηγέτη τον Αμερικανό Ντέιβιντ Ρίβερς, με την παρουσία χιλιάδων πιστών ακολούθων του στις κερκίδες του Παλαέουρ της Ρώμης και με τη δίψα για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο, οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς υποτάσσουν στις 22 Απριλίου τη σλοβένικη Ολίμπια Λουμπλιάνας στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ με 74-65 και παίρνουν την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης για τρίτη... και φαρμακερή φορά. Στις 24 Απριλίου του 1997 θα γραφτεί ένα μυθικό ερυθρόλευκο έπος, καθώς η παρέα του σπουδαίου Ρίβερς και των Σιγάλα, Τόμιτς, Φασούλα, Τάρλατς, Νάκιτς, Βελπ, Παπανικολάου και των άλλων παιδιών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη Μπαρτσελόνα του Τζόρτζεβιτς και του Καρνισόβας και επικρατώντας με 73-58 αναρριχάται στο πρώτο σκαλί του ευρωπαϊκού βάθρου! Η μέρα γίνεται νύχτα σε Ελλάδα και Ιταλία από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των φίλων των Πειραιωτών, που βλέπουν το πολυπόθητό τους όνειρο να λαμβάνει σάρκα και οστά. Η σεζόν θα ολοκληρωθεί με τον πλέον ιδανικό τρόπο, έπειτα και από την κατάκτηση του τρίτου τίτλου, του Πρωταθλήματος Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ, με σκορ 3-1 νίκες στους τελικούς της Α1, για να σφραγιστεί μία πορεία που εξελίχτηκε σαν παραμύθι, πέρασε ανάμεσα από χίλια κύματα και έφτασε στο απόγειο της με τον Ολυμπιακό αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο της ευρωπαϊκής καλαθοσφαίρισης.

Ο Φράνκο Νάκιτς, μιλώντας στο Legend_Stories7 για εκείνη την επιτυχία, τονίζει χαρακτηριστικά: «Ήταν μία τεράστια επιτυχία, με τον κόσμου του Θρύλου στο πλευρό μας! Μία αξέχαστη στιγμή!»

Για περισσότερες θρυλικές ιστορίες ακολουθήστε το legend_stories7 στο Instagram, κάνοντας «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο: legend_stories7

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Στη Ρώμη και στον τελικό...»
«Στη Ρώμη και στον τελικό...»
«Στη Ρώμη και στον τελικό...»

Διαβάστε επίσης

Πάουελ: «Είχαμε πίστη!»

Πάουελ: «Είχαμε πίστη!»

Το Legend_Stories7 επικοινώνησε με τον Τζος Πάουελ, ο οποίος μοιράστηκε τις αναμνήσεις του με τους αναγνώστες του gavros.gr, με αφορμή το μυθικό back to back από τον Ολυμπιακό.

Χρόνια Πολλά Ντουντού!

Χρόνια Πολλά Ντουντού!

Ο Ντουντού Σεαρένσε συμπληρώνει 36 χρόνια ζωής και το Legend_Stories7 κάνει αναδρομή στην πορεία του Βραζιλιάνου αστέρα!