Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Καστίγιο: «Δεν ήθελα να φύγω...»

Καστίγιο: «Δεν ήθελα να φύγω...»
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 - 01:45

Ο Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή που ταύτισε το όνομά του με τη «χρυσή εποχή» του Ολυμπιακού, λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας χάρη στην εκρηκτική του ψυχοσύνθεση, κέντρισε επάνω του τα φώτα του διεθνούς ποδοσφαιρικού στερεώματος και χάρισε αλησμόνητες στιγμές στο φίλαθλο κοινό, καταφέρνοντας σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία να αποτελέσει σημείο αναφοράς! Δώδεκα χρόνια έπειτα από το καλοκαίρι του 2007 και την αποχώρησή του από το μεγάλο λιμάνι, ο Καστίγιο, συμπληρώνοντας πια το 35ο έτος της ηλικίας του, ξεδιπλώνει στο Legend_Stories7 τις αναμνήσεις του!

Η πορεία προς την καθιέρωση

Γεννημένος το 1984 στο Μεξικό, αλλά μεγαλωμένος στην Ουρουγουάη, δεν αργεί να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Σε εφηβική ηλικία φοράει τα χρώματα της Ντανούμπιο και εντυπωσιάζει, φτάνοντας στην «πόρτα» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι συγκυρίες ωστόσο ευνοούν τον Ολυμπιακό, ο οποίος το 2000 αποσπά την υπογραφή του 16χρονου ταλαντούχου μεσοεπιθετικού. Ο Καστίγιο αφήνει άμεσα άκρως θετικά δείγματα γραφής, ενώ λόγω του νεαρού της ηλικίας του φέρει την πρώτη του τριετία στην ομάδα συμπληρωματικό ρόλο στην πορεία προς την κατάκτηση τριών Πρωταθλημάτων και την επίτευξη του ιστορικού ρεκόρ των επτά διαδοχικών τίτλων. Η σεζόν 2003-04 θα βρει τον βιρτουόζο άσο με σαφώς βελτιωμένο ρόλο στην ομάδα, σκοράροντας μάλιστα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα σε Ρεάλ Σοσιεδάδ και Γαλατασαράι στη Ριζούπολη. Ο Ολυμπιακός μένει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια μακριά από τους τίτλους, κερδίζει ωστόσο μία υπερπολύτιμη μονάδα. Η νέα χρονιά σηματοδοτεί την επιστροφή του Ολυμπιακού στη φυσική του έδρα, ενώ βρίσκει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι του συλλόγου και τον Ριβάλντο σε ηγετικό ρόλο στους ερυθρόλευκους. Παρά τις όποιες εντάσεις με το Σέρβο τεχνικό, ο Νέρι φέρει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ, ενώ μαζί με τον Ριβάλντο και τον Τζιοβάνι χαρίζουν μία αλησμόνητη στιγμή μαγείας στο φίλαθλο κοινό, όταν στο θρίαμβο με 5-1 επί του ΠΑΟΚ, τον Οκτώβριο του 2004, θα «εξαφανίσουν» τη μπάλα, προτού ο ίδιος την στείλει στα δίχτυα του δικεφάλου.

«Διαλέγω τον Τζιοβάνι...»

Στα πρώτα αυτά πέντε χρόνια του στο λιμάνι ο Καστίγιο συνδέθηκε στη συνείδηση των φιλάθλων, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη σχέση του με τον Τζιοβάνι. Στο ερώτημα του Legend_Stories7 αναφορικά με το ποιον συμπαίκτη του θα επέλεγε ως κορυφαίο κατά τα χρόνια που αγωνίστηκε στον Πειραιά, η απάντηση του μοιάζει μάλλον αναμενόμενη: «Αν μου ζητάς να ξεχωρίσω έναν παίκτη, θα σου έλεγα τον Τζιοβάνι. Ήταν άλλωστε αυτός που απ' όταν ήρθα κάναμε παρέα κάθε μέρα, μέναμε κοντά, μιλούσαμε την ίδια γλώσσα και πηγαίναμε καθημερινά μαζί στην προπόνηση. Και σαν άνθρωπος όμως ήταν κάτι διαφορετικό! Γίναμε πολύ καλοί φίλοι και τον αγάπησα και για τη μπάλα που έπαιξε, αλλά πιο πολύ ως άνθρωπο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η αμφισβήτηση και το «σόου» στην Κρήτη

Η σεζόν 2005-06 και η άφιξη του Τροντ Σόλιντ στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, θα συνδυαστεί με τον παραγκωνισμό του Καστίγιο. Παρά την αμφισβήτηση ο κόσμος της ομάδας δεν παύει να λατρεύει το νεαρό αστέρα, απαιτώντας τη χρησιμοποίησή του, ενώ στην πλειονότητά του λαμβάνει το μέρος του, όταν παίρνει την πρωτοβουλία να εκτελέσει και να ευστοχήσει στο περίφημο φάουλ κόντρα στο Αιγάλεω, στη νίκη των Πειραιωτών με 5-1 για το Πρωτάθλημα, τον Απρίλιο του 2006, προκαλώντας έκρηξη στα αποδυτήρια. Ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει με χαρακτηριστική άνεση το νταμπλ και ο Καστίγιο θα φροντίσει να αφήσει το στίγμα του στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ στο Παγκρήτιο, όταν θα «χορέψει» την άμυνα των κιτρινόμαυρων και θα διαμορφώσει στην εκπνοή το θριαμβευτικό 3-0, προμηνύοντας πως η νέα σεζόν θα έφερε την υπογραφή του. Ήταν όμως αυτή η κορυφαία στιγμή του Νέρι με τα χρώματα των Πειραιωτών; Απαντώντας στο Legend_Stories7 ο Καστίγιο αναφέρει: «Στον Ολυμπιακό δεν ξεχωρίζω κάποια στιγμή. Και τα επτά χρόνια που ήμουν στην ομάδα ήταν μοναδικές στιγμές για μένα, οι κορυφαίες! Είναι στιγμές που θα μείνουν μέσα στην καρδιά μου μέχρι να πεθάνω!».

Η εκτόξευση, το Μεξικό και η Σαχτάρ

Η περίοδος 2006-07 θα βρει τον Καστίγιο πιο ώριμο από ποτέ, αναντικατάστατο από το σχήμα του Ολυμπιακού, να έχει κερδίσει πλέον την εμπιστοσύνη του Σόλιντ και να έχει δημιουργήσει εκπληκτική επιθετική τριπλέτα μαζί με τον Ριβάλντο και τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, ενώ ακόμα και μετά το σοβαρό τραυματισμό του Κύπριου φορ στα μέσα της σεζόν, αναλαμβάνει το βάρος της γραμμής κρούσης και τα καταφέρνει περίφημα. Ο Καστίγιο πραγματοποιεί τη μακράν κορυφαία χρονιά της καριέρας του, «εκτελώντας» τη Βαλένθια και τη Σαχτάρ (τόσο στο Φάληρο όσο και στην Ουκρανία) για το Τσάμπιονς Λιγκ, «οργιάζοντας» στην Τούμπα και στη νίκη με 2-3 επί του ΠΑΟΚ και οδηγώντας τον Ολυμπιακό, με δώδεκα τέρματα στη Σούπερ Λιγκ, στην κατάκτηση του 35ου στέμματος της ιστορίας του. Την ίδια σεζόν επιλέγει να αποδεχτεί την κλήση της εθνικής Μεξικού, με την οποία κατακτά το καλοκαίρι του 2007 το ασημένιο μετάλλιο στο Γκολντ Καπ και το χάλκινο μετάλλιο στο Κόπα Αμέρικα της Βενεζουέλας, όπου και αναδεικνύεται τρίτος σκόρερ με τέσσερα τέρματα. Ο Νέρι κεντρίζει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, με τη Σαχτάρ να εκδηλώνει το πιο έντονο ενδιαφέρον και τελικά, έπειτα από ένα μεταγραφικό «σίριαλ», να κερδίζει τη μάχη της υπογραφής του αγαπημένου παιδιού της ερυθρόλευκης κερκίδας, προσφέροντας το εξωπραγματικό ποσό των €15.000.000!

«Με ανάγκασαν να φύγω...»

Μιλώντας στο Legend_Stories7 ο Καστίγιο φέρει στη μνήμη του το καλοκαίρι του 2007 και τη μεταγραφή του στην Ουκρανία, φανερά πικραμένος: «Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι γυρνώντας το χρόνο πίσω, θα άλλαζα εκείνη τη στιγμή που με πίεσαν να φύγω, ενώ δεν το ήθελα. Μου είπαν τότε πως αν δε φύγω θα μείνω για έξι μήνες εκτός δράσης και έτσι αποφάσισα να αποχωρήσω. Ήμουν μικρός τότε και για αυτό μπόρεσαν να πράξουν έτσι. Αν είχα λίγη περισσότερη εμπειρία θα είχα πει πως δε φεύγω με τίποτα και θα ήμουν στην ομάδα που αγαπάω για πολλά χρόνια ακόμα. Ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή τότε και γι' αυτό με ανάγκασαν να φύγω».

Το Κύπελλο UEFA και η Μάντσεστερ Σίτι

Η πορεία του Καστίγιο μακριά από το λιμάνι δεν υπήρξε ανάλογη με τα δείγματα που παρουσίασε στον Πειραιά και με τα σπάνια ποδοσφαιρικά προσόντα του. Η περιπέτειά του στην Ουκρανία θα εξελιχτεί μάλλον εφιαλτικά, με τον ίδιο να μην προσαρμόζεται ουδέποτε στη Σαχτάρ, με την οποία ωστόσο ευτυχεί να κατακτήσει το Κύπελλο UEFA το 2009, ενώ η παρουσία του στην ομάδα συνδυάζεται με αλλεπάλληλους δανεισμούς, μεταξύ των οποίων αυτόν στη Μάντσεστερ Σίτι αλλά και στη Ντνίπρο, τη Σικάγο Φάιαρ, και τον Άρη, με τον οποίο μάλιστα υπέγραψε και συμβόλαιο το 2011, με το πέρας της θητείας του στη Σαχτάρ. Οι επόμενες δύο σεζόν βρίσκουν τον Νέρι να αγωνίζεται για λογαριασμό των Πατσούκα, Λεόν και Ράγιο Βαγιεκάνο, όπου και έβαλε τίτλους τέλους στην καριέρα του το 2014, μόλις στα 30 του έτη, έχοντας σημειώσει 21 εμφανίσεις και 6 τέρματα με την εθνική ομάδα του Μεξικού και κυρίως έχοντας χαράξει ανεξίτηλα το όνομα του στις καρδιές των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

«Για πάντα στην καρδιά μου!»

Επικοινωνώντας με το Legend_Stories7 ο Νέρι Καστίγιο δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του προς τους φιλάθλους της αγαπημένης του ομάδας: «Στον κόσμο του Ολυμπιακού δε χρειάζεται να πω πολλά. Ξέρουν το πόσο τους αγαπώ και ότι θα είναι για πάντα στην καρδιά μου. Δε μπορώ να ξεχάσω ποτέ την αγάπη που μου δώσανε από 16 χρονών, αλλά και την αγάπη που συνεχίζουν ακόμα να μου δείχνουν!» αναφέρει, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη λατρεία του προς την ερυθρόλευκη οικογένεια.

Για περισσότερες «θρυλικές ιστορίες» ακολουθήστε το legend_stories7 στο Instagram, κάνοντας «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο: legend_stories7

Διαβάστε επίσης

Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!

Γαλλική λάμψη στο Λιμάνι!

O Ολυμπιακός «φλερτάρει» με τον Ματιέ Βαλμπουενά και το Legend_Stories7 θυμάται τους Γάλλους αστέρες των ερυθρολεύκων!