Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο… ανύπαρκτος κύριος Περέιρα

Ο… ανύπαρκτος κύριος Περέιρα
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 - 22:41

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

«Ο Περέιρα θα είναι υπεύθυνος για τον ορισμό διαιτητών στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και στο Τμήμα Διαιτησίας», μας πληροφόρησε η ΕΠΟ με δελτίο τύπου στις 26 Ιουλίου για την έλευση του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή στην Ελλάδα. Ομως, δεν θα ήταν εκτός τόπου αν κάποιος κατηγορούσε την ομοσπονδία για… παραπληροφόρηση, αφού στην ελληνική διαιτησία δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας Περέιρα.

Ο Πορτογάλος, κατά τίτλο μόνο πρόεδρος της ΚΕΔ, θα έπρεπε να ντρέπεται που ηγείται μιας διαιτησίας που όχι μόνο δεν παίζει 50-50 και παράλληλα αλλοιώνει και αποτελέσματα. Περισσότερο θα πρέπει να ντρέπεται επειδή αφήνει τους διαιτητές να γίνονται βορά στις ορέξεις της κάθε προπαγάνδας, αν και ο Ευαγγέλου σωστά έδωσε πέναλτι μαρς στον Φορτούνη στον αγώνα Πανιώνιος-Ολυμπιακός 3-4, καθώς ο Οικονόμου ξεκάθαρα τον ανατρέπει. Και κατά σύμπτωση περνάει και η… είδηση ότι δεν θα σφυρίξει ξανά, αν και το μόνο που τόλμησε ήταν να παίξει 50-50 και να υποδείξει μια ξεκάθαρη παράβαση. Γιατί ο Περέιρα δεν παίρνει θέση για αυτήν τη φάση; Δεν βλέπει τον κίνδυνο να στοχοποιούνται όλοι οι ρέφερι που εφαρμόζουν τους κανονισμούς;

Ο Περέιρα δεν είδε την αλλοίωση αποτελέσματος στην Ξάνθη σε ένα ακόμη παιχνίδι της ΑΕΚ, μετά το πέναλτι του Βάτσιου που πέρασε στην ιστορία; Δεν είδε ότι ο Βράνιες ισοφάρισε με κραυγαλέο λάθος (άλλο ένα σε ματς της ΑΕΚ) του βοηθού, Σίπκα (Πέλλας) που δεν υπέδειξε το οφθαλμοφανέστατο οφσάιντ; Δεν είδε ότι ο νέος διεθνής Παπαδόπουλος έβγαζε κάρτες μόνο στους παίκτες της Ξάνθης, αφήνοντας την αντίπαλο της ΑΕΚ με εννέα παίκτες; Αντίθετα με την ανοχή του τελείωσαν τον αγώνα οι Αραούχο, Σιμόες, Λαμπρόπουλος. Ο μεν Μάνταλος του τα… έχωσε (20’) γιατί δεν έβγαζε κίτρινη, χωρίς ο Παπαδόπουλος να αντιδράσει, ο δε Αραούχο έλεγε διάφορα στο 51’, όμως δεν τόλμησε ούτε παρατήρηση να του κάνει.

Παραπέμπεται ο Σίπκας

Βαθμό κάτω από τη βάση πήρε ο διεθνής βοηθός Γιάννης Σίπκας (Πέλλας) για την αλλοίωση αποτελέσματος υπέρ της ΑΕΚ στην Ξάνθη (1-1). Παραμύθι φούρναρης ότι η τάχα φάση είναι οριακή, αφού στο βίντεο δεν φαίνεται τέτοιο πράγμα, παρά μόνο ένα μεγάλο λάθος, καθώς το σώμα του Βράνιες βρίσκεται ολόκληρο πίσω από τον τελευταίο αμυνόμενο. Ουδέποτε ο Μπίκας είπε ότι «αν είναι οριακό, θα είμαι μαζί σου». Η αλήθεια είναι ότι στα αποδυτήρια ανέφερε στον Σίπκα ότι θα ξαναδεί τη φάση και σύμφωνα με πληροφορίες παρέπεμψε τον απαράδεκτο βοηθό.

Χαμηλός

Ο Μπίκας, ο οποίος ήταν παρατηρητής διαιτησίας στο Ξάνθη-ΑΕΚ 1-1, δεν έμεινε ικανοποιημένος ούτε από την απόδοση του διαιτητή Γιάννη Παπαδόπουλου. Συγκεκριμένα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη διαχείρισή του με τις κάρτες, καθώς έπρεπε να βγάλει κι άλλες, και από το γεγονός ότι δεν κατάφερε να επιβληθεί στους παίκτες. Μπορεί να μην τον παραπέμπει, όμως του βάζει χαμηλό βαθμό που πιστοποιεί ότι δεν είχε καλή απόδοση.

Λογική

Το λογικό ήταν ο Περέιρα να διαμορφώσει πρώτα άποψη για τους διαιτητές, βοηθούς και ύστερα να βγάλει πίνακες. Είναι μια τακτική των περισσότερων ξένων παραγόντων της διαιτησίας, όταν αυτοί αναλαμβάνουν αρχιδιαιτητές σε άλλες χώρες. Κορυφαίο παράδειγμα ο Χιου Ντάλας, ο Νο 2 της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, όταν ήρθε στην Ελλάδα.

Αποδοχή

Ο Περέιρα όχι μόνο δεν είχε πρόβλημα να βγάλει πίνακες, ταυτόχρονα έβαλε δίπλα του τους Κουκουλάκη, Τριτσώνη ως άμεσους συνεργάτες του, αν και το δίδυμο αποτέλεσε την αιτία της έλευσής του στην Ελλάδα, αφού τα έκαναν μαντάρα. Κατά σύμπτωση οι τωρινοί πίνακες με τις αδικαιολόγητες… σφαγές διαιτητών, που την περασμένη εβδομάδα εξηγήσαμε γιατί είναι παράνομοι και δεν απάντησε κανείς, έχουν το… άρωμα της δήθεν… εξυγίανσης.

Η διαφορά

Κατά σύμπτωση και επί Περέιρα συνεχίζεται η… φιλοσοφία του διδύμου στους ορισμούς, αλλά και η ασυλία προς όσους προκαλούν. Η διαφορά είναι ότι τα διαιτητικά «όργια» φέτος είναι πιο ωμά και δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Την ίδια ώρα ο Περέιρα μένει στα λόγια με υποσχέσεις περί ανεξάρτητης και αμερόληπτης διαιτησίας.

Ο Κόλουμ στο «Καμπ Νόου»

Ο Σκωτσέζος Γουίλιαμ Κόλουμ (φωτ.), δάσκαλος στο επάγγελμα, θα είναι ο διαιτητής στο Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός. Ο 38χρονος διεθνής, ο οποίος πήρε το σήμα της FIFA το 2006 ορίζεται για πρώτη φορά σε παιχνίδι των «ερυθρόλευκων», καθώς είχε διαιτητεύσει και το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μέταλιστ, όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 1-0 για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Πρόσφατο ο Κόλουμ διαιτήτευσε και Βοσνία-Βέλγιο 2-3, το ματς που ουσιαστικά έστειλε την Εθνική στα μπαράζ.

Στατιστικά του ρέφερι

Ο Κόλουμ έχει σφυρίξει 105 διεθνείς αγώνες και συνολικά καταλόγισε 29 πέναλτι, ενώ έβγαλε και ισάριθμες κόκκινες! Ο δε μέσος όρος του στις κίτρινες είναι 4.16. Στην Μπαρτσελόνα ο Σκοτσέζος ορίζεται για τέταρτη φορά. Το 2011 διαιτήτευσε Μπαρτσελόνα-ΜΠΑΤΕ 4-0 και το 2014 Μπαρτσελόνα-Αγιαξ 3-1 και τα δυο ματς για του ομίλους του Champions League. Επίσης o Κόλουμ το 2015 σφύριξε και ο Σούπερ Καπ του 2015 ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Σεβίλλη (5-4).

Επίδειξη δύναμης κάνουν οι γελοίοι της προπαγάνδας για να τιμωρηθεί ο Ευαγγέλου, αλλά και να μην… αγγίξει κανείς τους Παπαδόπουλο (φωτ.), Σίπκα. Παράλληλα οι… παραμυθάδες ονειρεύονται ότι τάχα υπάρχει σύστημα για να δικαιολογήσουν το… δηλητήριο και να φτιάξουν κλίμα ενόψει του Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι ο Γραμμένος είναι πρόεδρος στην ΕΠΟ;

Οι ορισμοί της 8ης αγωνιστικής που περιλαμβάνει τον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Εκτός πλάνων βρίσκεται ο Μάνταλος (φωτ., Καβάλας) επειδή έχει διεθνείς υποχρεώσεις, καθώς αναχωρεί την Τετάρτη για τη Λευκορωσία και θα επιστρέψει στις 26 Οκτωβρίου. Θα σφυρίξει δύο ματς προκριματικού ομίλου Εθνικών ομάδων Κ17. Τον απαρτίζουν η οικοδέσποινα Λευκορωσία, η Σλοβενία, η Γαλλία και το Καζακστάν.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 17/10/2017)

Διαβάστε επίσης