Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αντί για το VAR, έβαλαν τα ΒΑΝ!

Αντί για το VAR, έβαλαν τα ΒΑΝ!
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 - 18:59

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΙΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Φοβερά και τρομερά πράγματα. Ασφαλώς και δεν πρωτοτυπούμε, αν και οι αρμόδιοι δείχνουν τουλάχιστον ότι διαθέτουν και λίγο χιούμορ. Το καλοκαίρι υποσχέθηκαν ότι στη διαιτησία θα καθιερωθεί το Video Assistant Replay, το αποκαλούμενο και VAR, όμως το φθινόπωρο αποφάσισαν οι μετακινήσεις των διαιτητών και των βοηθών να γίνονται με ΒΑΝ, αντί για ταξί της επιλογής των ρέφερι.

Θα βάζουν διαιτητές και βοηθούς από όμορες ΕΠΣ ή από ΕΠΣ που βρίσκονται στη διαδρομή για τον αγώνα για να μεταφέρονται όλοι με πουλμανάκι. Μάλιστα, αρχικά είχαν αποφασίσει να στριμωχθούν και οι παρατηρητές, όμως κατάλαβαν ότι δεν γίνεται να περνούν ώρες με τη διαιτητική ομάδα που θα βαθμολογήσουν και τους άφησαν να πάνε μόνοι τους.

Ούτε η Football League, η οποία ως γνωστό στερείται εσόδων δεν σκέφτηκε να κάνει… σαρδέλες τους διαιτητές. Κι όμως, όχι μόνο το σκέφτηκε η Superleague αλλά το υλοποίησε κιόλας, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, για να το φορτώσουν (όπως όλα στον Περέιρα).

Βέβαια ουδέποτε ανακοίνωσαν ότι αλλάζει ο τρόπος μετακίνησης των διαιτητών. Δεν ανακοίνωσαν αν έχει προηγηθεί διαγωνισμός για σύμβαση με εταιρία, ούτε αν έχει υπάρξει σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρία, ούτε με ποια κριτήρια έγινε. Ετσι, χύμα στο κύμα; Γιατί από τη Super League, την ΕΠΟ και την ΚΕΔ δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για να δούμε τι έχει συμβεί; Πάντως, οι ρέφερι «μουρμουρίζουν» με αυτές τις… αλλαγές.

Ο τρόπος μετακίνησης των διαιτητών είναι «πονεμένη» ιστορία. Θυμίζουμε και την περίπτωση ταξιτζή-παλαιού διαιτητή, ο οποίος προσπάθησε να μπει στο Καραϊσκάκη, παραλαμβάνοντας πρόσκληση με άλλο όνομα. Σημείωσε ότι είναι ο Βελλιώδης που είχε μεταφέρει τη διαιτητική ομάδα του αγώνα Ολυμπιακός-Λάρισα 2-0, συγκεκριμένα τον Γκράνα (Θράκης) και τους βοηθούς Καραβασίλη (Καβάλας), Μπουξμπάουμ (Ανατ. Αττικής) και τον τέταρτο Κυριαζίδη (Εβρου).

Γιορτή με ανέκδοτο…

Γιορτάζουμε την καθιέρωση του ΒΑΝ με ένα ανέκδοτο:
Ενοικος ξενοδοχείου, πριν κοιμηθεί βρίσκει έναν κοριό στο μαξιλάρι του και καλεί τον ξενοδόχο.

- Μα κύριέ μου, ένας κοριός είναι μόνο!

- Το βλέπω. Πιστεύετε, λοιπόν, ότι δεν είναι τίποτα;

- Βέβαια, κύριε. Αλλωστε μην ανησυχείτε, καθώς είναι νεκρός.

Την άλλη μέρα το πρωί ο πελάτης κατεβαίνει να πληρώσει και λέει στον ξενοδόχο.

- Ξέρετε, ο χθεσινός κοριός ήταν βέβαια νεκρός, αλλά να βλέπατε τι κόσμος ήρθε στην κηδεία του!

Ταλαιπωρία

Οπως διέρρευσαν με το ΒΑΝ υπήρξε μείωση των εξόδων των μετακινήσεων των διαιτητών, που τους έχουν στο… περίμενε για περσινές αμοιβές και δεν έχουν πάρει φετινές, κατά 30%. Ομως, η άλλη όψη της κατάστασης είναι ότι την προηγούμενη αγωνιστική διαιτητές και βοηθοί από τη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και πάνω) ταλαιπωρήθηκαν, επειδή είχαν οριστεί σε αγώνες του Λεκανοπεδίου και ήρθαν οδικώς. Αυτό δεν είναι ταλαιπωρία;

Εισιτήρια

Αντί να κοιτάξουν πώς θα βρίσκουν φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, κατέφυγαν στην εύκολη λύση. Για να δείτε τι γίνεται, αρκεί ένα παράδειγμα, που μπορεί να είναι άσχετο με τη Super League, όμως δείχνει και τι γίνεται. Ομάδα της Γ’ Εθνικής, συγκεκριμένα της Λέσβου, αναγκάστηκε να πληρώσει εξοδολόγιο ύψους 2.500 ευρώ! Απόδειξη ότι δεν σκέφτονται τίποτα!

Η κρίση

Με τα πουλμανάκια επηρεάζεται και η κρίση της ΚΕΔ στους ορισμούς. Αντί να κοιτάνε να βάζουν τους πιο κατάλληλους στους αγώνες, ανάλογα δηλαδή με τη δυσκολία τους, θα έχουν ως προτεραιότητα να ορίζουν ρέφερι και βοηθούς που θα βολεύονται στο ίδιο ΒΑΝ. Για ποια αναβάθμιση της διαιτησίας μιλάμε; Βέβαια ούτε οι μετακινήσεις με ταξί είναι πανάκεια, όμως θα μπορούσαν να μπουν όροι (για τον ταξιτζή).

Της… χαράς

Αν βάλουν στο ίδιο ΒΑΝ τους Σιδηρόπουλο, Μάνταλο, Καλογερόπουλο, Αρετόπουλο, Βάτσιο, θα είναι το ΒΑΝ της… χαράς. Είναι απίθανο να τύχει, όμως πρόκειται καλό σενάριο, να βρεθούν στο ίδιο πουλμανάκι όλα τα αστέρια της «εξυγίανσης». Η διαιτησία θα έχει μεγάλο κέρδος, αφού θα έχουν και την ευκαιρία να αναλύσουν τα λάθη τους.

«Μικρή η αποστολή»

«Λόγω της πολύ μικρής αποστολής απαντήσεων εκ μέρους των Ενώσεων που αφορά το ερωτηματολόγιο του προγράμματος Survey answers θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι είναι σημαντικό για την ΚΕΔ/ΕΠΟ η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και παρακαλούμε όπως αποσταλούν οι απαντήσεις του παραπάνω προγράμματος μέχρι την αναφερόμενη ημερομηνία 17/11/2017. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και την συνεργασία σας», αναφέρει η επιστολή του «επικεφαλής της ΚΕΔ» Περέιρα (φωτ.) στις Επιτροπές Διαιτησίας των Ενώσεων.

Δεν ξέρει τι του γίνεται

Ο Περέιρα δεν έχει καταλάβει ότι εδώ είναι Ελλάδα. Ο Πορτογάλος ξεκινά από λάθος αφετηρία. Με αφορμή την πανελλήνια έρευνά του για την καταγραφή της κατάστασης στην ελληνική διαιτησία ο «επικεφαλής της ΚΕΔ», τίτλος που χρησιμοποιεί ο ίδιος, δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται. Το πρόβλημα στην ελληνική διαιτησία είναι η βιτρίνα και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στη Λίγκα ό,τι και αν κάνει στη βάση, δεν αλλάζει κάτι.

Τι μέτρα μπορεί να πάρει ο Περέιρα; Να απομακρύνει τους Κουκουλάκη (φωτ.), Τριτσώνη. Αυτοί πήγαν την κατάσταση από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα να έρθει ως… σωτήρας στην Ελλάδα, όμως με το… καλημέρα τους έχρισε συνεργάτες του! Ετσι έδωσε την εντύπωση ότι ήρθε για να υπάρχει άλλοθι, αφού τα ίδια συνεχίζονται.

Τι άλλο μπορεί να κάνει ο Περέιρα; Οι διαιτητές που προκάλεσαν είναι συγκεκριμένοι. Πρόκειται για τους Καλογερόπουλο (φωτ.), Βάτσιο, Μάνταλο, Αρετόπουλο, Σιδηρόπουλο. Αν τους βγάλει από τον πίνακα, τότε θα στείλει μήνυμα ότι τελείωσε η ασυλία και όχι να επιστρέφουν μετά από 3-5 αγωνιστικές. Αντε να κρατήσει τον Σιδηρόπουλο, αλλά όχι για τα ντέρμπι, να τον βάζει η UEFA στις διοργανώσεις της.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 14/11/2017)

Διαβάστε επίσης