Ντουντούκα
Αποκαλύψεις με σκληρή γλώσσα και ονόματα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

493 λέξεις για... μια από τα ίδια!

493 λέξεις για... μια από τα ίδια!
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 - 22:37
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Διάλογος σημαίνει ο λόγος των συνομιλητών να διαθέτει τα εξής στοιχεία: α) Να είναι ειλικρινείς, β) Να είναι σαφής, γ) Οι συνομιλητές να ρωτάνε και να απαντάνε σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησης. Μόνο έτσι είναι «γόνιμος», αλλιώς τα πάντα τινάζονται στον αέρα.

Ο πρόλογος αναγκαίος για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Το... θέμα μας έχει να κάνει με τον «διάλογο», αναγκαία τα εισαγωγικά, του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη με την Superleague, με τον πρώτο, αν και δεν είναι αρμόδιος, ωστόσο ανακατεύτηκε να επιβάλλει τους δικούς του όρους διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.

Ξεπερνάμε το θέμα της κρατικής παρέμβασης, όχι επειδή δεν είναι σοβαρό, επειδή δεν είναι του παρόντος. Όμως, ο Υφυπουργός Αθλητισμού θεώρησε ότι δεν έχει απέναντί του επιχειρηματίες, που με τα καλά και τα άσχημά τους αγωνιούν για το ποδόσφαιρο, παρά βγαίνει το συμπέρασμα ότι φέρθηκε ως στρατηγός και έχει απέναντί του στρατιώτες!

Η Superleague έκανε αρκετά βήματα προς τα πίσω. Υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του Υφυπουργού για τις αλλαγές στους κανονισμούς, μέχρι και στον Πειθαρχικό Κώδικα έβαλαν διάταξη σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση που εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου υπάρξουν εις βάρος μίας ομάδας τρεις (3) περιπτώσεις εισόδου οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και δημιουργία βιαιοπραγιών εντός αυτού, τότε η εν λόγω ομάδα θα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα», όπως ήθελε ο Υφυπουργός. Επίσης, αποφάσισε πρωτάθλημα με 14 ομάδες από την σεζόν 2019-20 και άφησε ανοιχτό παράθυρο για πρωτάθλημα 12 ομάδων μετά από δυο αγωνιστικές περιόδους. Ουσιαστικά, υλοποίησε τουλάχιστον το 80 % των απαιτήσεών του.

Κι όμως, ο Βασιλειάδης αν και δέχθηκε πρωτάθλημα 14 ομάδων, ξαφνικά έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Superleague, Βαγγέλη Μπαταγιάννη και επιμένει σε πρωτάθλημα 12 ομάδων! Μια επιστολή που επαναφέρει τα πράγματα στο σημείο μηδέν, μια επιστολή ακαταλαβίστικη, μια επιστολή από την οποία βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι ποδοσφαιροπαράγοντες έχασαν χρόνο με το να συζητήσουν μαζί του.

Στην επιστολή του που προσπαθεί να κάνει και ...χιούμορ αφού επιμένει στις 12 ομάδες, αλλιώς εύχεται «καλή τύχη και καλό καλοκαίρι».

Αναλυτικά η επιστολή Βασιλειάδη:

«Προς αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων και κατανοώντας την κρισιμότητα των στιγμών, σας αναφέρω τα εξής:

Η πρόταση η οποία σας έγινε, είχε ως σκοπό την οικονομική εξυγίανση και την εμπέδωση ενός κλίματος αξιοπιστίας, τόσο μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού σας όσο και μεταξύ του συνεταιρισμού και της αθλητικής κοινωνίας.

Περιλάμβανε ένα μίνιμουμ κανόνων (πραγματικά ελάχιστων σε σχέση με αυτούς που εσείς οι ίδιοι και με δική σας πρωτοβουλία θα έπρεπε ήδη να έχετε θέσει), οι οποίοι αφενός θα έδιναν από την πλευρά σας το στίγμα της αλλαγής, αφετέρου θα δημιουργούσαν κλίμα οικονομικής ασφάλειας και υγιούς ανταγωνισμού. Ένα ασφαλές λιμάνι για 24 επαγγελματικές ομάδες για μία 5ετία, διάστημα ικανό ώστε το ίδιο το ποδόσφαιρο να δημιουργήσεις τις συνθήκες οικονομικής βιωσιμότητας, οι οποίες θα το βγάλουν μια και καλή από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Ένα ασφαλές πλαίσιο που σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές των διεθνών συνομοσπονδιών (για ΚΕΔ κτλ.) με την αρωγή της Πολιτείας (VAR) θα έδιωχναν τις γκρίζες λογικές των «koriopolis», «παράγκας» και τόσων άλλων που έριχναν βαριές σκιές στο ελληνικό ποδόσφαιρο (ανεξάρτητα από το αν ίσχυαν ή όχι - ας μην ανοίξουμε εδώ μια κυκλική αντιπαράθεση που δεν βοηθά την εξέλιξη των πραγμάτων και τη λήψη αποφάσεων - και οδήγησαν το πρωτάθλημα σε πλήρη απαξίωση).

Την ίδια στιγμή, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, το Ελληνικό πρωτάθλημα σε νέα μορφή και με νέα δομή θα ξαναέμπαινε δωρεάν στα σπίτια των Ελλήνων αλλά και του Ελληνισμού της διασποράς.

Με την πρόσφατη απόφασή σας και την πρότασή σας προς εμάς, μολονότι καταδεικνύετε η βούληση για τις θεσμικές παρεμβάσεις (οι οποίες επ’ ουδενί δεν πρέπει να παραμείνουν μόνο αυτές), μολαταύτα δεν απαντάτε στα οικονομικά προβλήματα και τη δημιουργία του ισοβαρούς οικονομικού τοπίου. Η ύπαρξη περισσοτέρων των 12 ομάδων απαιτεί είτε περισσότερα χρήματα, τα οποία δεν μπορούν να διατεθούν, είτε απομείωση εγγυημένων τηλεοπτικών εσόδων, γεγονός που θα αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά της πρότασης, καθιστώντας την επί της ουσίας ατελέσφορη.

Με ειλικρινή αγωνία, σας καλώ να σκεφτείτε με γνώμονα το μακροπρόθεσμο καλό του ποδοσφαίρου και όχι την πρόσκαιρη και σε θολό και εξαρτημένο περιβάλλον επιβίωση.

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και σε συνεργασία τόσο με την ΕΠΟ όσο και την UEFA, να δώσουμε την αναγκαία χείρα βοηθείας για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, ως ανάχωμα στη βία, ως και να προχωρήσουμε σε συνεργασία μαζί σας και κατόπιν των αποφάσεών σας, σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.

Σας καλώ να κοιτάξουμε το παρόν κατάματα και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Ένα μέλλον με οικονομική ασφάλεια που θα φέρει ανάπτυξη, με ασφαλείς υποδομές, για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα, χωρίς σκιές, για να επανέλθει η χαρά και η διασκέδαση.

Αφού λάβετε όλα τα παραπάνω υπόψη σας, ξανασκεφτείτε αν θα πρέπει να κάνετε επιλογές που θα επιφέρουν μια πρόσκαιρη σανίδα σωτηρίας αλλά θα στερούν την όποια προοπτική. Σε διαφορετική περίπτωση, προφανώς εσείς έχετε ένα διαφορετικό μοντέλο στο μυαλό σας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να το στηρίξουμε. Μακάρι να δικαιωθείτε εσείς. Ειλικρινώς! Σε κάθε περίπτωση καλή τύχη και καλό καλοκαίρι».

Διαβάστε επίσης

Μια τρύπα στο νερό!

Μια τρύπα στο νερό!

Τι θα αλλάξει σε πρωτάθλημα 12 ή 14 ομάδων αν η διαιτησία δεν είναι 50%-50% και δεν υπάρχει ισονομία; Γράφει ο Βάιος Μπαλάφας.

Δεν... σπέρνει, μόνο θερίζει

Δεν... σπέρνει, μόνο θερίζει

Η μόνη προσφορά του Περέιρα στη διαιτησία είναι οι καρατομήσεις διαιτητών, αφού δεν υπήρχε 50-50, ούτε πρόκειται. Γράφει ο Βάιος Μπαλάφας.