Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η 17η αγωνιστική γύρισε πολλά χρόνια πίσω τη διαιτησία

Η 17η αγωνιστική γύρισε πολλά χρόνια πίσω τη διαιτησία
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 - 08:35
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Από το κακό στο χειρότερο πήγε (και πάει) η διαιτησία επί Περέιρα στην ΚΕΔ. Οι αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ ασχολούνται πολύ με το «ελληνικό πρόβλημα», και αιτία του ότι έχει γίνει «γόρδιος δεσμός» θεωρούν ότι είναι η διαιτησία.

Η επιβεβαίωση (μια ακόμη) ήρθε τη 17η αγωνιστική. Δεν είναι μόνο η διαιτησία του Παπαδόπουλου σε βάρος των «ερυθρολεύκων» στα Γιάννινα, ή του Φωτιά υπέρ της ΑΕΚ στον αγώνα της με τον Αστέρα Τρίπολης (σ.σ. ανύπαρκτο πέναλτι, μη αποβολή Μάνταλου), ή η εύκολη αποβολή παίκτη του Πανιωνίου από τον Σιδηρόπουλο στο ματς της ομάδας της Νέας Σμύρνης. Για αυτά έχουν την... καραμέλα της πίεσης.

Όμως, ποια πίεση είχαν οι διαιτητές, όπως ο Σκουλάς (Θεσσαλίας) στον αγώνα Ξάνθη-Ατρόμητος 2-1, ή ο Κοτσάνης (Δράμας) στο ματς ΟΦΗ-Παναιτωλικός 3-0 για να κάνουν τόσο κραυγαλέα λάθη; Ποια πίεση είχε η διαιτητική τριπλέτα του αγώνα Απόλλωνας-Λεβαδειακός για να πονέσουν και εκεί τα μάτια μας; Αυτό σημαίνει ότι η βαθμολογία αλλοιώνεται παντού. Για παράδειγμα, μετά την ήττα του Ατρομήτου, η ΑΕΚ τον πέρασε στη βαθμολογία και είναι τρίτη.

Το πιο ανύπαρκτο πέναλτι

Ο Σκουλάς αλλοίωσε το αποτέλεσμα του αγώνα στα Πηγάδια (Ξάνθη-Ατρόμητος 2-1) με το πιο ανύπαρκτο πέναλτι της δεκαετίας σε μια απίθανη βουτιά του Κάστρο της Ξάνθης, ενώ ευθύνη για αυτή τη φάση έχει και ο βοηθός Νικολακάκης (Ηρακλείου) που όπως και ο Σκουλάς είναι διεθνής από τις αρχές του χρόνου. Επίσης, στο παιχνίδι ΟΦΗ-Παναιτωλικός ο Κοτσάνης (Δράμας), στο 1-0, απέβαλε τον τερματοφύλακα του Παναιτωλικού, Κυριακίδη αν και έπιασε τη μπάλα πάνω στη γραμμή. Αυτόν, για να τον σώσουν, για την ανύπαρκτη κόκκινη κάρτα, χρεώνουν το λάθος στον βοηθό Σινιοράκη (Χανίων).

Στη Ριζούπολη, ο Λάμπρου (Εύβοιας) δεν έκανε δυο αποβολές, μια για τους γηπεδούχους, μια για τους φιλοξενούμενους. Δηλαδή, έκανε μια ακόμη κακή εμφάνιση. Αυτό ισχύει και για τη Δέτση (Αθηνών), η οποία στο τέλος έκοψε δυο επιθέσεις του Απόλλωνα, ενώ στη συνέχεια ο Κωνστάντιος (Εύβοιας) μια του Λεβαδειακού. Η Δέτση που έπρεπε να πάει σπίτι της για τα λάθη, μόνο υπέρ της ΑΕΚ στο Αγρίνιο.

Απέτυχε το πλάνο Περέιρα

Ο Μέλο Περέιρα διαφήμισε τις τομές στους πίνακες, από όπου «καρατόμησε» δεκάδες ρέφερι, παρατηρητές και βοηθούς. Ειδικά πρόπερσι, έκανε τις αλλαγές χωρίς να έχει άποψη για τις ικανότητες των ρέφερι, αφού οι πίνακες βγήκαν λίγες μέρες αφότου ήρθε στην Ελλάδα και κατά σύμπτωση έμειναν εκτός, όσοι δεν ήταν αρεστοί στους... εξυγιαντές και ταυτόχρονα είχαν στοχοποιηθεί από την προπαγάνδα.

Παρά τις αλλαγές, ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θεωρούν ότι απέτυχε το πλάνο του. Η άποψη που έχουν οι αρμόδιοι είναι ότι χαμηλό το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών, συγκλονιστικό παράδειγμα αποτελούν τα λάθη που αναφέρουμε πιο πάνω, ενώ δεν έχουν καλή άποψη ούτε για τους διεθνείς.

Χωρίς μαντικές ικανότητες

Μπορεί κάποιοι που θέλουν να μείνει ο Περέιρα, δεδομένου ότι το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι, να διαφημίζουν ότι οι νέοι διαιτητές χρειάζεται χρόνο, όμως και οι ίδιοι ομολογούν ότι κάνουν λάθη. Το ότι προβλέπουν ότι θα βελτιωθούν δεν σημαίνει ότι έχουν και μαντικές ικανότητες. Δεν είναι δυνατόν ο Περέιρα να μην έχει ευθύνη για τίποτα και να μην χρεώνεται ούτε τις αλλαγές που έγιναν. Άλλωστε, τα λάθη γύρισαν πολλά χρόνια πίσω την ελληνική διαιτησία και η βαθμολογία αλλοιώθηκε για δεύτερη σερί σεζόν.

Διαβάστε επίσης

Το... απίθανο με Σιδηρόπουλο!

Το... απίθανο με Σιδηρόπουλο!

Πριν διεξαχθεί και πριν βαθμολογηθεί για το ματς ΠΑΟΚ-Πανιώνιος, πήρε ορισμό στο Κύπελλο. Γράφει ο Βάιος Μπαλάφας.