Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι 11 λόγοι που πρέπει να... εξαφανιστεί η απόφαση-τέρας

Οι 11 λόγοι που πρέπει να... εξαφανιστεί η απόφαση-τέρας
Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019 - 22:49
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα μετά και εκδίκαση της υπόθεσης των επεισοδίων του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Η τελεσίδικη απόφαση θα βγει από την επόμενη εβδομάδα, όμως η ακροαματική διαδικασία, όπου ο Ολυμπιακός εκπροσωπήθηκε από τους Ιωάννη Χατζησαββάογλου και Δημήτρη Καρπετόπουλο, κατέδειξε ότι τουλάχιστον για 11 λόγους πρέπει να ...εξαφανιστεί η πρωτόδικη αππόφαση-τέρας και ο αγώνας να κατακυρωθεί με 3-0 στον Ολυμπιακό, ο οποίος άξιξε τη νίκη μέσα στο γήπεδο. Όμως, αν συνεχιστεί από το 70', ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου.

Αναλυτικά οι λόγοι:

1) Ο Παναθηναϊκός ζήτησε αν παραμείνει η πρωτόδικη απόφαση, ο αγώνας να συνεχιστεί χωρίς την παρουσία θεατών. Αρα φοβάται επεισόδια, άρα δικαίωσε τον Γερμανό διαιτητή Φριτζ που διέκοψε οριστικά το παιχνίδι για λόγους ασφαλείας.

2) «Κάποιοι ανεβοκατέβαιναν στις εξέδρες», υποστήριξε η πλευρά των «πρασίνων», ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Συνεπώς, στο γήπεδο υπήρχε αναρχία. Συνεπώς, δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί ο αγώνας, επειδή «οι μπαχαλάκηδες θα μπορούσαν να επιστρέψουν», όπως ανέφερε η πλευρά του Ολυμπιακού.

3) Αρχικά ο Παναθηναϊκός υποστήριξε ότι οι αγώνες πρέπει να ολοκληρώνονται, όμως μετά οι νομικοί του παραδέχθηκαν ότι υπάρχει νομολογία του Αρείου Πάγου πως όταν υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για κάποια διάταξη, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να τιμωρείται με την πιο ευνοϊκή-ελαφρύτερη ποινή!

4) Κατά τη διάρκεια της προβολής του βίντεο των επεισοδίων ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων η πλευρά του ΠΑΟ ρωτήθηκε από την πλευρά του Ολυμπιακού για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία παραδέχθηκε ότι είναι υπάλληλοι της ΠΑΕ, που μετέπειτα εμφανίζονταν να συμμετέχουν σε έκτροπα, ειδικά στο «ντου» που έγινε στον πάγκο του Ολυμπιακού στο 5'! Αρα, είναι δυνατόν να μην έχει ευθύνη ο Παναθηναϊκός για τα έκτροπα;

5) Η πλευρά του ΠΑΟ υποστήριξε ότι η αστυνομία εγγυήθηκε την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, όμως οι δικηγόροι του Ολυμπιακού (Ιωάννης Χατζησαββάογλου και Δημήτρης Καρπετόπουλος) κατέδειξαν ότι όλες οι διακοπές έγιναν σε συνεννόηση με την αστυνομία.

6) Η απόφαση του διαιτητή για την οριστική διακοπή του αγώνα δεν κρίνεται, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Τα 60 λεπτά είναι το μέγιστο όριο, όχι όμως υποχρεωτικό. Επίσης, η ερμηνεία που έδωσαν οι νομικοί του Ολυμπιακού είναι ότι η πρόκειται για καλοκαιρινή τροποποίηση που είναι φωτογραφική και οφείλεται στην εισβολή του Σαββίδη με το όπλο.

7) Το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης-έκτρωμα. Αρχικά δέχεται ότι ο διαιτητής είναι ο κυρίαρχος για τέτοια θέματα (ασφάλειας αγώνα, εφαρμογής κανονισμών κτλ), όμως μετά το... γυρίζει και την αμφισβητεί χωρίς λόγο! Χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση με βάση τους κανονισμούς!

8) Αν συνεχιστεί από το 70' ο αγώνας Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, με το σκορ 1-0 υπέρ των «ερυθρόλευκων», τότε θα δημιουργηθεί δεδικασμένο και οι χούλιγκαν θα παίρνουν βραβείο. Θα πηγαίνουν στο γήπεδο, θα τα κάνουν μπάχαλο και πριν ολοκληρωθούν τα 60' θα φεύγουν για να συνεχιστεί ο αγώνας! Αρα, η υπόθεση αφορά το σύνολο του ποδοσφαίρου. Σημειώστε, ότι για επεισόδια η FIFA είναι αμείλικτη, θέλει σκληρές ποινές.

9) Υπάρχουν δεδικασμένα αγώνων από την Αγγλία, την Ιταλία, όπως επίσης και από ευρωπαϊκές διοργανώσεις που οι αγώνες διακόπηκαν είτε οριστικά, είτε συνεχίστηκαν. Όμως, ποτέ δεν συνεχίστηκαν μετά από αρκετές μέρες!

10) Δηλαδή, αν κάποιος πυροβολούσε στον αέρα με καλάσνικοφ ο διαιτητής δεν είχε δικαίωμα να διακόψει οριστικά των αγώνα; Έπρεπε να περιμένει 60 λεπτά;

11) Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο Φριτζ διέκοψε οριστικά τον αγώνα και με βάση τι προηγήθηκε. Αναφερόμαστε στο «ντου» στο 5' και στην επίθεση εναντίον του πάγκου του Ολυμπιακού αλλά και στο γεγονός ότι η αστυνομία του ζήτησε να καθυστερήσει 5' την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου λόγω επεισοδίων. Ας μην ξεχνάμε ότι έκανε και τελικό έλεγχο και είδε σπασμένα λουκέτα, το ένα σημαιάκι να λείπει και οι κερκίδες να είναι «ξέφραγο αμπέλι», τους σεκιούριτι να λείπουν, γενικά να μπορεί να μπει όποιος θέλει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δηλαδή, παρατήρησε κενά ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης

Θα είναι βραβείο στη... ζούγκλα

Θα είναι βραβείο στη... ζούγκλα

Σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί ο Ολυμπιακός στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ θα αμφισβητούνται οι αποφάσεις όλων των διαιτητών. Γράφει ο Βάιος Μπαλάφας.

Η υπερβολή πάνω από τη λογική

Η υπερβολή πάνω από τη λογική

Έχει... πράματα και θάματα. Απαράδεκτο το σκεπτικό: 1) Μόνο με βόμβα θα διακόπτεται αγώνας!, 2) Ρίχνει την ευθύνη στον διαιτητή! Γράφει ο Βάιος Μπαλάφας.