Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

CAS: Τα νέα δεδομένα της πολυϊδιοκτησίας

CAS: Τα νέα δεδομένα της πολυϊδιοκτησίας
Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020 - 22:27
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η ώρα της αλήθειας για την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης, με κοινό ιδιοκτήτη τον Σαββίδη πλησιάζει καθώς απόφαση αναμένεται να βγει σε 10-15 μέρες. Όμως, επειδή οι Θεσσαλονικείς ξεχνούν, πριν προχωρήσουμε στα υπόλοιπα, είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε πως έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα, με απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και ότι στην Ελλάδα έχασαν όλα τα δικαστήρια.

Άρα, το CAS είναι η τελευταία ελπίδα τους και δυστυχώς για αυτούς δεν έμαθαν να κρατούν μικρό καλάθι. Νομίζουν ότι με προπαγάνδα θα καταφέρουν κάτι! Πάντως, πρώτα πανηγύριζαν ότι το CAS θα μπει στην ουσία, τώρα έχουν κάποιες επιφυλάξεις που τις εξέφρασε ένας... ειδικός τους!

Η καταδικαστική και τελεσίδικη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, με την οποία αφαιρέθηκαν επτά βαθμοί από τους ΠΑΟΚ και Ξάνθη εκδόθηκε στις 14 Απριλίου. Από τότε προέκυψαν κάποια νέα δεδομένα που πρέπει να κατατέθηκαν στο CAS.

1) Το ΔΣ της Vialand από τετραμελές μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, πέντε μέρες πριν βγει η απόφαση της ΕΕΑ, έγινε... μονομελές. Δηλαδή, ο ανιψιός Καλπαζίδης έμεινε μόνος του και «έβγαλε» τους Πιαλόγλου, Πανόπουλο, Πιαλόγλου, Χαλαβαζή.

2) Άλλαξε η έδρα των γραφείων της Ξάνθης, δηλαδή ΠΑΕ μετακόμισε ο Σαλέ. Ταυτόχρονα ο ανιψιός έβαλε και Διοικητή στο Σαλέ, ο οποίος θα καταθέσει στο CAS, όπως και ο Πανόπουλος.

3) Και το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, δηλαδή Αρεοπαγίτες δικαστές θεωρούν ότι η ΕΕΑ είναι αποκλειστικά αρμόδια για την πολυϊδιοκτησία και ότι το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Λίγκας έχει ως μοναδική αρμοδιότητα την επιμέτρηση της επιβλητέας ποινής και η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στην ΕΕΑ. Αρα, όλα έγιναν καλώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριφθείσας προφυγής του Ολυμπιακού, επειδή η Λίγκα δεν απέβαλε τους ΠΑΟΚ, Ξάνθη.

Ένα... βουνό στοιχεία

Ολα ξεκίνησαν μετά από καταγγελία του Ολυμπιακού στην ΕΕΑ για την αγορά του Σαλέ και των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ξάνθης. Η καταγγελία για πολυϊδιοκτηασία συνοδεύτηκε και από πολλά στοιχεία. Όπως ότι η εταιρία του Καλπαζίδη, ανιψιού του Σαββίδη, πλήρωσε τη σεζόν 2014-15 ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ σε επτά ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και ότι είχε μεταφέρει 6,7 εκατ. ευρώ που έβγαλε με την RFA στη DIMERA, όπου ανήκουν οι μετοχές του ΠΑΟΚ και να μην υπάρχει σχέση, όταν μπορούσε να πάρει και μετοχές του...

«Καυτά» ερωτήματα

Το «τι έκανε και πού βρήκε τα λεφτά ο Καλπαζίδης», είναι ένα σημαντικό ερώτημα που «έκαψε» τον ΠΑΟΚ και στα οποίο είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε αυτόν τον δικαστικό «μαραθώνιο» αλλά προτίμησε να κάνει προπαγάνδα. Όμως, υπάρχουν κι άλλα: Γιατί ο Καλπαζίδης αγόρασε τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ξάνθης σε τιμή, που όπως λένε οι ειδικοί, είναι παραπάνω από τους κανόνες της αγοράς; Γιατί τα πρόσωπα που ήταν στην ΠΑΕ Ξάνθη είναι και στο ΔΣ της VIALAND, η οποία είναι η εταιρία που αγόρασε ο Καλπαζίδης;

Ολλανδός ο πρόεδρος

Το CAS δεν στελεχώνουν δικαστές αλλά δικηγόροι που ονομάζονται και διαιτητές. Οι δυο υποδείχθηκαν από τους συλλόγους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους υποστηρίξουν. Ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Ιταλό Λουίτζι Φουμαγκάλι και ο ΠΑΟΚ τον Γερμανό Ούλριχ Χάας. Ο πρόεδρος που όρισε το CAS είναι ο Ολλανδός Μάνφρεντ Ναν. Ο Ολυμπιακός θα εκπροσωπηθεί από Ισπανικό νομικό γγραφείο και ο ΠΑΟΚ από Ελβετικό.

Διαβάστε επίσης

Το μεγαλύτερο... ΕΠΟς ντροπής

Το μεγαλύτερο... ΕΠΟς ντροπής

Δεν έχει ξαναγίνει το Ειρηνοδικείο να απορρίψει αλλαγές για το καταστατικό της ομοσπονδίας. Δικαίωση του Ολυμπιακού για το... έκτρωμα.