Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πολυϊδιοκτησία: Είναι πολλά τα... θέματα για τον ΠΑΟΚ

Πολυϊδιοκτησία: Είναι πολλά τα... θέματα για τον ΠΑΟΚ
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 - 23:27
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Υπάρχουν πολλά θέματα, ή αν προτιμάτε πολλές ερωτήσεις για τις οποίες ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να απαντήσει. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο της αποκαλούμενης πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη, όπως προκύπτει από τη μελέτη των σκεπτικών των καταδικαστικών αποφάσεων του Πρωτοβάθμιο Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Superleague και της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

Για παράδειγμα, η ουσία της υπόθεσης, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, βασίζεται στο ότι «θεμελιώνεται κυριαρχική επιρροή» του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη. Ένα στοιχείο-κλειδί είναι ότι στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, σε βάρος των δυο ΠΑΕ, αναφέρεται ότι υπάρχει «εν προκειμένω πέραν κάθε αμφιβολίας η διαρκής και αδιάλειπτη σχέση τόσο του Ιωάννη Καλπαζίδη όσο και της RFΑ Trading and Consulting Ltd με την οικογένεια Σαββίδη και τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη, Πρόεδρο του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ».

Ακόμη, στο σκεπτικό της αθλητικής δικαστή της Superleague αλλά και της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ αναφέρεται ότι ο ανιψιός, δηλαδή ο Καλπαζίδης, και η εταιρία του, δηλαδή η RFA που στις 30 Αυγούστου 2018 αγόρασε τη VIALAND, δηλαδή το προπονητικό κέντρο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ξάνθης «ενήργησαν ως παρένθετα πρόσωπα της Dimera Ltd μητρικής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ». Σημειώνουμε ότι την αγορά του Σαλέ και των γηπέδων επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Τάκης Μπαλτάκος.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι υπάρχει ταύτιση προσώπων ως μελών των Δ.Σ. της RFA και της VIALAND και πως η πρώτη είχε συναλλαγές κυρίως με εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Σαββίδη. Βέβαια, αυτό τώρα άλλαξε, καθώς ο Καλπαζίδης έβγαλε από το ΔΣ της VIALAND τους Πανόπουλο, Συγγελίδη, Πιαλόγλου και την έκανε μονοπρόσωπη.

Για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας των ΠΑΟΚ-Ξάνθης προηγήθηκαν ακροάσεις στην ΕΕΑ, στο Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργανο της Λίγκας, στην Επιτροπή Εφέσεων, όμως οι Σαββίδης και Καλπαζίδης δεν εμφανίστηκαν ούτε στο CAS, παρότι ο ΠΑΟΚ είχε διαρρεύσει ότι ο ανιψιός θα έδινε το παρών. Ο ανιψιός θα μπορούσε να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Γιατί η RFA πλήρωσε τη σεζόν 2014-15 ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ σε επτά ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ; Επιπλέον, στους φακέλους της υπόθεσης, καταγράφονται οι δανειακές συμβάσεις των συνδεόμενων εταιριών.

Σημαντικό σημείο της υπόθεσης είναι πως στα σκεπτικά των αποφάσεων της αθλητικής δικαιοσύνης αναφέρεται πως η VIALAND Α.Ε., η ιδιοκτήτρια εταιρία του Σαλέ και των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ξάνθης, όχι μόνο έχει αποκτήσει δικαιώματα διοίκησης στην Ξάνθη και πως είναι συνδεδεμένα μέρη κατά τον Κανονισμό της ΟΥΕΦΑ για την Αδειοδότηση των Συλλόγων, ενώ, πάντα με βάση την αθλητική δικαιοσύνη, θεωρείται ότι η VIALAND έχει αποκτήσει τον έλεγχο επί της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ σύμφωνα τόσο με το Εθνικό Δίκαιο όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ελέγχου συγκεντρώσεως επιχειρήσεων.

Για όλα αυτά τα θέματα, όλοι αναμένουν τις απαντήσεις του ΠΑΟΚ. Πλέον, δεν μπορεί να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα.

Διαβάστε επίσης

Το θράσος του ΠΑΟΚ με τους δικαστές

Το θράσος του ΠΑΟΚ με τους δικαστές

Ο Χούμπελ, ο Φούσεκ και η... κομπανία των FIFA, UEFA θα σχολιάσουν τη στοχοποίηση των λειτουργών της δικαιοσύνης ή θα συνεχίσουν τα καλύπτουν αυτούς που εκτοξεύουν λάσπη;

Το μεγαλύτερο... ΕΠΟς ντροπής

Το μεγαλύτερο... ΕΠΟς ντροπής

Δεν έχει ξαναγίνει το Ειρηνοδικείο να απορρίψει αλλαγές για το καταστατικό της ομοσπονδίας. Δικαίωση του Ολυμπιακού για το... έκτρωμα.