Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αυτά ζήτησαν οι FIFA, UEFA για την ΕΠΟ

Αυτά ζήτησαν οι FIFA, UEFA για την ΕΠΟ
Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021 - 21:11
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Όλα είναι έτοιμα για τις αλλαγές που θα βάλουν την ΕΠΟ στο πλαίσιο των «δέκα αρχών καλής διακυβέρνησης» που επιδιώκουν η FIFA και η UEFA και παράλληλα φιλοδοξία αποτελεί να γκρεμίσουν το σύστημα που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Καθοριστική είναι η συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ, που αναμένεται να γίνει στις 16/6 που πρέπει να εγκρίνει τις αλλαγές. Οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές έστειλαν δυο κλιμάκια, μέσα σε 15 μέρες, για να ετοιμάσουν το έδαφος και απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους αποτελεί ότι δεν άφησαν την ΕΠΟ να χειριστεί το θέμα, παρά υπέδειξαν, αν προτιμάτε υπαγόρευσαν τις αλλαγές που θα τεθούν προς ψήφιση στη ΓΣ της 25ης Ιουνίου.

Σα να μην έφτανε αυτό ζήτησαν να δουν και έτοιμο το κείμενο, πριν πάρει την τελική ευθεία για την ΕΕ και μετά για τη ΓΣ, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν εκπλήξεις! Το κείμενο εστάλη ήδη στην Ελβετία. Αρα, αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι οι πρόεδροι των ΕΠΣ δεν έχουν άλλη λύση από το να ψηφίσουν τις αλλαγές και χρειάζονται 51 ψήφοι.

Αναλυτικά:

1) FIFA και UEFA θέλουν να αλλάξει η δομή της ΕΠΟ: Είναι μονόδρομος το να εκσυγχρονιστεί. Προβλέπονται: Διευθύνων Σύμβουλος, αναπληρωτής Δ/Σ και Τεχνικός Διευθυντής. Παράλληλα θεωρούν ότι ο ρόλος της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι να εκπονεί στρατηγική, ενώ τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας πρέπει είναι αποκλειστική ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου, χωρίς παρεμβάσεις. Παράλληλα, θέλουν και τεχνικό διευθυντή με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Θα γίνουν βήματα και για την ανεξαρτησία της ΚΕΔ.

2) Για την ΓΣ και τις εκλογές: Θέλουν διεύρυνσή της και παράλληλα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να αποκτήσει περισσότερες ψήφους. Θα δρομολογηθεί η ένταξη νέων μελών, όπως εκπρόσωποι προπονητών, ποδοσφαίρου γυναικών, διαιτητών, μπιτς σόκερ κτλ. Ακόμη η Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης να είναι αυτή που θα διεξάγει τις εκλογές αντί της Εφορευτικής Επιτροπής και οι εκλογές να γίνουν τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά πριν ξεκινήσουν.

3) Για την Εκτελεστική Επιτροπή: Τα μέλη της ΕΕ να μην είναι και πρόεδροι ΕΠΣ. Επίσης, πρέπει κι εδώ να αυξηθεί η εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Παράλληλα, οι αποφάσεις σε θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

4) Για τις ΕΠΣ, στην ΓΣ της 25ης Ιουνίου θα έρθει προς ψήφιση Κώδικας Καλής Διακυβέρνησης για το Περιφερειακό Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο εκπονημένος από ΕΠΟ και κανονισμός για την ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ (απόφαση ΚΕΔ).

5) Για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα FIFA και UEFA ζητούν: Αύξηση των εκπροσώπων SL2-FL στη ΓΣ, μέσω εκλογών στη Λίγκα, συμβατική Ρύθμιση Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων με ΕΠΟ, ,μοντέλο Διακυβέρνησης των Λιγκών με Διευθύνοντα Σύμβουλο και κεντρική Διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων SL.

Διαβάστε επίσης

Ανάσα ή... ασφυξία

Ανάσα ή... ασφυξία

ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ προχωρούν σε στενό μαρκάρισμα της ΕΠΟ για να περάσει τις αλλαγές...