Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Για 5 λόγους η ΕΠΟ πρέπει να ντρέπεται...

Για 5 λόγους η ΕΠΟ πρέπει να ντρέπεται...
Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 - 16:33
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Από τη στιγμή που η FIFA, UEFA έχουν συντάξει την Ολιστική Μελέτη που περιλαμβάνει δομικές αλλαγές για την ΕΠΟ, σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια τελειωμένη ομοσπονδία. Παράλληλα, τη στιγμή που όλοι διαβεβαίωναν, με πρώτη και καλύτερο τον Ζαγοράκη, ότι οι καταστατικές αλλαγές περάσουν, η ομοσπονδία, ενόψει της ΓΣ της 19ης Ιουλίου, τις απέρριψε με τη... μάσκα ότι κάνει «παρατηρήσεις-παρεμβάσεις».

Δηλαδή, μια ομοσπονδία κρίνει τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές, σαν ένας μαθητής νηπιαγωγείο να κρίνει έναν καθηγητή Πανεπιστημίου. Λες και ξέρει η ΕΠΟ και οι άλλοι, που την είχαν τέσσερα χρόνια σε επιτροπεία, δεν ξέρουν! Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Που αλλού γίνονται αυτά;

Μην ξεγελιέστε, η ΕΠΟ απέρριψε την Ολιστική Μελέτη καθώς το ζητούμενο, σύμφωνα με όσα θέλουν η FIFA και η UEFA είναι να αλλάξει η δομή της ομοσπονδίας. Και όπως θα διαβάσετε παρακάτω απαιτούν να γυρίσει σελίδα η ΕΠΟ.

Έχουμε και λέμε:

1) Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 υπεγράφη το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν ο

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δυο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια... Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημα της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004 όταν κερδίσατε το Euro», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Σύμφωνα με το μνημόνιο:

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ FIFA, UEFA:

«Οι UEFA / FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη».

2) Στις 20 Απριλίου 2020 ο πρόεδρος της ΕΠΟ Θόδωρος Ζαγοράκης συναντήθηκε με τους προέδρους των FIFA, UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο και Αλεξάντερ Τσέφεριν, αντίστοιχα. Για να φανεί η αναγκαιότητα της υλοποίησης της Ολιστικής Μελέτης, αρκεί μια απλή αντιγραφή από το Δελτίο Τύπου της ΕΠΟ για τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΕΠΟ μαζί τους. «Στις συναντήσεις του κ. Ζαγοράκη με τους κορυφαίους διοικητικούς παράγοντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, συζητήθηκε επί μακρόν η αναγκαιότητα προσήλωσης και εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η Ολιστική Μελέτη που εκπονήθηκε εκ μέρους των διεθνών αρχών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

3) Στις 13 Μάϊου 2021, μετά από συνάντηση του Ζαγοράκη με το κλιμάκιο των FIFA, UEFA, αναφέρεται σε «επιβεβλημένες καταστατικές αλλαγές ενόψει της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ε.Π.Ο., προκειμένου να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην Ολιστική Μελέτη των FIFA-UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο». Συμπέρασμα: Η UEFA τραβάει, για την ακρίβεια, την ΕΠΟ από τη... μύτη στην Ολιστική Μελέτη. Πιο συγκεκριμένα: «Ακολούθησαν συζητήσεις του κ. Ζαγοράκη με τα μέλη της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, παρουσία του αναπληρωτή προέδρου Παναγιώτη Δημητρίου και του εκτελεστικού γραμματέα Ιάκωβου Φιλιππούση, με βασικό αντικείμενό τους τις επιβεβλημένες καταστατικές αλλαγές ενόψει της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ε.Π.Ο., προκειμένου να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην Ολιστική Μελέτη των FIFA-UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

4) Στις 3 Ιουνίου 2021, η ΕΠΟ μετά από συναντήσεις με το κλιμάκιο των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Οι απεσταλμένοι των διεθνών ποδοσφαιρικών Αρχών επανέλαβαν τη σημασία της υλοποίησης της Ολιστικής Μελέτης, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει θα συνεισφέρουν καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό διακυβέρνησης της Ομοσπονδίας και της συνολικής λειτουργίας του ποδοσφαίρου στη χώρα μας». Σημειώστε, «τη σημασία της υλοποίησης της Ολιστικής Μελέτης».

5) Στις 25 Ιουνίου είχαμε την Τακτική ΓΣ της ΕΠΟ, όπου ο εκπρόσωπος των FIFA, UEFA, Λούκα Νίκολα τόνισε: «Η Ολιστική Μελέτη πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, ως πακέτο. Η UEFA θα συνεχίσει να συνδράμει στην ΕΠΟ, αλλά η συνέχιση της στήριξης που θα παρέχουμε θα εξαρτηθεί από ένα θετικό αποτέλεσμα στην Συνέλευση του Ιουλίου».

Διαβάστε επίσης

Προκαλεί το θράσος της ΕΠΟ

Προκαλεί το θράσος της ΕΠΟ

Η ομοσπονδία ισοπέδωσε, ουσιαστικά απέρριψε, την Ολιστική Μελέτη κόντρα στη βούληση της Κυβέρνησης και στην αντίστοιχη των FIFA, UEFA...

Η «καυτή πατάτα» στην ΕΠΟ

Η «καυτή πατάτα» στην ΕΠΟ

Η Ομοσπονδία συνεδριάζει την Παρασκευή (9/7) για να εγκρίνει την Ολιστική Μελέτη προς ψήφιση στη ΓΣ της 19ης Ιουλίου...