Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

FIFA και UEFA κατά της ΕΠΟ για το έκτρωμα

FIFA και UEFA κατά της ΕΠΟ για το έκτρωμα
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 - 15:04
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η ισοπεδωτική πολιτική της ΕΠΟ, η οποία έχει τις... ευλογίες των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με αποκορύφωμα την απόρριψη της Ολιστικής Μελέτης, σε συνδυασμό με την προώθηση, από πλευράς ΕΕ της Ομοσπονδίας, στη ΓΣ της 19ης Ιουλίου, ενός «εκτρώματος» για να εκμεταλλευθούν την όλη κατάσταση, προκάλεσαν όχι απλά την αντίδραση αλλά την οργή των FIFA, UEFA.

Η επιστολή, που έστειλαν, είναι «φωτιά» κατά της ομοσπονδίας. Οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές απαιτούν χωρίς την παραμικρή αλλαγή την ψήφιση της Ολιστικής Μελέτης από την ΕΠΟ. Η επιστολή-καταπέλτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό σας» στη ΓΣ της 19ης Ιουλίου.

Αναμφίβολα, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, πρόκειται για τελεσίγραφο. Η ΕΠΟ απειλείται με οικονομικό αποκλεισμό από τις FIFA, UEFA, παράλληλα θα διακόψουν κάθε σχέση μαζί της, οι διεθνείς διαιτητές δεν θα ορίζονται, οι παράγοντες δεν θα μπαίνουν παρατηρητές, ούτε στις επιτροπές της και άλλα παρόμοιες κυρώσεις.

Ήδη, τα... όργανα είχαν αρχίσει από πριν και στο Πάρκο Γουδή έκαναν πως δεν καταλάβαιναν. Η UEFA, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψέυστηκαν, είχε... φρενάρει επιδότηση προς την ΕΠΟ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα αγώνων της Εθνικής, ύψους 2 εκατ. ευρώ και η Ομοσπονδία, από άλλο πρόγραμμα, αναμένει κι άλλα 4 εκατ. ευρώ.

Η FIFA και η UEFA είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι αλλαγές είναι «επιβεβλημένες». Για αυτό και έστειλαν δυο κλιμάκια στην ΕΠΟ για να τις προετοιμάσουν και να αποφευχθούν οι αλλοιώσεις, σα να μην έφτανε αυτό έστειλαν έτοιμο όλο το καταστατικό από την Ελβετία, μεταφρασμένο, με τις αλλαγές που πρέπει να ψηφιστούν. Παράλληλα, ο εκπρόσωπός τους, Λούκα Νίκολα είχε χτυπήσει και... καμπάνα στη ΓΣ της 25ης Ιουνίου, που οι πρόεδροι των ΕΠΣ έκαναν ότι δεν άκουσαν, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ νόμισε ότι μπορεί να κάνει... έκτρωμα της Ολιστική Μελέτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η FIFA και η UEFA αντέδρασαν έντονα μετά τις παρεμβάσεις της ΕΕ, στο συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής (9/7). Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο Ζαγοράκης ενημερώθηκε για όλα, όπως και κάποιοι σύμβουλοι. Οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές έχουν εκτεθεί και απέναντι στην Κυβέρνηση η οποία από την πλευρά της έκανε νόμο αυτά που ζητούν FIFA, UEFA μέσω της Ολιστικής Μελέτης.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η επιστολή των FIFA, UEFA:

Παραπέμπουμε στην επιστολή μας της 24ης Ιουνίου 2021 στην οποία σας ενημερώναμε ότι η κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) είχε τεθεί υπόψη του Προεδρείου της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA κατά τη συνεδρίασή της στις 23 Ιουνίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό και προς υπόμνησή σας, σας υπενθυμίζουμε ότι το Προεδρείο είχε υποστηρίξει μετ' επιτάσεως, επί τη βάσει του Άρθρου 18 παρ. 1 εδ. στ του Οργανωτικού Κανονισμού της UEFA (εκδ. 2020), τα παρακάτω:

"(i) Η ΕΠΟ θα υιοθετήσει και εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

(ii) Η ΕΠΟ θα εγκρίνει το αναθεωρημένο Καταστατικό της ΕΠΟ, όπως αυτό συντάχθηκε μετά την επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου στην Ελλάδα κατά την 1η και 2α Ιουνίου 2021 και κοινοποιήθηκε στη διοίκηση της ΕΠΟ στις 12 Ιουνίου 2021, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου 2021.

(iii) Η ΕΠΟ θα συμπεριλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία αναφέρονται στο ισχύον Καταστατικό της ΕΠΟ, σε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να τα ενημερώσει για τη διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού." (η υπογράμμιση δική μας)

Τα παραπάνω μεταφέρθηκαν επίσης απευθείας στους εκπροσώπους που συμμετείχαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 25 Ιουνίου 2021.

Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, λάβαμε τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ οι οποίες τροποποιούν ουσιωδώς το αναθεωρημένο Καταστατικό της ΕΠΟ, όπως αυτό υποβλήθηκε στη διοίκηση της ΕΠΟ από τη FIFA και την UEFA στις 12 Ιουνίου 2021. Στις προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, αλλαγές στην προτεινόμενες νέες συνθέσεις στη Γενική Συνέλευση και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ καθώς και στη σύνθεση και τα προνόμια της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Οι αλλαγές αυτές αντίκεινται, σε μεγάλο βαθμό, στις συστάσεις και τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

Εν όψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στις 19 Ιουλίου 2021, είναι άκρως σημαντικό για την ΕΠΟ να κατανοήσει ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη είναι αποφασιστικής σημασίας για την ορθή διακυβέρνηση της ΕΠΟ, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις αλλαγές που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και τα όργανα της ΕΠΟ. Κατά συνέπεια, η FIFA και η UEFA αναμένουν την πλήρη υιοθέτηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων, που σας είχαν σταλεί στις 12 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στις 19 Ιουλίου 2021.

Διαβάστε επίσης