Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ΕΠΟ θάβει πιο βαθιά το ποδόσφαιρο

Η ΕΠΟ θάβει πιο βαθιά το ποδόσφαιρο
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 - 14:55
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Είναι πέρα από κάθε λογική η ΕΠΟ να είναι πάνω από τους νόμους, να είναι και πάνω από τις FIFA, UEFA. Ποιά; Η ΕΠΟ, που απαξίωσε το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Η ΕΠΟ, για μια ακόμη φορά, απέδειξε ότι δεν αλλάζει, αν και το ελληνικό ποδόσφαιρο «βουλιάζει». Για την ακρίβεια το έθαψε πιο βαθιά. Ανέβαλε τη ΓΣ που ήταν να ψηφίσει την Ολιστική Μελέτη, ορίζοντας νέα ημερομηνία για τις 27 Αυγούστου (δηλαδή την ίδια μέρα έχει οριστεί και ΓΣ για να εκλέξουν τους αθλητικούς δικαστές που θα στελεχώσουν τα δικαιοδοτικά όργανα).

Με την απόφαση αυτή, η ΕΠΟ έδειξε ότι δεν υπολογίζει τίποτα. Η Ολιστική Μελέτη εστάλη τον Οκτώβριο, από τις FIFA, UEFA, και είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας τους με την Κυβέρνηση. Από τότε η ομοσπονδία βρίσκει διαρκώς προφάσεις, αρχικά ήταν οι εκλογές, ενώ οι αλλαγές του καταστατικού εστάλησαν στις ΕΠΣ πριν από έναν μήνα.

Η ΕΠΟ δεν θέλει την Ολιστική Μελέτη και με την αναβολή της ΓΣ ονειρεύεται ότι θα βρει τρόπο να ξεγελάσει τις FIFA, UEFA και να ψηφίσει ...έκτρωμα αντί για τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό. Βρήκαν δικαιολογία, τάχα, να περιμένουν πρώτα τον Αυγενάκη να αλλάξει τους νόμους που δήθεν παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο. Ναι, τώρα τους έπιασε πόνος, όμως κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο, επειδή το κατάργησε ο Κοντονής, με την ανοχή τους!

Η ΕΠΟ προκαλεί τις FIFA, UEFA που με όλους τους τρόπους τόσο γραπτά (με δυο επιστολές-τελεσίγραφα) όσο και προφορικά (σ.σ. να μην ξεχνάμε ότι ο Λάκοβιτς τους προειδοποίησε με οικονομικό εμπάργκο). Τι δεν καταλαβαίνουν; Η απουσία τους από τη σημερινή ΓΣ είναι και μήνυμα ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες δεν μπαίνουν σε... παζάρια, άσχετα αν θέλουν να το ...περάσουν ότι δεν ήρθαν, επειδή το ζήτησε ο Ζαγοράκης. Και πριν τη ΓΣ της 25ης Ιουνίου οι υπερκείμενες αρχές είχαν στείλει επιστολή, που δεν δημοσιοποίησαν, ζητώντας να περάσει «πακέτο» το καταστατικό, όπως το έφτιαξαν οι ίδιοι.

Επειδή η ΕΠΟ... αμολάει αετό η λύση είναι μια: Η Ολιστική Μελέτη να γίνει νόμος. Η ομοσπονδία δεν είναι διατεθειμένη να την ψηφίσει, έστω και αν η ίδια αποκλειστεί από παντού, έστω και αν κινδυνέψει με οικονομικό κραχ. Αν οι FIFA, UEFA μπουν σε «παζάρια» και δεχθούν τις αλλαγές που θέλουν στο Πάρκο Γουδή, θα περάσει ένα έκτρωμα.

Τι δεν θέλει η ΕΠΟ; Διαφωνεί με όλα τα σημαντικά!

-Δεν θέλει να δημιουργηθεί Ένωση Διαιτητών, αν και η δημιουργία της προβλέπεται από το υπάρχον καταστατικό. Μάλιστα, διαδίδουν ότι ο Κλάτενμπεργκ ανέθεσε σε νομικό τα... βήματα και σχεδιάζει να ηγηθεί αυτής! Το λένε και δεν γελάνε!

-Η ΕΠΟ θέλει κάθε ΕΠΣ να έχει από μια ψήφο, ενώ η FIFA και η UEFA επιθυμούν οι νέες ενώσεις (Διαιτητών, Προπονητών, Ποδοσφαίρου Αμμου κτλ) να έχουν από δυο ψήφους και έξι η Super League 2 αλλά ο πρόεδρος της τελευταίας, Λεωνίδας Λεουτσάκος δεν ακούστηκε να υπερασπίζεται αυτό!

-Η FIFA και η UEFA θέλουν να μειωθούν τα 11 μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ που προέρχονται από τις ΕΠΣ και να αντικατασταθούν από ένα μέλος της Ένωσης Διαιτητών και μια γυναίκα. Η ΕΠΟ προτείνει η γυναίκα να μπει ως υποψήφια στις εκλογές του 2024 και ο πρόεδρος της ΚΕΔ να μετέχει ως παρατηρητής στην ΕΕ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

- Η FIFA και η UEFA έβαλαν αλλαγή στο καταστατικό η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου να αποφασίζει για ό,τι έχει σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ να επικυρώνει. Η ομοσπονδία θέλει να εισηγείται.

-Η ΕΠΟ θέλει να εγκρίνεται ο κανονισμός διαιτησίας από την Εκτελεστική Επιτροπή της, κανονισμός που καταργήθηκε αλλά τον επανάφεραν μέσα στην... αναμπουμπούλα!

- Η FIFA και η UEFA δεν θέλουν ο Εκτελεστικός Διευθυντή να λογοδοτεί στην ΕΕ και η ΕΠΟ θέλει να ψηφίσει να δίνει λόγο στον πρόεδρο της ΕΠΟ. Τότε ποια διαφορά θα έχει από τον Εκτελεστικό Γραμματέα; Μιλάμε για πολλά γέλια!

- Η FIFA και η UEFA έβαλαν στο καταστατικό αν εκπέσει μέλος της ΕΕ να αντικατασταθεί από γυναίκα αλλά η ΕΠΟ εισηγείται να μπει το 2024 και εφόσον προκύψει θέση ο αντικαταστάτης να είναι ο πρώτος αναπληρωματικός.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για... παράλληλες γραμμές. Η ΕΠΟ όχι μόνο δεν συμφωνεί με τίποτα αλλά νομίζει ότι θα επιβληθεί στις FIFA, UEFA! Για αυτό και η λύση είναι ο νόμος. Δεν υπάρχει θέμα παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο, όχι μόνο επειδή έχει καταργηθεί επί Κοντονή αλλά και επειδή πρόκειται για αλλαγές των υπερκείμενων ποδοσφαιρικών αρχών. Αρα, η Ομοσπονδία δεν είναι δυνατόν να είναι πάνω από τους νόμους και πάνω από τις FIFA, UEFA.

Διαβάστε επίσης

Το σκάνδαλο της «κρυφής» ΚΕΔ

Το σκάνδαλο της «κρυφής» ΚΕΔ

Ξεπερνά κάθε όριο να μην λένε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι για συμπλήρωση της ΚΕΔ και να δικαιολογούνται ότι πρόκειται για «σύσταση 3μελούς Επιτροπής Διαιτησίας για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο»... Γράφει ο Βάιος Μπαλάφας!