Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Κλάτενμπεργκ «ψηφίζει» ξένους διαιτητές

Ο Κλάτενμπεργκ «ψηφίζει» ξένους διαιτητές
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 - 21:55
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μπορεί οι Έλληνες ρέφερι να ονειρεύονταν τα... μεγαλεία της επαγγελματικής διαιτησίας αλλά και να ορίζονται σε ντέρμπι, θυμηθείτε ότι η «καραμέλα» πως τάχα είναι αδικημένοι θα εμφανιστεί με αφορμή το εκπαιδευτικό σεμινάριο του Αυγούστου, όμως ο Κλάτενμπεργκ τους άφησε στα κρύα του λουτρού. Η FIFA και η UEFA εξακολουθούν να θεωρούν χαμηλού επιπέδου τους ρέφερι της Super League και δεν συζήτησαν καν την πρόταση να μη σφυρίζουν ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι! Εξακολουθούν να θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν κάνουν και ότι η επιλογή διαιτητή από τον πίνακα της Λίγκας, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις, μεταξύ των ομάδων.

Μάλιστα, με το νέο πίνακα των διαιτητών, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ δείχνει ότι «υπολογίζει» να ορίζει ξένους, σχεδόν σε κάθε αγωνιστική, όχι μόνο στα ντέρμπι αλλά και σε άλλα ματς. Αυτό εξηγεί και το... ψαλίδι στους ρέφερι του πίνακα, όπου από τους 28 έμειναν 21, όσους χρειάζεται ο Κλάτενμπεργκ σε κάθε αγωνιστική, δηλαδή επτά για το χορτάρι, άλλοι τόσοι για το VAR και επτά ακόμη θα μπαίνουν τέταρτοι. Όμως, επειδή είναι αδύνατο οι ρέφερι αυτοί να ορίζονται σε κάθε αγωνιστική, αυτό ενισχύει και το σενάριο ότι οι αλλοδαποί διαιτητές θα σηκώσουν το βάρος του πρωταθλήματος.

Το ότι οι ξένοι ρέφερι βρίσκονται σε πρώτο πλάνο «ενισχύεται» και από το εξής: Στο νέο πίνακα οι επτά (Γκάμαρης, Περράκης Τσέτσιλας, Ζαμπαλάς, Αγγελάκης, Γρατσάνης και Τσακαλίδης) από τους 21 ρέφερι πέρσι δεν σφύριζαν παιχνίδια, επειδή χρειάστηκε να φτάσουμε στο Μάιο για να πιστοποιηθούν στο VAR.

Βασική προϋπόθεση είναι ο Κλάτενμπεργκ να βάλει κριτήρια στην επιλογή των ξένων ρέφερι και όχι να φέρνει διαιτητές από το κάτω ράφι μόνο και μόνο για να ορίζει ξένους. Αν δεν μπορεί να βρει ρέφερι από το πάνω ράφι, ας απευθυνθεί στην UEFA, προκειμένου να μεσολαβήσει. Με τέτοιες επιλογές θα υπάρχει αξιοπιστία και θα ανέβει το επίπεδο του πρωταθλήματος. Για το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας δεν υπάρχει ελπίδα, όσο δεν κάνει σαρωτικές αλλαγές στον πίνακα των διαιτητών της Super League.

Όσο για την αναμενόμενη «γκρίνια» των Ελλήνων διαιτητών επειδή θα έρχονται πολλοί ξένοι; Κάποιοι, ας λένε «πάλι καλά» που τους κρατάνε στον πίνακα. Οι περισσότεροι, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, με τα λάθη που έχουν κάνει δεν μπορούν να σταθούν σε κανένα γήπεδο, επειδή έχουν χάσει το σεβασμό των παικτών, των παραγόντων, ακόμη και των φιλάθλων. Επίσης, αν δεν υπήρχε το VAR, παρότι ενίοτε αλλοιώνουν μέχρι και αυτό, θα ήταν μεγαλύτερο το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

Το περίεργο... κρυφτό της ΕΠΟ

Το περίεργο... κρυφτό της ΕΠΟ

Στις 9 Ιουλίου εγκρίθηκαν ο Πειθαρχικός Κώδικας και ο ΚΑΠ, όμως δεν αναρτήθηκαν ακόμη στο σάιτ της ΕΠΟ. Από πότε οι κανονισμοί είναι... απόρρητοι;