Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Απόλυτη στήριξη από FIFA, UEFA για ξένους διαιτητές και ανεξάρτητη διαιτησία...

Απόλυτη στήριξη από FIFA, UEFA για ξένους διαιτητές και ανεξάρτητη διαιτησία...
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 - 22:05
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μπορεί το σύστημα να θέλει να επαναφέρει τους Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι, μπορεί και οι ίδιοι ρέφερι, παρότι τα λάθη τους ξεπερνούν κάθε όριο να λένε ότι θέλουν να παίζουν σε δύσκολα ματς, όμως ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ έχει την απόλυτη στήριξη των FIFA, UEFA για να φέρνει ξένους διαιτητές. Μάλιστα, τελευταία, βάζει όλο και περισσότερους και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Για παράδειγμα την περασμένη Κυριακή (7/12) δεν ακούστηκε... κιχ για τη διαιτησία του Ούγγρου Μπόγκναρ στο ματς ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0 και του Βούλγαρου Καμπάκοφ στο Ατρόμητος-Απόλλων 4-1.

Ο κανονισμός για την επιλογή ξένων διαιτητών δεν είναι της ΕΠΟ. Τον επέβαλαν οι FIFA, UEFA, επειδή βλέπουν το χαμηλό επίπεδο των Ελλήνων ρέφερι. Και θα παραμείνει για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη, δηλαδή θα έρχονται ξένοι διαιτητές.

«Η διαιτησία είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του ελληνικού ποδοσφαίρου», παραδέχθηκε ο Χούμπελ ο οποίος πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διαιτησία δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιστρέψει πλήρως στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ και η UEFA δεν θέλει με κανένα τρόπο να καταστρέψει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τη διασφάλιση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας».

Το επόμενο βήμα θα είναι η ανεξάρτητη διαιτησία, μόλις ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του, μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Θα δημιουργήσει τετραετές πλάνο για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση της διαιτησίας και παράλληλα θα αρχίσει η οργάνωση για την ανεξαρτησία της.

Η αποκοπή της ΚΕΔ από την ΕΠΟ είναι το επόμενο βήμα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔ έχει συμφωνήσει σε αυτό. Ακόμη, η Ολιστική Μελέτη προβλέπει η ΚΕΔ να έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό, αυτή να πληρώνει τους διαιτητές, προβλέπει μέχρι και προπονητικά κέντρα για τους διαιτητές!

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι FIFA, UEFA θέλουν ανεξάρτητη διαιτησία. Και αυτό καταγράφεται στην Ολιστική Μελέτη, με ξεχωριστό «κεφάλαιο» για την ανεξαρτησία της διαιτησίας. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι η FIFA και η UEFA θεωρούν απαράδεκτο να καταβάλουν οι διαιτητές ποσοστά από τις αμοιβές τους στις Ενώσεις. Ηδη, η ΕΠΟ έχει σταματήσει να έχει λόγο για τους πίνακες των διαιτητών, ή για το ποιοι θα γίνουν διεθνείς. Επίσης, τα γραφεία της ΚΕΔ μεταφέρθηκαν στο Μαρούσι.

Διαβάστε επίσης