Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η UEFA... θωράκισε διαιτησία και Κλάτενμπεργκ

Η UEFA... θωράκισε διαιτησία και Κλάτενμπεργκ
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 - 11:46
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Όσο και αν κάποιοι του κάνουν πόλεμο, ακόμη και αν ψάχνουν να βρουν τρόπους να τον παραιτήσουν από την ΚΕΔ, ο Κλάτενμπεργκ δεν τους βλέπει στο... μέτρο, επειδή έχει τη στήριξη της UEFA και μόνο εκεί λογοδοτεί. Ο Άγγλος έχει βάλει... σύνορα στα θέματα της ελληνικής διαιτησίας και δεν αφήνει κανέναν να ανακατεύεται, αφού λογοδοτεί μόνο στους ξένους αξιωματούχους και παράλληλα η εντολή της UEFA είναι σαφής. Να μείνει η διαιτησία μακριά από Έλληνες παράγοντες.

Για αυτό και προϋπήρχε η θεσμική θωράκιση, ώστε μόνο αυτός να παίζει ρόλο ή αν προτιμάτε μόνο αυτός να έχει τα ηνία της διαιτησίας, καθώς ο κανονισμός αποκλείει μέχρι και τον ρόλο της ΕΠΟ. Με βάση το άρθρο 33 του Κανονισμού Διαιτησίας η αρμοδιότητα της ομοσπονδίας... εξαντλείται, στο να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αρμοδιότητα! Είναι χαρακτηριστικό ότι της... αφαιρέθηκε η δυνατότητα να έχει λόγο στους πίνακες των διαιτητών, καθώς με βάση τον κανονισμό, απλά, της κοινοποιούνται ποιοι ρέφερι τους στελεχώνουν, χωρίς δυνατότητα ακόμη και... υποψίας παρέμβασης.

Άρα, η ΕΠΟ δεν μπορεί να πάρει απόφαση, δεν μπορεί να ζητήσει να φύγουν διαιτητές καθώς, ξεκάθαρα, η ομοσπονδία δεν είναι αρμόδια να παρέμβει για οτιδήποτε έχει σχέση με τη διαιτησία, είναι σα να μην υπάρχει διαιτησία για την ΕΠΟ. Παράλληλα, με βάση το άρθρο 4 (παράγραφος 6) του κανονισμού διαιτησίας οι αποφάσεις της ΚΕΔ «δεν προσβάλλονται ενώπιον οποιουδήποτε οργάνου», άρα και από εδώ υπάρχει «μπλόκο» κανονισμού στο να παρέμβει η ΕΠΟ.

Για να λέει ο Κλάτενμπεργκ ότι θέλει να μείνει μέχρι το καλοκαίρι του 2024 σημαίνει ότι έχει μιλήσει με την UEFA που θέλει να θωρακίσει την ανεξαρτησία της διαιτησίας. Άρα, δεν υπάρχει πιθανότητα να την αφήσει ξεκρέμαστη, όπως το ίδιο ισχύει και για τον Κλάτενμπεργκ. Μπορεί ο Άγγλος να επιλέχθηκε από τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όμως αποτέλεσε πρόταση της ΟΥΕΦΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρών στη διαδικασία επιλογής του, πέρσι το καλοκαίρι, ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι και τον άκουσε να δίνει υποσχέσεις για το πώς θα πορευθεί.

Καθόλου τυχαίο ότι η ΚΕΔ για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αποτελείται μόνο από ξένους παράγοντες (Καπέλα, Μπένετ, Κόλινς) και παράλληλα έβγαλε εκτός τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, οι οποίοι είχαν φθαρεί ως σύμβουλοι του Περέιρα. Επίσης, ο ίδιος ο Κλάτενμπεργκ κρατάει ξεκομμένη την 100 % ανανεωμένη ερασιτεχνική ΚΕΔ που τη στελεχώνουν οι Μάνταλος, Νικολακόπουλος, Καρατζίκας, Λαμπαδαρίου. Δεν συζητά μαζί τους κανένα θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας.

Διαβάστε επίσης