Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΕΠΟ: Η διοικούσα δεν θα είναι έκπληξη

ΕΠΟ: Η διοικούσα δεν θα είναι έκπληξη
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 - 09:59
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Το καταστατικό της ΕΠΟ είναι η «βίβλος» της καλής διακυβέρνησης και στην ομοσπονδία αντί να το έχουν για οδηγό το... πήγαν στον γκρεμό, καθώς το παραβίασαν. Δεν το λέμε εμείς αλλά η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου το οποίο στελεχώνουν Αρεοπαγίτες δικαστές. Γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κραυγαλέο ατόπημα που αναδείχθηκε με τις δυο δικαστικές νίκες του προέδρου της ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια.

Για αυτό και ο αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος Στέργιος Αντωνίου και ο ταμίας Κλέαρχος Τζαφέρης αντιμετωπίζουν την ποινή της έκπτωσης από κάθε ποδοσφαιρικό αξίωμα, με δεδομένη και την καταγγελία του Κούγια στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Συγκεκριμένα, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που ακύρωσε την απόφαση της κατάργησης των αδειοδοτήσεων των δέκα ομάδων της Super League 2 αναφέρει ότι η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, όπου πλειοψήφησαν οι Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης παραβίασαν το άρθρο 35 ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ που απαγορεύει την τροποποίηση των κανονισμών διεξαγωγής πρωταθλημάτων, όταν αυτά έχουν ξεκινήσει.

Ειδικότερα, οι τρεις αρεοπαγίτες ομόφωνα υποστηρίζουν μεταξύ άλλων: « […]Επομένως, η ως άνω ληφθείσα από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων απόφαση είναι αντίθετη με τις προαναφερόμενες διατάξεις του καταστατικού και ως εκ τούτου άκυρη» και συνεχίζουν εύγλωττα σε ακόμη πιο σύνθετα μονοπάτια: «Περαιτέρω, με την εν λόγω απόφαση της Ε.Ε.Θ./Ε.Π.Ο. τίθενται προϋποθέσεις συμμετοχής και οργανώσεως της συγκεκριμένης διοργανώσεως της Ε.Π.Ο. ( σ.σ. του πρωταθλήματος της Super League 2 2021/2022), ενώ εισάγονται και παρεκκλίσεις από τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ άρθρα 49,50 και 50β) για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2021-2022), δηλαδή επέρχεται τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού, παρά το ότι είχε λάβει χώρα η έναρξη του αντίστοιχου πρωταθλήματος και υφίσταται σχετική ρητή απαγόρευση από το Καταστατικό».

Να σημειώσουμε ότι με άλλη σύνθεση το Διαιτητικό Δικαστήριο, θυμίζουμε ότι το στελεχώνουν Αρεοπαγίτες, αποφάσισε την ακύρωση της απόφασης-έκτρωμα για την κατάργηση των αδειοδοτήσεων και με άλλη απέρριψε, πανηγυρικά (δηλαδή ομόφωνα) την αίτηση αναψηλάφησης της υπόθεσης, μια κίνηση της ομοσπονδίας για να βρει σανίδα σωτηρίας.

Επειδή πρόκειται για παράβαση του καταστατικού δεν θα είναι έκπληξη, αν η FIFA επιβάλει διοικούσα επιτροπή στην ΕΠΟ. Μήπως είναι μονόδρομος; Αλλοίμονο αν δεν υπήρχαν καταστατικά και κανονισμοί. Δεν θα υπήρχε οργανωμένο ποδόσφαιρο. Οι Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης είναι μέλη του προεδρείου της ΕΠΟ και, σύμφωνα με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν κρατούν ίσες αποστάσεις από όλες τις ομάδες.

Η παραβίασή του καταστατικού της ΕΠΟ από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων, σύμφωνα πάντα με το Διαιτητικό Δικαστήριο, δείχνει ότι στην ΕΠΟ δεν υπάρχει κανονικότητα. Για αυτό ακριβώς είναι η FIFA. Για να εγγυάται ότι η ΕΠΟ, σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 2, του καταστατικού της ελληνικής ομοσπονδίας, «υποχρεούται να συμμορφώνεται με τα καταστατικά, τους κανονισμούς, τις οδηγίες, τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις των οργάνων της FIFA και της UEFA, οι οποίες σύμφωνα με τα ως άνω καταστατικά είναι άμεσα εκτελεστές». Η απαγόρευση της τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής πρωταθλημάτων, όταν αυτά έχουν ξεκινήσει, είναι δική τους ντιρεκτίβα και σε αυτή το ατόπημα υπέπεσαν οι Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης.

Και οι δυο αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου ήταν ομόφωνες. Αυτό επιβεβαιώνει και το κραυγαλέο ατόπημα. Μήπως πρέπει να παραιτηθούν οι Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης;

Διαβάστε επίσης

Τι Λοζάνη, τι Κοζάνη, τι Εθνική!

Τι Λοζάνη, τι Κοζάνη, τι Εθνική!

Εκεί που στόχος της ΕΠΟ για τη θέση του ομοσπονδιακού ήταν ο Σάντος, ακούσαμε για έναν Ρούνιαϊτς που τους... σέρβιρε και «χυλόπιτα».